της Δάφνης Γρηγοριάδη
Σε εφαρμογή τέθηκε η μείωση της προκαταβολής φόρου, προκειμένου να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις και ειδικά όσες πλήττονται σε μεγαλύτερο βαθμό από τις συνέπειες της πανδημίας. Η μείωση κυμαίνεται από 30% έως 100% ανάλογα με τις απώλειες τζίρου της κάθε εταιρείας. Η πλήρη κατάργηση του μέτρου αφορά τις επιχειρήσεις των οποίων ο κύκλος εργασιών ΦΠΑ το 1ο εξάμηνο 2020 μειώθηκε από 35% και άνω, έναντι του 1ου εξαμήνου 2019.
Στόχος να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις και ειδικά όσες πλήττονται από τις συνέπειες της πανδημίας
Την εποχή πριν την πανδημία: Το προηγούμενο έτος οι επιχειρήσεις είχαν έκπτωση 5% στην 100% προκαταβολή φόρου. Σκοπός ήταν η αύξηση των κρατικών εσόδων μέσω της αύξησης εισπραξιμότητας του φόρου. Σε περιόδους κανονικότητας έχει άλλωστε παρατηρηθεί ότι μια ελάφρυνση – έστω και μικρή – προτρέπει τους φορολογούμενους να ανταπεξέλθουν στην ώρα τους στις υποχρεώσεις τους. Επίσης πριν την έλευση του κορωνοϊού, ακουγόταν πως σχεδιαζόταν η περαιτέρω μείωση του φόρου για τα επόμενα έτη, λόγω της καλής μας τότε δημοσιονομικής πορείας. Ήταν πολύ πιθανό μάλιστα οι σχετικές ανακοινώσεις να γίνονταν μέσα στο Φθινόπωρο, ενδεχομένως στην ΔΕΘ όπου είθισται να ανακοινώνονται σημαντικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις.
Σήμερα: Με τα νέα δεδομένα, η μείωση της προκαταβολής φόρου ήρθε εκτάκτως νωρίτερα λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης και αποτελεί μέτρο θωράκισης των Ελληνικών επιχειρήσεων προκειμένου να ορθοποδήσει ο επιχειρηματικός κόσμος από τις συνέπειες της πανδημίας. Ειδικά κλάδοι που χαρακτηρίζονται από εποχικότητα, όπως ο τουρισμός και οι επιβατικές μεταφορές (θαλάσσιες και εναέριες).
Τα κρατικά έσοδα καλούνται να τονώσουν: Οι επιχειρήσεις που διατήρησαν ή αύξησαν τα κέρδη τους όπως για παράδειγμα οι αλυσίδες super markets. Πρόκειται να πληρώσουν στο ακέραιο την προκαταβολή φόρου εισοδήματος για το 2021, ωστόσο αυτό το γεγονός δεν θα αντισταθμίσει τον όγκο των χαμένων εσόδων του συγκεκριμένου φόρου.
Το μεγάλο στοίχημα: Είναι αν η μειωμένη προκαταβολή φόρου θα εξακολουθήσει να εφαρμόζεται και τα επόμενα έτη- αφού ήταν ήδη στον κυβερνητικό σχεδιασμό. Διότι αν τα κρατικά έσοδα είναι αισθητά μειωμένα, είναι πιθανό μετά το πέρας της πανδημίας το μέτρο να εφαρμόζεται ξανά στον ίδιο βαθμό με πριν. Θα ήταν ιδανικό -για το διάστημα αυτό- αν αποφασιζόταν απαλλαγή της προκαταβολής για όλες τις επιχειρήσεις μιας και ο αυξημένος τον τελευταίο καιρό αριθμός των κρουσμάτων, ενδέχεται να δημιουργήσει νέες οικονομικές επιπλοκές. Από την άλλη πλευρά όμως αυτό θα σήμαινε ακόμη χαμηλότερα έσοδα στα ταμεία του κράτους.
Πώς η μείωση της προκαταβολής θα βοηθήσει την πραγματική οικονομία: H διαθέσιμη ρευστότητα των επιχειρήσεων πρόκειται να αυξηθεί. Επιπλέον η μείωση αυτή, είναι ευνοϊκή και για το επενδυτικό κοινό της χώρας ιδιαίτερα την εποχή αυξημένης αβεβαιότητας όπου είναι άγνωστο τι μέλλει γενέσθαι στο κομμάτι των άμεσων ξένων επενδύσεων.
Πηγή: Economico.gr