Παροχή Μικροπιστώσεων: Γιατί είναι κλειδί η παράκαμψη των τραπεζών για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις & τις start ups

της Δάφνης Γρηγοριάδη

Υπερψηφίσθηκε το νομοσχέδιο μικροπιστώσεων για την παροχή δανείων έως 25.000 ευρώ του Υπουργείου Οικονομικών. Πρόκειται για ένα εργαλείο το οποίο θα τονώσει την ρευστότητα των Ελληνικών επιχειρήσεων και ιδιαίτερα όσων είναι μικρού μεγέθους αλλά θα βοηθήσει και τα φυσικά πρόσωπα τα οποία  έχουν ή θέλουν να ξεκινήσουν επιχειρηματική ατομική δραστηριότητα.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο βασίζεται: Σε Ευρωπαϊκές κατευθύνσεις και απλές διαδικασίες. Σκοπός είναι οι ενδιαφερόμενοι να επωφεληθούν άμεσα από τις πιστώσεις και να έχουν εύκολη πρόσβαση σε ρευστότητα.  Το σοκ του κοροναϊού έχει δημιουργήσει μεγάλες πιέσεις στα ταμειακά διαθέσιμα των επιχειρήσεων.  Οι εταιρικές οικονομικές καταστάσεις  ήδη από το 2019 έδειχναν ότι το 50% των επιχειρήσεων δεν έχουν επαρκή ρευστότητα  για να καλύψουν τόσο τα λειτουργικά τους κόστη όσο και  την εξυπηρέτηση των δανείων τους. Άλλωστε τα επιχειρηματικά δάνεια είναι τα περισσότερα μη εξυπηρετούμενα για αυτό και αποτελούν αγκάθι για τις τράπεζες.

Γιατί είναι κλειδί η παράκαμψη των τραπεζών: Οι μικροπιστώσεις θα δίνονται από ειδικά ιδρύματα μικροχρηματοδοτήσεων  τα οποία θα  λειτουργούν ως ανώνυμες εταιρίες αποκλειστικού σκοπού και πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή στις αρχές του 2021. Το γεγονός ότι το συγκεκριμένο εργαλείο παρακάμπτει το τραπεζικό σύστημα είναι σε θετική κατεύθυνση καθώς η Ελλάδα σε αντίθεση με τις υπόλοιπες χώρες τις Ε.Ε στηρίζεται και έχει μεγαλύτερη εξάρτηση από το τραπεζικό της σύστημα παρά από τις αγορές, όπως για παράδειγμα η Μ.Βρετανία.

Το εργαλείο δηλαδή των μικροπιστώσεων, κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με την επιστρεπτέα προκαταβολή όπου και εκεί γίνεται  επίσης παράκαμψη του τραπεζικού συστήματος προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να είναι ευνοϊκότερα τα κριτήρια για τους ενδιαφερόμενους.

Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι  στο νομοσχέδιο προβλέπεται και η συμβουλευτική υποστήριξη του δανειολήπτη. Στον αντίποδα, ανησυχητικό είναι ότι θα τεθεί σε εφαρμογή από του χρόνου καθώς μέχρι τότε μπορεί να έχουν χειροτερέψει τα επίπεδα ρευστότητας των Ελληνικών επιχειρήσεων. Το μειονέκτημα όσων  μέτρων “πατούν” σε Ευρωπαϊκές οδηγίες είναι η μη άμεση εφαρμογή τους. Σε αντίθεση με την επιστρεπτέα προκαταβολή η οποία τέθηκε ήδη σε εφαρμογή και μάλιστα με επιτυχία.

 

Πηγή: Economico.gr

 

επιχειρήσεις start upsμικρές επιχειρήσειςΜικροπιστώσεις