της Δάφνης Γρηγοριάδη
Σε μια περίοδο πιθανής νέας έξαρσης του κορoναϊού: O αριθμός των κρουσμάτων τις τελευταίες μέρες αυξάνεται με ανησυχητικούς ρυθμούς, η οικονομική αβεβαιότητα του μέλλοντος ενισχύεται τόσο για την Ελλάδα όσο και για τις υπόλοιπες χώρες. Το βασικό ερώτημα εξακολουθεί να είναι πώς θα κινηθεί το ΑΕΠ το 2020;
To α’ εξάμηνο του 2020: Σημειώθηκε έλλειμμα 6,1 δις ευρώ, το β’ εξάμηνο του έτους αναμένουμε μεγαλύτερο ύψος ελλείμματος. Ήδη, το β΄ εξάμηνο ξεκινά με αυξημένα έξοδα 1,6 δις ευρώ, δηλαδή με τα αναδρομικά που αποφάσισε το ΣτΕ ότι πρέπει να καταβληθούν στους συνταξιούχους. Οι αυξημένες μας υποχρεώσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας σε συνδυασμό με τα μειωμένα έσοδα των κρατικών ταμείων θα οδηγήσουν στο άνοιγμα της ψαλίδας του ελλείμματος.
Το 2020 είναι μια δύσκολη χρονιά για την διαχείριση της πανδημίας: Καθώς το κόστος για την αντιμετώπιση της κατάστασης βαραίνει το κράτος. Η χρηματική βοήθεια της ΕΕ ακόμη δεν έχει διοχετευτεί στην Ελληνική οικονομία, τα πρώτα χρήματα θα δούμε να έρχονται τον Σεπτέμβριο. Σχετικά με το ταμείο ανάκαμψης, αυτό θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2021 και μετά.
Η συγκρότηση επιτροπής για την διαχείριση του ταμείου ανάκαμψης: Ήταν μια κίνηση απαραίτητη, καθώς στόχος δεν είναι μόνο η απορρόφηση των κονδυλίων αλλά η διοχέτευση των χρημάτων σε τομείς που μπορούν να επιφέρουν υψηλή προστιθέμενη αξία όπως η τεχνολογία, το περιβάλλον, η τεχνητή νοημοσύνη. Η Ελλάδα διαχρονικά βρίσκεται χαμηλά σε επίπεδα απορροφητικότητας κονδυλίων. Βέβαια επί 3 συνεχόμενα έτη 2015,2016,2017 ήμασταν πρώτοι σε απορροφητικότητα αναπτυξιακών ευρωπαϊκών κονδυλίων κάτι το οποίο ήταν ενθαρρυντικό. Ωστόσο, με δεδομένη αυτή την απορρόφηση, η κατανάλωση θα έπρεπε να έχει αυξηθεί τουλάχιστον 2-3 μονάδες, πράγμα το οποίο δεν συνέβη.
Αυτό σημαίνει πως: Τα χρήματα ναι μεν βοήθησαν ορισμένες επιχειρήσεις όμως το όφελος δεν κατάφερε να πολλαπλασιαστεί. Αυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα της διαχείρισης του ταμείου ανάκαμψης.
Στην Ευρώπη: Σημειώθηκε ιστορική συρρίκνωση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης το β’ τρίμηνο του 2020, την περίοδο που κορυφώθηκε η υγειονομική κρίση. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Eurostat το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ της Ευρωζώνης μειώθηκε κατά 12,1% και κατά 11,9% στο σύνολο της ΕΕ σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2020. Μια ύφεση βαθύτερη από το αναμενόμενο καθώς ήδη από την εποχή προ κορωναϊού οι προβλέψεις έδειχναν πως έτσι και αλλιώς το ΑΕΠ της ΕΕ θα μειωνόταν.
Τα νέα δεδομένα και τα ερωτήματα που δημιουργούνται: Οι απώλειες ήταν αναμενόμενες, με τις μεγαλύτερες να έχουν καταγραφεί στις χώρες του Νότου. Σύμφωνα με τις προσωρινές εκτιμήσεις της Eurostat για το β’ τρίμηνο του 2020 η Γαλλία σημείωσε πτώση του ΑΕΠ 19%,η Ιταλία 17,3% η Πορτογαλία 16,5%. Η πτώση του ΑΕΠ κάθε χώρες είναι διαφορετική και μας οδηγεί στο ερώτημα αν η Ευρώπη θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στην διαχείριση της πανδημίας την ώρα που οι διαφορές βαθαίνουν.
Πηγή: Economico.gr