Μικρομεσαίες επιχειρήσεις: Η McKinsey εκτιμά πως το 11% εκτιμά ότι θα υποβάλει αίτηση πτώχευσης εντός 6μήνου

της Δάφνης Γρηγοριάδη 

Η επανεμφάνιση της πανδημίας και τα νέα  μέτρα αυξάνουν την αβεβαιότητα. Η οικονομική πρόβλεψη της Κομισιόν του φθινοπώρου 2020, προβλέπει ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα συρρικνωθεί 7,8%, προτού αυξηθεί 4,2% το 2021 και 3% το 2022. Παράλληλα η McKinsey εκτιμά ότι 1 στις 5 μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα κλείσουν, με τις μισές από αυτές το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Φυσικά καθώς δεν υπάρχει κοινή πολιτική υγείας σε επίπεδο ΕΕ και το κάθε κράτος έχει λάβει δικά του μέτρα, ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας θα διαφέρει αρκετά μεταξύ των κρατών-μελών. Πράγμα το οποίο καθιστά δυσκολότερη την συνολική προσπάθεια ανάτασης της Ένωσης.

Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι η ανεργία θα συνεχίζει να αυξάνεται και το 2021 στην Ευρωζώνη (9,4% έναντι 8,3% 2020) ενώ το 2022 θα μειωθεί στο 8,9%. Αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις δεν θα έχουν ανακάμψει ακόμη και μετά το πέρας της πανδημίας. Επιπλέον οι καθυστερημένες αποφάσεις της Ένωσης για το Ταμείο Ανάκαμψης, καθυστερούν την εισροή των χρημάτων στην πραγματική οικονομία. Καμπανάκι κινδύνου κρούει η Κομισιόν και για την συνολική οικονομική παραγωγή της ένωσης καθώς σύμφωνα με τις προβλέψεις μετά το 2022 θα επιστρέψει στα επίπεδα προ κορωνοϊού.

Τι αναφέρει η έκθεση της McKinsey

Καθοριστικό ρόλο στο ύψος της οικονομικής παραγωγής της Ένωσης διαδραματίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στις οποίες απασχολούνται τα 2/3 του εργατικού δυναμικού της Ευρώπης και  οι οποίες αντιμετωπίζουν τις δυσκολότερες συνέπειες. Σύμφωνα μάλιστα με την McKinsey, το 1/5 των επιχειρήσεων πρόκειται να χρεοκοπήσουν και  να προβούν σε απολύσεις προσωπικού.

Οι περισσότεροι επιχειρηματίες θεωρούν ότι ενδέχεται να βάλουν λουκέτο μέσα σε 1 έτος παρά το γεγονός ότι έχουν λάβει κάποια μορφή κρατικής ενίσχυσης. Συνολικά, μάλιστα το 11% των Ευρωπαίων επιχειρηματιών εκτιμά ότι  θα υποβάλει αίτηση πτώχευσης εντός έξι μηνών.

Aπό τα στοιχεία της Κομισιόν και της ΜcKinsey οδηγούμαστε δυστυχώς στο συμπέρασμα ότι ο αντίκτυπος των προηγούμενων περιορισμών εξακολουθεί να είναι αισθητός και πως η αύξηση της ανεργίας και του δανεισμού των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δυσκολεύει την αντιμετώπιση της ύφεσης. Ακόμα κι αν είναι σύντομα διαθέσιμο ένα  αποτελεσματικό εμβόλιο, ο εμβολιασμός του συνόλου του  πληθυσμό απέχει πολύ. Έως τότε,  για να διασφαλίσουμε την ανάκαμψη είναι απαραίτητη μια κοινή Ευρωπαϊκή στρατηγική.

 

 

 

McKinseyμικρομεσαίοιπτώχευση