Πληγές μετρά ο κλάδος της εστίασης: Πτώση τζίρου κατά 70% το Α΄εξάμηνο

της Δάφνης Γρηγοριάδη 

Μετρά πληγές ο κλάδος της εστίασης με πολλούς καταστηματάρχες να έχουν ξεσηκωθεί εκφράζοντας ότι δεν μπορούν να αντέξουν το οικονομικό κόστος.

Η εστίαση είναι ένας κλάδος: Ο οποίος όχι μόνο δέχτηκε ισχυρό πλήγμα κατά την διάρκεια του Lockdown αλλά και μετά την λήξη του καθώς δεν επανήλθε σε πλήρη λειτουργία μετά τον εγκλεισμό.  Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την πτώση του τζίρου του κλάδου το α΄εξάμηνο του 2020 σε ποσοστό 70%.

Επιπλέον: Οι καταστηματάρχες έπρεπε να εφαρμόσουν υγειονομικά πρωτόκολλα τόσο για το προσωπικό τους όσο και για τους πελάτες τους τα οποία για να εφαρμοστούν αυξήθηκε το λειτουργικό κόστος της κάθε επιχείρησης.

Στον κλάδο απασχολούνται: Αυτή την στιγμή 330.000 υπάλληλοι οι οποίοι στην πραγματικότητα είναι πολλοί περισσότεροι καθώς η εστίαση μαζί με τον τουρισμό είναι οι τομείς στους οποίους δυστυχώς έχουν καταγραφεί τα μεγαλύτερα ποσοστά αδήλωτης εργασίας. Υπολογίζεται επίσης ότι το 33% των αναστολών συμβάσεων που έχουν γίνει μέχρι τώρα αφορούν τον κλάδο της εστίασης.

Το πάγωμα ξανά της εστίασης είναι ανησυχητικό

Το take away  και το delivery  δεν αρκούν για να αντισταθμίσουν τα πτωτικά έσοδα του κλάδου. Επιπλέον, μόνο το 40% των καταστημάτων χρησιμοποιεί το delivery. Οι επαγγελματίες του κλάδου εκτιμούν ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των επιχειρήσεων εστίασης που δεν θα είναι βιώσιμες. Έντονη είναι η ανησυχία επίσης για την ενδεχόμενη παράταση των μέτρων η οποία φυσικά συνεπάγεται και επιπλέον ζημιές για τον κλάδο αλλά και γενικά για την οικονομία καθώς θα υποχωρήσει περαιτέρω και η κατανάλωση των πολιτών.

Ο συγκεκριμένος κλάδος χρειάζεται περισσότερη στήριξη καθώς: Από τότε που τέθηκε σε εφαρμογή  το μέτρο της υποχρεωτικής τηλεργασίας των υπαλλήλων των επιχειρήσεων, τα μαγαζιά εστίασης που βρίσκονται στα μεγάλα αστικά κέντρα έχουν μεγαλύτερες απώλειες  καθώς παρατηρούσαν μειωμένη επισκεψιμότητα. Πόσο μάλλον τώρα που μέρος της οικονομικής ζωής μπαίνει ξανά στον πάγο, με ιδιαίτερη κρίσιμη την κατάσταση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη τις περιοχές δηλαδή στις οποίες παράγεται το 60% του ΑΕΠ της χώρας.

 

Πηγή: Economico.gr

 

deliveryLockdownTake AwayεστίασηΚορωνοιός