της Δάφνης Γρηγοριάδη
Η 7η μεταμνημονιακή αξιολόγηση των θεσμών για την Ελλάδα, ήταν θετική σε γενικές γραμμές. Οι αξιολογήσεις την εποχή του κορωνοϊού είναι πιο χαλαρές. Ωστόσο στο τραπέζι των Βρυξελλών υπάρχει η παράταση του καθεστώτος ενισχυμένης εποπτείας για την χώρα μας προκειμένου να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν καθυστερήσει λόγω της υγειονομικής κρίσης.
Τα βασικά σημεία: Ανησυχία υπάρχει για την αύξηση των εκκρεμών συντάξεων. Το ζήτημα θα επανεξεταστεί στην 8η αξιολόγηση η οποία θα είναι καθοριστική για την εκταμίευση των κερδών των Ελληνικών ομολόγων. Θετικά συνέβαλε η σταδιακή ψηφιοποίηση του κράτους, η επανέκδοση 10ετούς ομολόγου και η συνεχής αποκλιμάκωση των επιτοκίων καθώς είναι σημαντικό ότι η χώρα μας έχει εύκολη πρόσβαση στις αγορές και διαθέσιμη ρευστότητα. Κομβική η εφαρμογή από το επόμενο έτος του νέο πτωχευτικού κώδικα. Το νέο πλαίσιο είναι κάτι το οποίο περίμεναν νωρίτερα οι θεσμοί να εφαρμοστεί όμως λόγω πανδημίας η μετάβαση έμεινε πίσω.
Ποιες εξελίξεις επηρέασαν την αξιολόγηση
Οι τρέχουσες εξελίξεις επηρεάζουν την δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας, την πορεία των μεταρρυθμίσεων καθώς και τον αντίκτυπο που έχουν τα μέτρα στήριξης.
Οι παράγοντες που συνυπολογίστηκαν για την 7η μεταμνημονιακή αξιολόγηση είναι τo δεύτερο κύμα έξαρσης της πανδημίας το οποίο οδήγησε στην λήψη νέων οικονομικών μέτρων, η αύξηση των Ελληνοτουρκικών εντάσεων η οποία ενισχύει την αβεβαιότητα, οι μεταναστευτικές ροές, τα τοπικά Lockdown καθώς και τα έκτακτα έξοδα που προέκυψαν λόγω της καταβολής των αναδρομικών και των αποζημιώσεων στους πληγέντες από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.
Οι αξιολογήσεις και η σχέση με το Ταμείο Ανάκαμψης: Η δημοσιονομική πορεία μας θα είναι καθοριστική και για τις εκταμιεύσεις των χρημάτων του ταμείου ανάκαμψης. Διότι εκτός από την αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων θα κρίνεται και η οικονομική πρόοδος της χώρας.
Αλλάζουν τα δεδομένα για την ανάπτυξη: Σύμφωνα με την έκθεση πλήρης επαναφορά στα επίπεδα προ κορωνοϊού θα υπάρξει όχι το 2021 όπως ήταν η αρχική πρόβλεψη πολλών θεσμών και οργανισμών αλλά το 2022.
Αυτό σημαίνει πως: Χρειάζεται άμεσα για την Ελληνική οικονομία ένα πλάνο μέσο-μακροπρόθεσμο καθώς φαίνεται πως οι συνέπειες θα παραμείνουν και το επόμενο έτος. Πρέπει να τονίσουμε πως οι πόροι του ταμείου ανάκαμψης είναι καθοριστικοί καθώς όταν ξεκινήσει η εκταμίευση τους θα δούμε αλλαγή στο κομμάτι των επενδύσεων. Αυτό συνεπάγεται ότι ο αντίκτυπος τους στην πραγματική οικονομία θα αποτυπωθεί το 2022.
Σημαντικό είναι πως: Οι μεγάλοι ηγέτες του πλανήτη θεωρούν ότι τις αρχές του 2021 η κατάσταση δεν θα έχει βελτιωθεί. Αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι αναβλήθηκε το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός το οποίο θα γινόταν Ιανουάριο, για το Καλοκαίρι. Οι επόμενες αξιολογήσεις μας καθώς και η πορεία των αγορών αναμένεται μέχρι τότε στο ίδιο μήκος κύματος. Σημαντικό θα είναι για την 8η αξιολόγηση η δημιουργία bad bank που πρόκειται να δημιουργήσει η ΤτΕ το οποίο αποσκοπεί στην μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ένα ζήτημα που πάντα βρίσκεται στο πρώτο πλάνο των αξιολογήσεων.