Η βαθιά ύφεση πέρασε, οι απώλειες μεγάλες, αλλά ο ρυθμός επαναλειτουργίας της οικονομίας μετά το lockdown δεν είναι ανάλογος της κατάρρευσης

της Δάφνης Γρηγοριάδη

Στο -15,2 % το ΑΕΠ το β’ τρίμηνο του 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, σύμφωνα με τα  προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Το α΄τρίμηνο  το ΑΕΠ βρισκόταν στο -0,9% σε σχέση με το αντίστοιχο του 2019.

Ήταν αναμενόμενη η απότομη μεγάλη μείωση στο β’ τρίμηνο: Aφού την περίοδο εκείνη ο ιός βρισκόταν σε έξαρση και η αβεβαιότητα ήταν ενισχυμένη. Εξακολουθεί να μένει αναπάντητο το ερώτημα πόσο θα φτάσει η συνολική ετήσια ύφεση φέτος.

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ταρακούνησε τις χρηματαγορές. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η επανέκδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου έγινε μια μέρα πριν τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ ώστε να μην υπάρχει ενδεχόμενο ανόδου των επιτοκίων στον νέο δανεισμό μας.

Το διάστημα Απριλίου – Ιουνίου:  Ήταν η περίοδος του αυστηρού Lockdown καθώς κατά την διάρκεια  του Απριλίου αλλά και του μισού Μαΐου η πραγματική οικονομία είχε παραλύσει. Όσον αφορά τον Ιούνιο αν και είχαμε άρση των μέτρων περιορισμού  τα χαμένα τουριστικά έσοδα του μήνα είχαν αρνητικό αντίκτυπο στην διαμόρφωση του ΑΕΠ το β’ τρίμηνο. Ο κλάδος του Τουρισμού θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την πορεία της ανάπτυξης.

Τα δύσκολα πέρασαν αλλά…: Οι εξαγωγές, σημαντική μεταβλητή για την διαμόρφωση του ΑΕΠ μειώθηκαν 32,1% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2019. Στα στοιχεία του τρίτου τριμήνου του έτους αναμένουμε ότι θα έχουν καλύτερη πορεία όπως και οι υπόλοιποι οικονομικοί τομείς. Η βαθιά ύφεση πέρασε, οι απώλειες ήταν αισθητές και μάλιστα η επαναφορά του ρυθμού λειτουργίας της οικονομίας μετά την άρση της απαγόρευσης δεν ήταν ανάλογη της μείωσης αυτής. Ωστόσο δεν είμαστε σε θέση να βγάλουμε βέβαια συμπεράσματα καθώς βρισκόμαστε εν αναμονή των αποτελεσμάτων του 3ου πλέον τριμήνου.

Το ύψος της ύφεσης: Είναι το μεγαλύτερο που έχει σημειωθεί την τελευταία 10ετία. Το αμέσως μεγαλύτερο ήταν αυτό του 1ου τριμήνου το 2011 με ποσοστό  -10,3%. Η τελευταία φορά που σημειώθηκε στην Ελλάδα αρνητική πορεία στο ΑΕΠ (πριν την έλευση της πανδημίας)  ήταν το 2016 με μείωση -1,3% το δεύτερο τρίμηνο του έτους σύμφωνα με τα αντίστοιχα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ της ΕΛΣΤΑΤ. Εκτός από τις εξαγωγές διψήφια πτώση καταγράφηκε και στις εισαγωγές, τις επενδύσεις, την κατανάλωση.

Η Ελλάδα συγκριτικά με τις υπόλοιπές  οικονομίες: Συγκριτικά με τις  χώρες του Νότου κατέγραψε μικρότερες απώλειες. Στην Ισπανία το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 12,1% ενώ στην Ιταλία κατά 17,3%. Αποδίδουμε την παραπάνω κατάσταση στον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων τους και τα πιο σφιχτά μέτρα περιορισμού.

Η Ελλάδα βρίσκεται  πάνω από το μέσο όρο ύφεσης των χωρών της Ευρωζώνης: Ο οποίος υπολογίζεται  12,1% για το β΄τρίμηνο. Σε σχέση με τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ η  διαφορά είναι πιο αισθητή καθώς για το σύνολο αυτών των χωρών η ύφεση υπολογίζεται σε 9,8%.  Σύμφωνα με τον Οργανισμό, αυτή είναι η μεγαλύτερη πτώση που έχει καταγραφεί ποτέ και πολύ μεγαλύτερη από τη μείωση του ΑΕΠ κατά 2,3% κατά το α’ τρίμηνο του 2009 στο απόγειο της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Συμπερασματικά, χώρες οι οποίες είχαν περισσότερα περιοριστικά μέτρα δέχθηκαν ισχυρότερες πιέσεις στην οικονομία τους. Το μεγάλο στοίχημα είναι σε τι βαθμό θα επανέλθουν το προσεχές διάστημα.

Πηγή: Economico.gr

 

Lockdownελληνική οικονομίαΕυρωζώνηΎφεση