της Δάφνης Γρηγοριάδη
Η πρόβλεψη ύφεσης: Από 8% έως 9,8% εκτιμά την ύφεση της Ελληνικής οικονομίας ο ΟΟΣΑ. Ο βασικός λόγος είναι ότι οι συνέπειες της υγειονομικής κρίσης προστίθενται στα προβλήματα που υπάρχουν ήδη στην Ελληνική οικονομία, με το σημαντικότερο να είναι αυτό των μην εξυπηρετούμενων δανείων και την ανεργία.
Σύμφωνα με την Moody’s: Στην Ευρώπη, πρόβλημα αποτελούν τα δάνεια μικρό-μεσαίων επιχειρήσεων και τα μη εξασφαλισμένα καταναλωτικά δάνεια, τα οποία αυξήθηκαν πάνω από 20% από το 2014 έως το 2019. Αυτή την στιγμή, τα περισσότερα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της Ελλάδας είναι τα επιχειρηματικά. Την εποχή της υγειονομικής κρίσης το σκηνικό αβεβαιότητας ενισχύεται από την ομαλή εξυπηρέτηση των τουριστικών δανείων.
Όσον αφορά την ανεργία: O ΟΟΣΑ προβλέπει ότι θα διαμορφωθεί στο 20,4% . Τον Μάρτιο, πριν δηλαδή γίνουν αισθητές οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας ακόμη στην χώρα μας, η ανεργία υποχώρησε στο ποσοστό 14,4% από το 15,9% του προηγούμενου μήνα, στα χαμηλότερα επίπεδα δηλαδή από τον Νοέμβριο του 2019.
Το ιδιωτικό χρέος: Ένα άλλο πρόβλημα της Ελληνικής οικονομίας το οποίο τονίζει όχι μόνο ο ΟΟΣΑ αλλά και η Κομισιόν είναι τα χρέη των ιδιωτών προς το κράτος και συγκεκριμένα προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Είναι ένα πρόβλημα χρόνιο το οποίο αναμένουμε να διογκωθεί λόγω της πανδημίας.
Τo δημόσιο χρέος μας θα αυξηθεί, φτάνοντας μέχρι και στο 200%
Tι να περιμένουμε μέχρι τον Δεκέμβρio: To δημόσιο χρέος μας βρίσκεται στο 175% του ΑΕΠ και αναμένουμε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα αυξηθεί, φτάνοντας μέχρι και στο 200%. Τόσο εξαιτίας των οικονομικών συνεπειών της πραγματικής οικονομίας όσο και του πρόσθετου δανεισμού μας.
Η κατάσταση θα βελτιωθεί από το επόμενο έτος καθώς η υγειονομική κρίση πρόκειται για ένα παροδικό σοκ. Υπάρχουν βέβαια και απρόβλεπτοι παράγοντες, όπως ένα νέο κύμα κρουσμάτων τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω της αυξημένης τουριστικής προσέλευσης. Εκτός από τα ζητήματα της πραγματικής οικονομίας, μας απασχολεί και η πορεία των χρηματαγορών. Οι ελληνικοί κρατικοί ομολογιακοί τίτλοι συνεχίσουν να υποχωρούν πράγμα το οποίο σημαίνει πως οι επενδυτές πιστεύουν ότι η Ελλάδα δεν θα έχει ανάγκη τα επόμενα έτη μεγάλη πρόσθετη χρηματοδότηση.
Στόχος είναι: H σταθεροποίηση της ανάπτυξης και η αποτροπή μιας αισθητής πτώσης στο ΑΕΠ. Στο α’ τρίμηνο του 2020 το ΑΕΠ διαμορφώθηκε στο – 0,9%, στα στοιχεία του β’ τριμήνου που αναμένουμε να ανακοινωθούν, η πτώση θα είναι μεγαλύτερη σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο διότι τους μήνες εκείνους ο κορωναϊός ήταν στην κορύφωσή του. Το μεγάλο στοίχημα είναι το γ’ και δ’ τρίμηνο του 2020 για την σταθεροποίηση της οικονομίας η πορεία των οποίων θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό.
Πηγή: Economico.gr