της Δάφνης Γρηγοριάδη
Ύφεση 9% προβλέπει η Κομισιόν για την Ελληνική οικονομία. Αναθεώρησε τις προβλέψεις της και τις βελτίωσε έναντι της προηγούμενης εκτίμησης για πτώση του ΑΕΠ κατά 9,7% . Οι προβλέψεις θεσμών και οργανισμών για την χώρα μας αναθεωρούνται συνεχώς επι τα βελτίω, ενθαρρυντικό για την ελληνική οικονομία. Ύφεση της τάξεως του 8% για την χώρα μας προβλέπει ο ΟΟΣΑ έναντι της αρχικής του εκτίμησης για συρρίκνωση του ΑΕΠ μέχρι και… 35%.
Για το ύψος της ύφεσης του Ελληνικού ΑΕΠ: Έχουμε εύρος εκτιμήσεων, το οποίο κυμαίνεται από 4% έως 10%. Η ιδιαιτερότητα της υγειονομικής κρίσης και η αβεβαιότητα για το αν θα παραμείνει σταθερός ο αριθμός των κρουσμάτων ή αν θα έχουμε ένα δεύτερο κύμα κοροναϊού στην χώρα μας λόγω της έναρξης της τουριστικής σεζόν και της έλευσης τουριστών, καθιστά δυσκολότερη την πρόβλεψη της ανάπτυξης με ακρίβεια.
Ο παράγοντας που θα κρίνει την πορεία του ΑΕΠ: Eίναι ο τουρισμός, καθώς διαμορφώνει μεγάλο μέρος του ΑΕΠ της χώρα μας και απασχολεί το 20% του εργατικού δυναμικού μας. Αν συνυπολογίσουμε και τα επαγγέλματα της εστίασης που λειτουργούν εποχικά τότε το ποσοστό φτάνει το 40% του εργατικού δυναμικού της χώρας.
Περιμένουμε να δούμε πόσο χαμηλότερα θα είναι τα τουριστικά έσοδα, παράγοντας καθοριστικός όχι μόνο για την πρόβλεψη των απωλειών της πραγματικής οικονομίας, αλλά και για το ύψος των ελαφρύνσεων που θα μπορέσει η κυβέρνηση να εφαρμόσει από τον Χειμώνα για την περαιτέρω στήριξη της οικονομίας, καθώς και για τις αξιολογήσεις μας από τους θεσμούς.
Συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη: Η Ελληνική οικονομία έχει μια ιδιαιτερότητα συγκριτικά με τις υπόλοιπες οικονομίες της Ευρώπης, άργησε να ανακάμψει από την προηγούμενη κρίση. Λίγο πριν την έλευση της πανδημίας, βρισκόμασταν σε τροχιά ανάκαμψης μετά από παρατεταμένη ύφεση. Η πτώση επομένως του ΑΕΠ της Ελλάδας θα είναι μικρότερη, καθώς βρίσκεται σε διαφορετικό στάδιο οικονομικού κύκλου.
Κρίσιμα τα στοιχεία του β’ τριμήνου 2020: Στα στοιχεία του α’ τριμήνου 2020 για την πορεία της Ελληνικής οικονομίας σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ η ύφεση σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο ήταν 1,6%. Όσον αφορά τα στοιχεία που αναμένουμε για τους μήνες Απρίλιο- Μάιο- Ιούνιο υπολογίζουμε ότι η πτώση του ΑΕΠ θα είναι μεγαλύτερη καθώς την περίοδο εκείνη τα κρούσματα κοροναϊού στην Ελλάδα ήταν πολλά, ειδικά τον Απρίλιο.
Πως να επιταχύνουμε την ανάκαμψη; Ο αποτελεσματικότερος τρόπος να επιταχύνουμε την ανάκαμψη θα ήταν ένα κούρεμα στο δημόσιο χρέος, σενάριο το οποίο δεν είναι εύκολο να δεχθούν τα τεχνικά κλιμάκια. Παράδειγμα προς μίμηση στην διαχείριση κρίσεων είναι ο Καναδάς ο οποίος στην χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 κατάφερε να επαναφέρει την ανάπτυξη πριν καν τερματιστεί η ύφεση, αποφεύγοντας την επιβάρυνση του τραπεζικού του συστήματος.
Η Ελλάδα, είναι εξαρτημένη σε μεγάλο βαθμό από τo τραπεζικό σύστημα, σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ευρώπης όπως για πχ η Μ.Βρετανία η πορεία της οποίας εξαρτάται κυρίως από τις αγορές.