της Αγγελικής Σπανού
Μέρες τώρα οι ειδικοί μας προετοίμαζαν ότι ο κορωνοϊός θα έρθει στη χώρα μας. Παράλληλα, έλεγαν ότι μόλις το 2% των πασχόντων κινδυνεύει, σημειώνοντας ότι ακόμη κι αυτό το ποσοστό μπορεί να είναι υπερεκτιμημένο. Και ενώ έχουν δοθεί οδηγίες από όλες τις θεσμικά υπεύθυνες πλευρές, σε σούπερμάρκετ της Θεσσαλονίκης έγινε επιδρομή και άδειασαν ράφια. Βοήθησαν και κινδυνολογικά-καταστροφολογικά μηνύματα από ΜΜΕ που κάποιες φορές παρουσιάζουν τις εξελίξεις σαν να μεταδίδουν ρεπορτάζ για πόλεμο.
Είχε προηγηθεί η εξαφάνιση των μασκών από τα φαρμακεία παρόλο που οι ειδικοί εξηγούν ότι οι μάσκες δεν χρειάζονται στους υγιείς και μάλιστα μπορεί να είναι και επιβλαβείς. Ωστόσο, όχι μόνο αγνοήθηκε αυτή η επισήμανση αλλά αναπτύχθηκαν και φαινόμενα αισχροκέρδειας και μαύρης αγοράς. Το χειρότερο από όλα ίσως ήταν ότι μαθητές ήθελαν να κλείσουν οι πόρτες του σχολείου για συμμαθητές τους που επέστρεψαν από εκδρομή στην Ιταλία.
Στο μεταξύ, στο διαδίκτυο κυκλοφορούν θεωρίες συνωμοσίας και fake news για την προέλευση του κορωνοϊού και όλα αυτά μαζί δημιουργούν μια ατμόσφαιρα που οπωσδήποτε δεν διευκολύνει την “κανονικότητα’.
Τα καλά νέα είναι ότι η κυβέρνηση έχει κινηθεί με υπευθυνότητα και χωρίς υπερεπικοινωνία.Και ότι από την αντιπολίτευση δεν έχει επιδειχθεί διάθεση κενολογίας γύρω από το θέμα. Πέρα από μια αψιμαχία για τη Μόρια και τον κίνδυνο μετάδοσης του κοροναϊού εκεί, μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει ένταση στη σχετική συζήτηση. Στα πολιτικά γραφεία γίνονται συζητήσεις για την επίδραση του κορωνοϊού στο πολιτικό σκηνικό και κοινή είναι η εκτίμηση ότι θα επισκιάσει στην επικαιρότητα όλα τα υπόλοιπα.
Διάχυτη είναι επίσης η αίσθηση ότι το προσφυγικό μαζί με τα ελληνοτουρκικά και τον κορωνοϊό υπογραμμίζουν την ανάγκη εθνικής συνεννόησης, αφού είναι ζητήματα που υπερβαίνουν τις κομματικές γραμμές. Μάλιστα, πολλοί αναρωτιούνται αν έχει άγχος η νέα ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου που θα αναλάβει τα καθήκοντά της σε μια συγκυρία τόσο θερμή σε ό,τι αφορά τις εθνικές υποθέσεις.
Πηγή: economico.gr