«Φτάνει! Αρκετά! Να τελειώνουμε με το παλιό για να αρχίσουμε κάτι νέο και ελπιδοφόρο».
Αυτή είναι μια προσφιλής φράση του πρωθυπουργού, που δεν παύει να υποστηρίζει ότι είναι σημαιοφόρος της μάχης για την ανανέωση της πολιτικής ζωής, στον διαρκή αγώνα της «πρώτης φοράς» για «να τελειώνουμε με το παλιό».
Το περασμένο Σάββατο ο κ. Τσίπρας ολοκλήρωσε ένα κύκλο κινήσεων που … «επιβεβαιώνει» όσα μας λέει. Όρισε τον Θανάση Θεοχαρόπουλο υπουργό Τουρισμού, επιβραβεύοντας την αποστασία του από το ΚΙΝ.ΑΛ. (με το οποίο εξελέγη βουλευτής «κατ’ απονομήν» στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας) για να υποστηρίξει την αποκαλούμενη «πλειοψηφία κουρελού» της κυβέρνησης.
Το γιατί αγκάλιασε και «τίμησε» τον κ. Θεοχαρόπουλο ο πρωθυπουργός είναι προφανές. Γιατί έφυγε όμως ο κ. Θεοχαρόπουλος από το ΚΙΝ.ΑΛ;
Γιατί η Κυρία Γεννηματά του ζήτησε να διεκδικήσει την εκλογή του ως υποψήφιος στις ερχόμενες εκλογές, ενώ εκείνος επέμενε να συνεχίσει να εκλέγεται «αριστίνδην». Επέμενε δηλαδή να παραμένει «αρχηγός κόμματος» (της ΔΗΜΑΡ) και να συμπεριφέρεται ως «παράγοντας εξελίξεων», στον… «προοδευτικό χώρο», εκλεγόμενος στο Επικρατείας του ΚΙΝ.ΑΛ από τους ψηφοφόρους του… ΠΑΣΟΚ.
Όταν είδε ότι «τελείωσαν τα ψέματα» με το ρόλο του στην «δημοκρατική συμμαχία» της Κυρίας Γεννηματα, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος πήρε τη σφραγίδα της ΔΗΜΑΡ, τον κ. Χατζησωκράτη και δυό τρείς ακόμη φίλους του και μετακόμισε στην «προοδευτική συμμαχία» του κ. Τσίπρα, δίνοντας του το φιλί της (κοινοβουλευτικής) ζωής και εισπράττοντας τα αργύρια του Υπουργείου Τουρισμού.
Το τι πιστεύει και το τι έχει δηλώσει δημόσια ο «αρχηγός» (της σφραγίδας) της ΔΗΜΑΡ για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα προσωπικά, λίγο μέτρησε σε αυτό το αλισβερίσι. Ιδού μερικές από τις πεποιθήσεις του νέου υπουργού Τουρισμού για τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση στην οποία συμμετέχει.
-«Αυτή η κυβέρνηση είναι εντελώς αναποτελεσματική και δημιουργεί αδιέξοδα συνεχώς (19 Σεπτεμβρίου 2016).
-«Tο τρίγωνο Σόιμπλε, Τσίπρας και ΔΝΤ βυθίζει την χώρα σε πιο βαθιά κρίση… Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει» (22 Ιανουαρίου 2017).
-«Ο κ. Τσίπρας το παίζει νταής και βαρύμαγκας στο εσωτερικό, ενώ στο τέλος δέχεται τα πάντα στο εξωτερικό, ακόμη και τις πιο ακραίες απαιτήσεις των δανειστών, όπως ο κόφτης ή το Υπερταμείο για έναν αιώνα (…) Οι αυταπάτες και η αναποτελεσματικότητα έχουν επώδυνες συνέπειες για την κοινωνία» (Ιανουάριος 2017).
–«Νέα μέτρα 3,6 δισ. ευρώ, νέα μείωση συντάξεων, υπερφορολόγηση, μείωση αφορολόγητου, αποδοχή πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% για πολλά έτη, προληπτική νομοθέτηση που η κυβέρνηση χαρακτήριζε αντισυνταγματική και εκτός κοινοτικού κεκτημένου, αντίμετρα αν και εφόσον επιτευχθούν τα πλεονάσματα άνω του 3,5% που ο ίδιος ο κ. Τσίπρας θεωρεί ανέφικτα, καμία δέσμευση για χρέος, ενεργειακή ανασφάλεια με πώληση μονάδων της ΔΕΗ, καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας. Επιστρέφει όμως η τρόικα που έχει μετονομαστεί σε θεσμούς! Αυτός και αν είναι ο «θρίαμβος» (Τσίπρα) με θύμα ολόκληρη την κοινωνία». (9 Απριλίου 2017)
-Ο κ. Τσίπρας «είπε ότι με τον κύκλο των μνημονίων έχει κλείσει ο κύκλος της επιτροπείας και της δημοσιονομικής προσαρμογής, ενώ έχει δεσμεύσει τη χώρα με την υπογραφή του σε σκληρή επιτροπεία και δυσβάσταχτα μέτρα για τα επόμενα χρόνια» ( Αύγουστος 2018).
-«Πράγματι η πολιτική σας είναι ταξική, διότι βρίσκεται απέναντι από τους εργαζόμενους. Το κυριότερο πρόβλημα όλων είναι ότι η κυβέρνηση ακολουθεί πολιτική με τακτικισμούς σε κρίσιμα ζητήματα, με μια προεκλογική στόχευση (…) Δεν θα πείσετε τους πολίτες έτσι ότι έχει αλλάξει η δογματική σας πολιτική της λιτότητας» (απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό στη Βουλή – Νοέμβριος του 2018)
-«Ας μην κουράζεται ο κ. Τσίπρας να απολογείται για τη σύνθεση της κυβέρνησής του. Είναι φανερό ότι τους ενώνει η καρέκλα της εξουσίας, χωρίς καμία προγραμματική και ιδεολογική συνοχή» (μετά τον ανασχηματισμό του Φεβρουαρίου 2019).
-«Όσον αφορά στις προσδοκίες του ελληνικού λαού, στις οποίες αναφέρθηκε ο κ. Τσίπρας, πράγματι είναι μεγάλες για μία άλλη κυβέρνηση σε προοδευτική κατεύθυνση και αυτή η τελευταία σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει από την παρούσα κυβέρνηση, αλλά από την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές και την αποφασιστική ενίσχυση του Κινήματος Αλλαγής» (μετά τον ανασχηματισμό του Φεβρουαρίου 2019).
Και μετά ο «πρόεδρος» Θεοχαρόπουλος πήγε στο ΣΥΡΙΖΑ… ενισχύοντας, με τις μικρές του δυνάμεις, την αξιοπιστία του πολιτικού προσωπικού!
Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε την ανάγκη του (για κοινοβουλευτική πλειοψηφία και … «Προοδευτική Συμμαχία») φιλοτιμία. Σκουπίστηκε από τα… σκάγια του (πολιτικού) αποπτύσματος του κ. Θεοχαρόπουλου και τον έχρισε υπουργό του στην κυβέρνηση του, που – όπως είπε ο νέος του σύντροφος – «πρέπει να φύγει».
Οποία μεγαλύτερη απόδειξη ότι ο πρωθυπουργός, ο ΣΥΡΙΖΑ και η (σφραγίδα της) ΔΗΜΑΡ δίνουν την μάχη για «να τελειώνουμε με το παλιό και να αρχίσουμε κάτι νέο και ελπιδοφόρο»;
«Πνεύμα και ηθική»* … που θα έλεγε κι ο αείμνηστος Βασίλης Αυλωνίτης.
Σ.Σ. Η φράση «πνεύμα και ηθική», που σίγουρα θα την έχουν ακούσει πολλές φορές στην καθημερινότητά τους ακόμα και οι νεότεροι, ανήκει στον Βασίλη Αυλωνίτη από την υπέροχη ταινία «Η ωραία της ημέρας» (1954) του Νίκου Τσιφόρου, με τους Αυλωνίτη, Γεωργία Βασιλειάδου, Μίμη Φωτόπουλο, Νίκο Σταυρίδη , Σμαρούλα Γιούλη κ.ά.
πηγή: economico.gr