της Έλλης Τριανταφύλλου
Όλο και πιο περίπλοκο γίνεται το “παιχνίδι” στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με τον Ταγίπ Ερντογάν να δοκιμάζει καθημερινά τα όρια της Αθήνας και της Ε.Ε και τις ΗΠΑ να προβαίνουν σε κινήσεις που χρίζουν δεύτερης και τρίτης σκέψης.
Τον τόνο των χθεσινών εξελίξεων έδωσαν δύο γεγονότα, με ιδιαίτερη σημασία:
- Η έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, η οποία διαβιβάστηκε στο αμερικανικό κογκρέσο, στο πλαίσιο των διατάξεων του «Eastern Mediterranean Security and Energy Partnership Act» και που σημειωτέον απεστάλη στο Κογκρέσο πριν από περίπου 8 μήνες (στις 18 Μαρτίου 2020). Με αυτή, οι Ηνωμένες Πολιτείες “ψαλιδίζουν” στα 6 ναυτικά μίλια τον εναέριο χώρο της Ελλάδας!
- Η επιλογή του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο να επισκεφτεί την Κωνσταντινούπολη για να υποβάλλει τα σέβη του στον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως και να αποχωρήσει από την Τουρκία χωρίς να συναντήσει τον Ερντογάν ή τον Τούρκο ομόλογό του
Έξαλλος ο Ερντογάν
Η στάση αυτή του Μάικ Πομπέο προκάλεσε βαθύτατη αντίδραση στην Άγκυρα, η οποία προφανώς αιφνιδιάστηκε δυσάρεστα. Μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί επίσημη ή ανεπίσημη δικαιολογία από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την επιλογή αυτή, ούτε έχει διευκρινιστεί αν ο απερχόμενος πρόεδρος Τραμπ είχε ενημερωθεί από τον ΥΠΕΞ.
Σε κάθε περίπτωση, συνιστά μια εξέλιξη με σημασία, η οποία, κατά ορισμένους μπορεί στην… ουρά της να κρύβει τους S-400.
Έντονος προβληματισμός στην Αθήνα
Αιφνιδιασμός όμως υπήρξε χθες και στην Αθήνα, από την δημοσιοποίηση της έκθεσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στη συγκεκριμένη, κρίσιμη συγκυρία, με την οποία οι Αμερικανοί εμφανίζονται να αμφισβητούν όχι μόνο την ύπαρξη ξεκάθαρων θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σε περιοχές που η απόσταση είναι μικρότερη των 12 μιλίων (6+6) και σε άλλες περιπτώσεις, όπου υπάρχει αλληλοεπικάλυψη, αλλά και την Ιταλοτουρκική Συμφωνία παραχώρησης της Δωδεκανήσου στην Ιταλία (Άγκυρα στις 4 Ιανουαρίου 1932 ), βάσει της οποίας με την Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων (1947) παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα.
Η Αθήνα αντέδρασε άμεσα, αλλά ήπια, προφανώς σκεπτόμενη ότι η κατάσταση στις ΗΠΑ είναι ρευστή και ότι εν αναμονή της αλλαγής σκυτάλης, καλόν θα είναι να μην αναμοχλεύεται τέτοια συζήτηση. Αρκέστηκε να τονίσει μέσω διπλωματικών πηγών ότι τα «όρια των Ελληνικών χωρικών υδάτων, όπως και τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας είναι ξεκάθαρα καθορισμένα εδώ και χρόνια στη βάση του συμβατικού και του εθιμικού διεθνούς δικαίου και δεν τυγχάνουν ουδεμίας αμφισβήτησης».
Η έκθεση, όμως, είναι γεγονός και η Αθήνα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα ακόμα πρόβλημα…
Τώρα ορέγεται και την Κάρπαθο
Όλα αυτά, την ώρα που η Τουρκία κλιμακώνει με κάθε τρόπο τις προκλήσεις της. Με την τελευταία Navtex που εξέδωσε από μη εξουσιοδοτημένο σταθμό, θεωρεί ως περιοχή δικαιοδοσίας της την θαλάσσια περιοχή Νότια Καρπάθου.
Τα μηνύματα της Αθήνας στην Άγκυρα μέσω Αιγύπτου
Η Αθήνα επιμένει να αντιτάσσει στην τουρκική προκλητικότητα τη διπλωματική αντεπίθεση. Χθες, έστειλε νέα πολλαπλά μηνύματα στην Άγκυρα με την επίσημη επίσκεψη του Αιγύπτιου προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι στην Αθήνα, που επιβεβαίωσε τη στενή συνεργασία των δύο χωρών, κορύφωση των οποίων αποτελεί η πρόσφατη συμφωνία για την μερική οριοθέτηση ΑΟΖ.
Πατώντας πάνω σε σχέσεις φιλίας που χάνονται στο βάθος του χρόνου, Ελλάδα και Αίγυπτος αποτελούν έναν συνεχώς ενισχυόμενο άξονα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, ο οποίος βασίζεται στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και αντιπαραβάλλεται στις μονομερείς προκλητικές επιδιώξεις της Άγκυρας.
Πηγή: Economico.gr