Τα καλά νέα για την Ελληνική οικονομία έπεσαν βροχή την εβδομάδα που διανύσαμε:
- Η Κομισιόν αναβάθμισε τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2020 στο 2,4%, σιγοντάροντας έτσι την πεποίθηση του Γιάννη Στουρνάρα ότι το ΑΕΠ θα “χτυπήσει” το 2,5%.Οι Βρυξέλλες συνόδευσαν την αναθεώρηση των στοιχείων τους με κολακευτικές εκτιμήσεις για την οικονομική πολιτική που ακολουθεί τώρα η Ελλάδα.
- Οι αγορές χάρισαν ένα χαμηλό επιτόκιο ρεκόρ για το Ελληνικό δεκαετές ομόλογο, κάτω από το ψυχολογικό όριο του 1%. Η εξέλιξη αυτή επιτρέπει την προσδοκία ότι η Ελλάδα μπορεί πλέον να δανείζεται χρήματα και να χρηματοδοτεί την οικονομία της τόσο φθηνά, όσο ποτέ άλλοτε. Πρόσβαση σε φτηνό χρήμα μπορούν, κατά συνέπεια, να έχουν οι τράπεζες και οι επιχειρήσεις, γεγονός που θα έχει θετική επίπτωση στην τόνωση της ανάπτυξης, την πραγματική οικονομία και τα νοικοκυριά.
- Μέσα οικονομικής ενημέρωσης υψηλού κύρους, όπως η Wall Street Jurnal, oι Financial Times,το Bloomberg, μεταδίδουν διεθνώς την εκτίμησή τους για τη νέα οικονομική πολιτική της χώρας, που της επιτρέπει να προγραμματίζει καλύτερες συνθήκες ανάπτυξης, σε καθεστώς αυτονόητων μεταρρυθμίσεων.
- Την ίδια στιγμή η Citi αναβάθμισε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας την τριετία 2019-2021, μιλώντας – και αυτή – για θετικές προοπτικές.
Η κυβέρνηση με τη σειρά της θεωρεί τις εξελίξεις αυτές ως “ξεκάθαρο μήνυμα εμπιστοσύνης” στην πολιτική της και προσβλέπει σε ένα θετικό ντόμινο ανάπτυξης – που μένει βέβαια να επιβεβαιωθεί.
Το πιθανότερο είναι ότι αυτό το κλίμα ευφορίας, για το ξύπνημα της οικονομίας μας από τον λήθαργο και την έξοδό της από την καχεξία της κρίσης – αλλά και την επίτευξη ισχυρότερων ρυθμών ανάπτυξης σε σχέση με τις προβλέψεις των Θεσμών – θα επιτρέψει καλύτερες σκέψεις μεταξύ των δανειστών μας για το βραχνά που έχουν επιβάλει στον τόπο με την επιβολή υπέρογκων πλεονασμάτων. Σε αυτή την προοπτική συνεπικουρεί και η “γραμμή αξιοπιστίας” που έχει υιοθετήσει ο πρωθυπουργός, ως κρίσιμη παράμετρο της πολιτικης της κυβέρνησής του απέναντι στις δεσμεύσεις της χώρας – δεσμεύσεις ασυνάρτητων πολιτικών και ανόητων επιλογών του προηγούμενου “καθεστώτος”.
Η πολιτική Μητσοτάκη μπορεί να οδηγήσει σε συμφωνία μείωσης των στόχων για τα πλεονάσματα, στο Eurogroup – ίσως και μέσα στο 2020. Παράλληλα, αν επιβεβαιωθούν οι κυβερνητικές εκτιμήσεις ισχυρότερης ανάπτυξης το 2020 (στο 2,8% ή 3%) μπορεί να έχουμε και ταχύτερη αναβάθμιση των αξιολογήσεων της χώρας από τους Οίκους αξιολόγησης. Αυτό, με τη σειρά του, θα οδηγήσει ταχύτερα την Ελλάδα στο κλαμπ των χωρών που απολαμβάνουν τα αναπτυξιακά δώρα του Προγράμματος Ποσοτικής Χαλάρωσης της Ε.Κ.Τ. με όλες τις θετικές προοπτικές για την οικονομία.
Πολλοί πιστεύουν ότι το “νερό άρχισε να τρέχει στο αυλάκι” και πως οι ταλαιπωρημένοι πολίτες σύντομα θα δροσιστούν απ’αυτό. Βέβαια από τα “καλά νέα” των διεθνών αναβαθμίσεων και εκτιμήσεων μέχρι να αρχίσει να ζεσταίνεται η τσέπη του μέσου Έλληνα θα πάρει το χρόνο του. Περιμένοντας, θα βοηθούσε να βλέπαμε να βελτιώνεται η καθημερινότητά μας με ταχύτερα βήματα στις μεταρρυθμίσεις και πιό τολμηρές τομές στο βαθύ κράτος.
πηγή: economico.gr