της Δάφνης Γρηγοριάδη
Στο 8% εκτιμά την ύφεση φέτος ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης. Ωστόσο η απρόβλεπτη πορεία της πανδημίας και ενδεχόμενα νέα μέτρα υψηλότερου δημοσιονομικού κόστους από αυτά που ήδη έχουν ληφθεί, μπορεί ανά πάσα στιγμή να μεταβάλει τις προβλέψεις για την πορεία της Ελληνικής οικονομίας
Η οικονομία το τελευταίο 2μηνό: Ο Υπουργός είπε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ότι οι συναλλαγές τον μήνα Αύγουστο κινήθηκαν καλύτερα συγκριτικά με αυτές του Ιουλίου. Αυτή την στιγμή η πραγματική οικονομία παρουσιάζει μια ανακατεμένη εικόνα καθώς από την μια έχουμε κλάδους που σημειώνουν απώλειες της τάξεως του 20%-40% και από την άλλη υπάρχουν τομείς που έχουν σημειώσει άνοδο σε αντίστοιχα ποσοστά. Όσον αφορά στις τουρκικές προκλήσεις και το κατά πόσο έχουν επηρεάσει την Ελληνική οικονομία ο κ.Σκυλακάκης δήλωσε ότι προς το παρών η πορεία των Ελληνικών ομολόγων δεν δείχνει κάτι τέτοιο ωστόσο είναι πιθανό να επηρεαστεί η μελλοντική εμπιστοσύνη των επενδυτών.
Τα συμπεράσματα που βγάζουμε από τις δηλώσεις του υπουργού:
Α) Η πρόβλεψη με ακρίβεια της πορείας του ΑΕΠ φέτος αποτελεί δύσκολο εγχείρημα. Η μη εύκολα προβλέψιμη πορεία της πανδημίας καθιστά δύσκολη και την προσπάθεια σχεδιασμού ενός μακροπρόθεσμου οικονομικού πλάνου ανάκαμψης για την χώρα μας. Ο κορωνοϊός αποτελεί αφορμή για τον επανασχεδιασμό του μοντέλου της Ελληνικής οικονομίας και την επιτάχυνση της εναρμόνισης μας με ένα νέο εργασιακό μοντέλο, την τεχνολογία και την αειφορία.
Η μετάβαση μπορεί να επιτευχθεί πρώτα στον δημόσιο και μετέπειτα στον ιδιωτικό τομέα μιας και το κράτος είναι αυτό που δίνει κατευθυντήριες γραμμές. Επιπλέον, ας μην ξεχνάμε ότι το 90% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα είναι μικρού – μεσαίου μεγέθους γεγονός που καθιστά ακόμη πιο δύσκολο τον γρήγορο μετασχηματισμό την περίοδο της πανδημίας καθώς οι περισσότερες δίνουν προτεραιότητα στην εξοικονόμηση λειτουργικού κόστους και την ανάκτηση των χαμένων κερδών τους από την περίοδο του Lock Down.
Β) Η αύξηση των συναλλαγών τον μήνα Αύγουστο είναι ενθαρρυντική και οφείλεται σε δυο παράγοντες. Πρώτον , στο γεγονός ότι είμαστε στο πικ της σεζόν έστω και υπό αυτές τις συνθήκες και δεύτερον η χρήση πλαστικού χρήματος έχει αυξηθεί την εποχή του κορωνοϊού καθώς οι πολίτες θέλουν να μειώσουν την έκθεση τους σε μικρόβια χρησιμοποιώντας μετρητά χρήματα τα οποία είναι άγνωστο πόσα χέρια έχουν αλλάξει.
Γ) Oι δυο αντιφατικές εικόνες της οικονομίας ( από την μια κλάδοι με μεγάλες απώλειες και από την άλλη κλάδοι με μεγάλα κέρδη εν μέσω πανδημίας) είναι αναμενόμενη κατάσταση σε κάθε κρίση πόσο μάλλον αν έχει υγειονομικό χαρακτήρα. Αυτό διότι σε έκτακτες περιόδους ο άνθρωπος στρέφεται στην εξυπηρέτηση βασικών του αναγκών όπως η σίτιση, τα φάρμακα, τομείς οι οποίοι έχουν σημειώσει κέρδη. Αντίθετα κλάδοι οι οποίοι δεν σχετίζονται με την ικανοποίηση των πρωταρχικών μας αναγκών όπως η αγορά νέου ρουχισμού έχουν αισθητές απώλειες. Η κατάσταση αυτή στην πραγματική οικονομία επιβεβαιώνει αναμφίβολα την πυραμίδα αναγκών του Μάσλοου και μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ακόμη δεν βαδίζουμε προς την επιστροφή στην κανονικότητα.
Δ) Τέλος όσον αφορά στον παράγοντα Τουρκία στις οικονομικές εξελίξεις η καλή πορεία των ομολόγων δείχνει ότι ακόμη οι αγορές δεν ανησυχούν. Καθοριστικό για την πορεία των Ελληνικών κρατικών τίτλων αλλά και το χρηματιστήριο θα είναι οι οικονομικές κυρώσεις που θα αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την Τουρκική οικονομία. Αναμένουμε να δούμε τι είδους και τι ύψους θα είναι οι κυρώσεις καθώς και κατά πώς η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ισορροπήσει την ασφάλεια στην Ελλάδα και κατ’επέκταση στην Ευρώπη χωρίς παράλληλα να διαταραχθούν οι Ευρωπαϊκές επενδύσεις που υπάρχουν στην Τουρκία.
Πηγή: Economico.gr