της Δάφνης Γρηγοριάδη
Mεγάλες θα είναι οι απώλειες των τουριστικών εσόδων φέτος καθώς τα έσοδα μέχρι στιγμής υπολογίζονται σε 600 εκατ. ευρώ σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ για το α’ τρίμηνο του 2020, ενώ μέχρι το τέλος του έτους αναμένουμε ότι τα έσοδα θα φτάσουν μέχρι 5 δις. ευρώ αρκετά δηλαδή χαμηλότερα από τα περσινά τουριστικά έσοδα τα οποία ήταν 19 δισ. ευρώ.
Ποια κατηγορία θα έχει τις μεγαλύτερες απώλειες: H κατηγορία του θαλάσσιου τουρισμού είναι αυτή η οποία θα έχει τις μεγαλύτερες απώλειες καθώς οι επαγγελματίες του κλάδου εκτός από την χαμηλή επισκεψιμότητα έχουν να ανταπεξέλθουν και σε υψηλά λειτουργικά κόστη.
Η ενοικίαση τουριστικών σκαφών για αναψυχή καθώς και ο κλάδος της κρουαζιέρας φέτος θα έχουν τις μεγαλύτερες συνέπειες καθώς είναι μια μορφή τουρισμού η οποία προσελκύει τουρίστες υψηλών εισοδημάτων, μεγαλύτερων ηλικιών. Μόνο η κρουαζιέρα πέρυσι έφερε έσοδα 1 δις ευρώ στην χώρα μας. Συμπεραίνουμε επομένως ότι ο θαλάσσιος τουρισμός έχει μια επιπλέον βαρύτητα στην διαμόρφωση των τουριστικών εσόδων.
Η συμβολή του τουρισμού στην διαμόρφωση του ΑΕΠ: Θα είναι μικρότερη φέτος όχι μόνο για την χώρα μας αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς υπολογίζεται ότι η συνεισφορά του τουρισμού στο παγκόσμιο ΑΕΠ μπορεί να μειωθεί μέχρι και 7%. Γεγονός αναμενόμενο μιας και προβλέπεται ότι θα μειωθούν οι τουριστικές μετακινήσεις σε ποσοστό το οποίο θα φτάσει μέχρι και το 30%.
Οι απώλειες του τουρισμού θα επηρεάσουν την κατανάλωση μεγάλου μέρους του πληθυσμού: Εκτός από τους επαγγελματίες του κλάδου, θα επηρεαστούν και όσοι αντιμετωπίζουν την βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων ως μια συμπληρωματική απασχόληση για την απόκτηση επιπλέον εισοδήματος. Ο αριθμός των πολιτών αυτών έχει αυξηθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια, το 2018 περισσότερα από 126.000 καταλύματα διατέθηκαν για βραχυχρόνια μίσθωση. Επομένως, λόγω της φετινής μειωμένης τουριστικής προσέλευσης θα μειωθεί το εισόδημα άρα και η κατανάλωση πολλών πολιτών.
Θα έθετε κανείς το επιχείρημα πως: Mέρος των χαμένων φετινών κερδών από την βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων, μπορεί να αντισταθμιστεί από την εσωτερική ζήτηση καθώς οι περισσότεροι Έλληνες θα επιλέξουν για τις διακοπές τους φέτος κάποιον προορισμό εντός της χώρας. Όμως, όσο και αν αυξηθεί η εσωτερική ζήτηση για την ενοικίαση καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης δεν θα αντισταθμιστούν τα χαμένα κέρδη καθώς μόνο ένα 15% των Ελλήνων μέχρι στιγμής επιλέγει την διαμονή στην Ελλάδα σε κατάλυμα βραχυχρόνιας μίσθωσης. Η συγκεκριμένη δραστηριότητα λοιπόν εξαρτάται περισσότερο από τις τουριστικές ροές του εξωτερικού.