Το δύσκολο 2020: Η οικονομική ανασκόπηση της πανδημίας σε Ελλάδα & παγκόσμιο επίπεδο – Η “αμαρτωλή” Κίνα, μόνη χώρα με ανάπτυξη

της Δάφνης Γρηγοριάδη

Το 2020 είναι μια δύσκολη χρονιά για τα εισοδήματα των Ελλήνων καθώς και την τάση τους για κατανάλωση. Τα  οικονομικά μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι περισσότερο μέτρα κοινωνικής πολιτικής.

Υπό αυτές τις συνθήκες το 2020 ενισχύθηκαν περισσότερο και είχαν μεγαλύτερες ελαφρύνσεις φέτος: Oι οικονομικά αδύναμοι ώστε να μην έχουν μεγάλη απώλεια  εισοδήματος. Από την άλλη, οι εύποροι  της χώρας με εισόδημα 25.000 ευρώ και άνω φέτος θα έχουν απώλειες άνω των 1.000 ευρώ. Η κατάσταση  για τους τελευταίους το 2021 αλλάζει καθώς έχει δρομολογηθεί η προσωρινή κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στον ιδιωτικό τομέα μέτρα τα οποία θα ευνοήσουν ιδιαίτερα όσους βρίσκονται σε μεγαλύτερα φορολογικά κλιμάκια.

Αβεβαιότητα μέχρι την Άνοιξη

Ο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων των τελευταίων ημερών αυξάνει την αβεβαιότητα και εγείρει προβληματισμούς για το αν μέχρι την Άνοιξη θα έχει κοπάσει η πανδημία ώστε να ανοίξει ο τουρισμός και να αντισταθμίσουμε τις μέχρι τώρα απώλειες.  Επαγγελματίες του κλάδου πιστεύουν ότι ο τουρισμός θα προσεγγίσει τα επίπεδα του 2018-2019 τέλη του 2022 ίσως και αρχές του 2023.

Οι νέες παγκόσμιες προβλέψεις: Οι οικονομίες μετά τoν covid-19 θα είναι πιο διαφοροποιημένες, καθώς η πορεία του ΑΕΠ από χώρα σε χώρα θα διαφέρει αρκετά και οι ρυθμοί ανάπτυξης κατά μέσο όρο θα είναι χαμηλότεροι. Αυτό συνεπάγεται βραχυπρόθεσμα μείωση των εθνικών εισοδημάτων. Παγκοσμίως η ύφεση το 2020 προβλέπεται στο 4,5% πολύ δηλαδή μεγαλύτερη από την παγκόσμια ύφεση του 2008 η οποία ήταν στο 0,7%. Το 2021 προβλέπεται επαναφορά του Παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 5% λόγω της Κίνας.

Κίνα: Η μόνη οικονομία με θετικό ρυθμό ανάπτυξης το 2020

Ο γίγαντας Κίνα: Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η μόνη οικονομία που θα έχει θετικό ρυθμό ανάπτυξης το 2020 και κατ’ επέκταση το 2021 είναι η Κίνα. Πιο συγκεκριμένα φέτος προβλέπεται άνοδος κατά  1,9% και του χρόνου κατά 8,2%.

Η Κίνα, είναι η μόνη χώρα που μπορούμε να πούμε ότι  σίγουρα αντιπροσωπεύει την κρίση τύπου V καθώς του χρόνου θα επανέλθει ακριβώς στα προ κορωνοϊού επίπεδα. Θα συμβάλει μάλιστα κατά 50% στην συνολική παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα.  Οι εξελίξεις αυτές οδήγησαν σε ιστορικά υψηλά το κινεζικό γιουάν  καθώς η ανάκαμψη της χώρας είναι γρηγορότερη από τις αρχικές προβλέψεις.

Η εικόνα σε ΗΠΑ και Ευρώπη: H FED πρόκειται να κρατήσει χαμηλά τα επιτόκια μέχρι το 2023 και η ΕΚΤ εξετάζει ενίσχυση και επέκταση του έκτακτου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Ανησυχητικό για την Αμερικανική οικονομία βραχυπρόθεσμα αποτελεί το γεγονός ότι βρίσκεται λίγο πριν τις εκλογές και θα χρειαστούν μερικοί μήνες για να επανέλθει η πολιτική σταθερότητα.

Όσον αφορά την Ευρώπη, το καμπανάκι κινδύνου αφορά την επαναφορά των μέτρων περιορισμού. Οι αρχικές προβλέψεις οίκων και οργανισμών έκαναν λόγο για πλήρη οικονομική επαναφορά των κρατών- μελών το  2021 κάτι το οποίο έχει αρχίσει να επεκτείνεται προς το 2022.

 

ΕυρώπηΗΠΑΚορωνοιόςΠαγκόσμια Οικονομία