Προς την εφορία το 45,2% των οφειλών των ιδιωτών – Αυξημένη ζήτηση για το πρόγραμμα “Γέφυρα’’ εν όψει του νέου πτωχευτικού

της Δάφνης Γρηγοριάδη

Μικρή προσωρινή ανάσα για τους δανειολήπτες που βρίσκονται σε αδιέξοδο με την α’ κατοικία τους να κινδυνεύει,  αποτελεί η ανακοίνωση του Πρωθυπουργού από την ΔΕΘ πως μέχρι τον Δεκέμβριο δεν θα πραγματοποιηθεί κανένας πλειστηριασμός.

Η εφαρμογή του προγράμματος γέφυρα για την επιδότηση “πράσινων” αλλά και “κόκκινων” δανείων που αφορούν την α’ κατοικία ισχύει μέχρι τις 30/9 . Το συγκεκριμένο πλαίσιο ενδέχεται να παραταθεί μέχρι τον Δεκέμβριο αφού από το νέο έτος θα ισχύει νέος πτωχευτικός κώδικας ο οποίος το επόμενο διάστημα θα έρθει στην Βουλή προς ψήφιση.

Η ρύθμιση που θα τεθεί σε εφαρμογή από το νέο έτος θα δίνει την δυνατότητα επανεκκίνησης στον δανειολήπτη  μετά από πτώχευση. Ένα μέτρο το οποίο αποσκοπεί στην αποκλιμάκωση του ιδιωτικού χρέους καθώς  πέρα από τραπεζικά δάνεια θα εντάσσονται και οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία και εφορία. Συνολικά, έχουν υποβληθεί 51.337 αιτήσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα επιδότησης δανείων α’ κατοικίας, από τους οικονομικά πληγέντες του κορωνοϊού. Το μεγαλύτερο ποσοστό των αιτήσεων καταγράφηκε 1/9 με 51.337 αιτήσεις.

  • Η ρύθμιση αφορά όλο το φάσμα των ιδιωτικών χρεών: Ακόμη και οφειλών προς ασφαλιστικά ταμεία και εφορία. Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών  το συνολικό χρέος του ιδιωτικού τομέα (1/3 ιδιώτες και 2/3 επιχειρήσεις)  το 2020 υπολογίζεται  σε 234 δισ. ευρώ. Το 45,2% των οφειλών είναι προς την Φορολογική Αρχή, το 39,3% προς τον Χρηματοπιστωτικό τομέα και το 15,5 % προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Απαλλαγή από τα χρέη με ρευστοποίηση περιουσίας

Στο νέο πλαίσιο  πρόκειται να χρησιμοποιηθούν  νέες τεχνολογίες  που θα  διασφαλίσουν  την διαφάνεια και θα μειώσουν την γραφειοκρατία. Επίσης, θα δίνεται η δυνατότητα  απαλλαγής από τα χρέη, αφού όμως ρευστοποιηθεί η περιουσία του οφειλέτη  για την αποπληρωμή.

Aυτό, εγείρει προβληματισμούς καθώς: Η  περιουσία των Ελλήνων είναι σε ακίνητα σε αντίθεση με την περιουσία των  υπόλοιπων κατοίκων της Ευρώπης οι οποίοι προτιμούν τις τραπεζικές καταθέσεις. Τα τελευταία χρόνια πολλοί πωλούν  ακίνητα για να αυξήσουν την διαθέσιμη ρευστότητα τους. Η κατάσταση αυτή σε συνδυασμό με το νέο πτωχευτικό (ρευστοποίηση περιουσίας) θα οδηγήσει στην μείωση  της ακίνητης περιουσίας, καθώς αυτή  θα περνά στα χέρια του κράτους. Αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι επόμενες γενιές θα βιώσουν εντονότερα το  διαχρονικό πρόβλημα της Ελληνικής οικονομίας  το οποίο είναι φυσικά η έλλειψη ρευστότητας, όχι μόνο χωρίς να διαθέτουν μεγάλες καταθέσεις αλλά και μη έχοντας ακίνητη περιουσία.

Φέτος, ο στόχος διαφέρει: Μέχρι το τέλος του 2020 επιδιώκουμε σταθεροποίηση του ιδιωτικού χρέους στον βαθμό που αυτό μπορεί να επιτευχθεί. Οι συσσωρευμένες υποχρεώσεις που “έχουν παγώσει” λόγω  της πανδημίας και κάποια στιγμή θα έρθει η ώρα να αποπληρωθούν,  ενισχύουν την αβεβαιότητα της πορείας του ιδιωτικού χρέους το οποίο το 2018  βρισκόταν στο  123% του ΑΕΠ.

 

«Γέφυρα»εφορίαιδιωτικό χρέοςΧΡΕΗ