της Δάφνης Γρηγοριάδη
Η τρέχουσα κατάσταση της χώρας: Όσο αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων τόσο αυξάνονται και τα μέτρα περιορισμού στις περιοχές αυξημένης επικινδυνότητας, με τα νέα μέτρα που ακούσαμε στο διάγγελμα του Πρωθυπουργού Κ.Μητσοτάκη να εφαρμόζονται από Τρίτη. Φυσικά αυτό σημαίνει επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού και κόστος στην πραγματική οικονομία.
Οι περιοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες: Το μερικό lockdown σε Αττική και Θεσσαλονίκη θα οδηγήσει σε βαθύτερη ύφεση για φέτος την χώρα, καθώς στις περιοχές αυτές συγκεντρώνεται το 60% της συνολικής δραστηριότητας. Τα έκτακτα νέα μέτρα ενός μήνα θα ξεπεράσουν το 1 δις ευρώ κόστος γεγονός που σημαίνει ότι θα αναθεωρηθούν οι προβλέψεις για την πορεία του ΑΕΠ.
Οι κλάδοι με τις μεγαλύτερες απώλειες
Οι οικονομικές συνέπειες στην πραγματική οικονομία συνεχίζουν να κατανέμονται άνισα στους διάφορους κλάδους. Τα μεγαλύτερα προβλήματα μέχρι τώρα είχαν καταγραφεί στο λιανικό εμπόριο, τις μεταφορές και την εστίαση, όπως δηλαδή συνέβαινε και στην αρχή της έλευσης της πανδημίας. Το νέο λουκέτο ξανά στην εστίαση ακόμη και για ένα μήνα θα οδηγήσει αναμφίβολα σε περαιτέρω μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων.
Η εστίαση και η ψυχαγωγία: Ο κλάδος λόγω του συχνού κλεισίματος και του γεγονότος ότι ακόμη και μετά το Lockdown της Άνοιξης υπολειτουργούσε, θα πρέπει να στηριχθεί περαιτέρω. Το ίδιο οι κινηματογράφοι και τα θέατρα, γενικότερα ο πολιτισμός ο οποίος επί χρόνια είναι ευάλωτος χρειάζεται εκ νέου μακροπρόθεσμο πλάνο σχεδιασμού για την λειτουργία του.
Οι νέες οικονομικές παρεμβάσεις
Μαζί με τα μέτρα περιορισμού μετακινήσεων, ακούσαμε και νέες οικονομικές μεταρρυθμίσεις, μεταξύ άλλων αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων για τον μήνα Νοέμβριο και αναστολή συμβάσεων με ρήτρα μη απόλυσης ώστε να μην υποχωρήσει η απασχόληση. Η φιλοσοφία των νέων μέτρων κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με αυτά που ήδη έχουμε λάβει, παράλληλα όμως να πούμε ότι εκτός από τα μέτρα τα οποία ακούσαμε εξετάζεται και η παράταση άλλων όπως η 100% επιδότηση εισφορών υπαλλήλων και εργοδοτών η οποία αυτή την στιγμή έχει διάρκεια 6 μηνών.
Έμφαση δίνεται: Στην επιστρεπτέα προκαταβολή, εργαλείο το οποίο αποδίδει αρκετά καθώς χορηγείται απευθείας από το κράτος παρακάμπτοντας το τραπεζικό σύστημα, με τους δικαιούχους συνεχώς να αυξάνονται και το ποσό που δεν θα επιστρέφεται να ανέρχεται στο 50%. Το μέτρο της επιστρεπτέας μέχρι στιγμής δεν προβλέπεται στον σχεδιασμό του 2021 και δεν έχει συμπεριληφθεί στο προσχέδιο του νέου προϋπολογίσου, δεν αποκλείεται όμως να παραταθεί και την νέα χρονιά ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας.
Οι νέες εκτιμήσεις για το ΑΕΠ
Από ύφεση της τάξεως του 8%, το νέο σενάριο ίσως ξεπεράσει το 10%. Μεγάλες θα είναι οι απώλειες και μέσα στο 2021 καθώς η πανδημία δεν θα έχει κοπάσει και η εμπιστοσύνη δεν θα έχει αποκατασταθεί. Αν ισχύσουν τα παραπάνω τότε αυτό θα δημιουργήσει νέες απώλειες και στον τουριστικό κλάδο ο οποίος είναι ιδιαίτερα κρίσιμος για την διαμόρφωση του ΑΕΠ και ο οποίος ήδη φέτος έχει δεχθεί ισχυρότατο πλήγμα.
Την ίδια ώρα στην Ευρώπη εξετάζουν την συνεργασία μεταξύ των κρατών σε περίπτωση που το σύστημα υγείας κάποιας χώρας υφίσταται πίεση. Να υπενθυμίσουμε σε αυτό το σημείο ότι δεν υπάρχει κοινή πολιτική δημόσιας υγείας σε επίπεδο ΕΕ, αν είχε θεσπιστεί η συνολική αντίδραση των κρατών – μελών της ένωσης θα ήταν γρηγορότερη και οι άνισες συνέπειες των επιπτώσεων από την πανδημία θα ήταν μικρότερες.
Πηγή: Economico.gr