της Δάφνης Γρηγοριάδη
Η ανεργία μειώθηκε στο 16,8% έναντι 17,1% τον Ιούλιο του 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα: Οι αναστολές συμβάσεων των εργαζομένων είναι ο παράγοντας που συντέλεσε σε αυτή την αποκλιμάκωση.
Τι πραγματικά συμβαίνει στην αγορά εργασίας
Το τι πραγματικά συμβαίνει στην αγορά εργασίας θα το δούμε μετά την λήξη του μέτρου αναστολής συμβάσεων . Τότε θα είμαστε σε θέση να ξέρουμε ρεαλιστικά την κατάσταση της ανεργίας. Όσοι εργάζονται σε τομείς που χαρακτηρίζονται από εποχικότητα αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες δυσκολίες και θα αργήσουν συγκριτικά με τους υπόλοιπους κλάδους να ανακάμψουν. Το ίδιο ισχύει και για κλάδους οι οποίοι ήταν από τους πρώτους που κατέβασαν ρολά και ακόμη υπολειτουργούν όπως τα καταστήματα λιανικής και η εστίαση.
Πώς θα επηρεάσει κατανάλωση και ανεργία η διεύρυνση ωραρίου εστίασης σε κάποιες περιοχές: Η διεύρυνση του ωραρίου μέχρι τη 1 π.μ σημαίνει πως οι πελάτες σε περιοχές με χαμηλό αριθμό κρουσμάτων θα έχουν μια επιπλέον ώρα στην διάθεσή τους γεγονός που μπορεί να τους παρακινήσει να καταναλώσουν περισσότερο κατά την έξοδο τους. Το στοίχημα για τους επαγγελματίες της εστίασης είναι να αυξηθούν τα έσοδα τους.
Από τότε που εφαρμόστηκε το μέτρο της υποχρεωτικής τηλεργασίας στο 40% των υπαλλήλων των επιχειρήσεων, τα μαγαζιά εστίασης που βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας έχουν μεγαλύτερες απώλειες καθώς παρατηρούν μειωμένη επισκεψιμότητα.
Η διεύρυνση του ωραρίου εξυπηρετεί και τους εργαζόμενους του κλάδου καθώς θα παίρνουν περισσότερα φιλοδωρήματα. Επίσης αν τελικά αυξηθεί ο τζίρος στην εστίαση τότε είναι πιθανό ο εργοδότης να τερματίσει την αναστολή σύμβασης που μπορεί να έχει κάνει σε μέρος του προσωπικού του, γεγονός που θα συμβάλει θετικά στην εικόνα της ανεργίας.
Οι οικονομικά μη ενεργοί: Τέλος είναι σημαντικό να αναλύσουμε τα νέα στοιχεία για τους οικονομικά μη ενεργούς πολίτες όπου σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, αυξήθηκαν κατά 58.553 άτομα τον Ιούλιο του 2020 σε σχέση με τον Ιούλιο του 2019 (αύξηση 1,8%). Γεγονός ανησυχητικό καθώς όταν αυξάνεται ο αριθμός των μη οικονομικά ενεργών σε περιόδους κρίσης σημαίνει ότι ένα μέρος των μακροχρονίων ανέργων εγκαταλείπει την προσπάθεια ευρέσεως εργασίας γεγονός που δείχνει επιδείνωση των συνθηκών απασχόλησης.
Πηγή: Economico.gr