Tουριστικά έσοδα σε καιρούς πανδημίας: Ανάγκη παράτασης της τουριστικής περιόδου

της Δάφνης Γρηγοριάδη

Τα νέα δεδομένα στις αεροπορικές πτήσεις: Ανησυχία επικρατεί από την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων  λόγω της έναρξης της τουριστικής σεζόν. Το γεγονός ότι πήρε παράταση η  απαγόρευση εισόδου στην χώρα μας,  μη Ευρωπαίων πολιτών  μέχρι τις 31/7 μπορεί να είναι χρήσιμο για τον περιορισμό της πανδημίας, ωστόσο δεν βοηθά στην τόνωση των τουριστικών εισπράξεων.

Ποιες οι απώλειες: Μέχρι σήμερα 4 στους 10 τουρίστες που έρχονται στην Ελλάδα, έχουν εισόδημα μεσαίο ή χαμηλό, με τους περισσότερους να επιλέγουν για την διαμονή τους την βραχυχρόνια μίσθωση καθώς  και ξενοδοχεία τεσσάρων αστέρων και κάτω.

Τα μεγάλα τουριστικά μας έσοδα οφείλονται κατά κύριο λόγο στους ποιοτικούς τουρίστες που προσελκύουμε, οι οποίοι μπορεί να μην αποτελούν την πλειοψηφία αλλά διαθέτουν μεγάλα εισοδήματα και καταναλώνουν αρκετά κατά την διάρκεια των διακοπών τους.

Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν οι Αμερικανοί τουρίστες. Φέτος, είναι αναμενόμενο η τουριστική προσέλευση από τις ΗΠΑ να είναι αισθητά μειωμένη μιας και εκεί ο ρυθμός εξάπλωσης της πανδημίας είναι γρηγορότερος και η αβεβαιότητα αυξημένη.  Μέχρι σήμερα 1 στους 3 μη Ευρωπαίους  επισκέπτες είναι Αμερικανοί.  Ένας άλλος λαός που είθισται να επιλέγει την Ελλάδα το καλοκαίρι είναι οι Κινέζοι, αλλά φέτος η επισκεψιμότητα τους θα είναι αισθητά μειωμένη επίσης λόγω της πανδημίας.

Η περιφέρεια διαμονής καθοριστική για τα τουριστικά έσοδα: Η τουριστική επισκεψιμόττα έχει περιοριστεί σε 5 μόνο περιφέρειες της Ελλάδας. Η πλειοψηφία των τουριστών πηγαίνει στο Νότιο Αιγαίο σε ποσοστό 22%, μετά ακολουθεί η Κεντρική Μακεδονία με 20%, η Κρήτη με 19%, η Αττική με 14% και τα Ιόνια Νησιά με 11%. Πρέπει να ενισχυθεί η τουριστική κίνηση και στις υπόλοιπες περιφέρειες διότι διαφορετικά οι επιχειρήσεις θα έχουν μεγαλύτερες απώλειες εσόδων και αυτό μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στο οριστικό κλείσιμο.

Σανίδα σωτηρίας  αποτελεί η παράταση της τουριστικής σεζόν η οποία θα παρατείνει και τις εποχικές συμβάσεις των εργαζομένων του κλάδου, γεγονός που θα ευνοήσει την πραγματική οικονομία. Πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι εξαιτίας της κατάστασης θα προτιμήσουν να ταξιδέψουν τους Φθινοπωρινούς μήνες. Ένας άλλος παράγοντας που θα συντελέσει στην παράταση της τουριστικής σεζόν φέτος όχι μόνο για την χώρα μας αλλά για όλο τον πλανήτη είναι ότι πολλοί εργοδότες θα παρατείνουν την καλοκαιρινή άδεια των υπαλλήλων τους λόγω του καθεστώτος της τηλεργασίας ή του αναγκαστικού προσωρινού κλεισίματος των εταιρειών (Lock down).

Συμπερασματικά: Mπορούμε να πούμε ότι η πορεία του ΑΕΠ η οποία εξαρτάται  κυρίως από τον Τουρισμό θα κριθεί το Φθινόπωρο. Είναι στο χέρι μας να βοηθήσουμε τους επισκέπτες να πάνε σε μέρη τα οποία δεν έχουν συνωστισμό, διασφαλίζοντας έτσι και την υγεία τους αλλά και την ζωντάνια των τοπικών τουριστικών επιχειρήσεων σε μη δημοφιλείς προορισμούς  οι οποίες πλήττονται περισσότερο.

Πηγή: Economico.gr 

 

σεζοντουρισμόςτουριστικά έσοδα