της Δάφνης Γρηγοριάδη
Εκδόσεις ομολόγων διάρκειας μεγαλύτερης των 10 ή 15 ετών σχεδιάζει το Ελληνικό Δημόσιο για το 2021. Τι σημαίνει αυτό για την οικονομία μας; Να υπενθυμίσουμε ότι τον Σεπτέμβριο το Ελληνικό Δημόσιο προχώρησε στην επανέκδοση 10ετούς κρατικού ομολόγου με επιτόκιο 1,23% αντλώντας το ποσό των 2,5 δις ευρώ από τις αγορές.
Τα επιτόκια συνεχίσουν να αποκλιμακώνονται επιτρέποντας μας όλο και περισσότερο να δανειζόμαστε φθηνότερα. Για να καταλάβουμε την διαφορά, τον Ιούνιο σε ανάλογη έξοδο στις αγορές, (με 10ετές δηλαδή ομόλογο), το επιτόκιο ήταν ελαφρώς υψηλότερο στο 1,57%. Αυτή την στιγμή, το κόστος δανεισμού για την Ελλάδα στα 10ετή ομόλογα κινείται γύρω στο 0,66%.
Τι επηρεάζει την πορεία των ελληνικών ομολόγων
Την πορεία των Ελληνικών ομολόγων φυσικά επηρεάζει η ένταξη μας στο έκτακτο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης το οποίο ενισχύθηκε και παρατάθηκε γεγονός που έδωσε περιθώρια στην Ευρωζώνη να συνεχίζει να δανείζεται φθηνά. Στόχος λοιπόν για το 2021 είναι να εκμεταλλευτούμε την ευνοϊκή αυτή συγκυρία ώστε όχι μόνο να συνεχίζουμε να δανειζόμαστε φθηνά αλλά και να διαμορφώσουμε την καμπύλη των επιτοκίων μας η οποία καθορίζει αρκετά το μελλοντικό κόστος δανεισμού μας.
Πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι αναρωτιούνται πότε θα ανοίξει επιτέλους ο δρόμος και για την Ελλάδα ώστε να αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα, δηλαδή πότε τα ομόλογα μας θα αποκτήσουν την αναβάθμιση από τους οίκους αξιολόγησης από την οποία και πάνω θεωρούνται ανταγωνιστικά και θελκτικά; Κάτι τέτοιο φαντάζει ακόμη μακρινό και εκτιμούμε ότι πρόκειται να συμβεί το 2022.
Πώς επιδρά η περίοδος των γιορτών στα Ευρωπαϊκά ομόλογα
Η κινητικότητα της αγοράς ομολόγων περιορίζεται την εορταστική περίοδο επειδή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει σταματήσει τις αγορές περιουσιακών στοιχείων κατά την περίοδο των διακοπών.
Η απόδοση των 10ετών Γερμανικών ομολόγων παραμένει αμετάβλητη, με την αγορά να στερείται κατεύθυνσης λόγω των επιπλοκών στο Brexit, της νέας μετάλλαξης του ιού που ανακοινώθηκε στην Μ.Βρετανία, αλλά και του κλεισίματος ξανά πολλών χωρών της Ευρώπης. Οι εξελίξεις αυτές κάνουν τους επενδυτές απρόθυμους να αναλάβουν νέες θέσεις.
Πηγή: Economico.gr