Δύο μηνύματα ευθύνης προσγείωσαν χθες την κοινωνία στον κόσμο του ρεαλισμού και προσέφεραν εξαιρετικές υπηρεσίες στους πιστούς – κυρίως σε όσους έχουν την τάση να υποκλίνονται στο μεταφυσικό, κλείνοντας τα μάτια στην κοινή ανθρώπινη λογική.
To Οικουμενικό Πατριαρχείο πήρε θέση για το θέμα της Θείας Κοινωνίας. Δήλωσε ότι “η Εκκλησία μας σεβόταν και σέβεται την ιατρική επιστήμη”. Και προέτρεψε “όλους τους πιστούς να εναρμονίζονται προς τις υγειονομικές οδηγίες τόσο του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας όσο και προς τις σχετικές υποδείξεις και νομοθετικές διατάξεις των κατά τόπους Κρατών”.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αγνοώντας το “πολιτικό κόστος”, έστειλε ένα σαφές μήνυμα προς την Εκκλησία της Ελλάδος, να σταματήσει να αντιμετωπίζει τη Δημόσια Υγεία και την υγεία των ηλικιωμένων πιστών της με όρους δογματικής “αγιαστούρας” και να ακούσει – όπως, άλλωστε, και το Πατριαρχείο – τους ειδικούς επιστήμονες.
«Ό,τι ισχύει για τις δημόσιες συναθροίσεις, ισχύει και για τις εκκλησίες μας. Σήμερα, δεν δοκιμάζονται τα “πιστεύω” μας, αλλά η πίστη μας στην υγεία του ανθρώπου. Η αγάπη προς τον “πλησίον” στην οποία ομνύει και η ίδια η Ορθοδοξία”, είπε ο κ. Μητσοτάκης, αναδεικνύοντας με ευτυχή τρόπο το ρόλο του ως πρωθυπουργού. “Γι’ αυτό και τα θρησκευτικά καθήκοντα πρέπει κι αυτά να προσαρμοστούν στην πραγματικότητα” έδωσε τη χαριστική βολή στον άμβωνα του μεσαίωνα.
Όπως παραδέχτηκε και ο πρωθυπουργός για τον ίδιο, πολλοί από εμάς αισθάνθηκαν αυτές τις ημέρες την ανάγκη να προσφύγουν στην υπερβατική επίκληση του Θείου για να αντλήσουν δύναμη. Όμως, όπως πολύ σωστα διδάσκει – ποίμνιο και ποιμένες – το Οικουμενικό Πατριαρχείο, η πίστη στο Θεό, είναι υπέρβαση, σε κάποιους δίνει διέξοδο και γαλήνη, δεν καταργεί όμως την ανθρώπινη λογική.