Τον “οδικό χάρτη” πρόωρων εκλογών συζήτησαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάνος Καμμένος. Πώς θα πέσει η κυβέρνηση και πώς θα πάμε στις κάλπες

Τον “οδικό χάρτη” πρόωρων εκλογών συζήτησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάνος Καμμένος σε συνάντηση που είχαν χθές στο Μέγαρο Μαξίμου.Και καθόρισαν τη στρατηγική που θα οδηγήσει στην… πτώση της κυβέρνησης, με τρόπο που και οι δύο συνέταιροι της εξουσίας να εμφανιστούν ότι υπερασπίζονται τις αξίες τους και τις πολιτικές θέσεις τους.

Κυβερνητικές πηγές, αναφερόμενες στη συνάντηση,  υποστήριξαν πως ο υπουργός Αμυνας συμφώνησε να στηρίζει πλήρως το κυβερνητικό έργο, χωρίς να αιτιολογούν την αλλαγή στάσης του κ. Καμμένου ο οποίος αντιτίθεται με κάθε τρόπο στη Συμφωνία των Πρεσπών και με συνεχείς δηλώσεις απειλεί να ρίξει την κυβέρνηση, όταν φέρει τη συμφωνία στη Βουλή.

Τι λεει το Μαξίμου

“Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, λένε οι κυβερνητικές πηγές και μεταδίδει το ΑΠΕ, συμφώνησαν πως αυτή τη στιγμή αυτό που είναι πιο αναγκαίο από ποτέ για τη χώρα είναι η ενότητα και η πολιτική σταθερότητα, καθώς βρισκόμαστε στην πρώτη φάση από την καθαρή έξοδο από τα μνημόνια”.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι “ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος συμφώνησαν ότι σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουν να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα στο κυβερνητικό έργο και θα επανέλθουν σε αυτό τον ερχόμενο Μάρτιο”.

Τι λέει το ρεπορτάζ

Αν ισχύουν όσα λένε οι “πηγές”, θα πρόκειται για μια άλλη γενναία πολιτική “κωλοτούμπα” του υπουργού Άμυνας. Όμως, όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένοι κύκλοι, δεν πρόκειται γι’ αυτό (θα ήταν η πλήρης γεοιοποίηση του αρχηγού των ΑΝΕΛ) αλλά για προπέτασμα καπνού σε ένα σχεδιασμό πρόωρων εκλογών.

Τσίπρας και Καμμένος συμφώνησαν πως κλειδί για την τύχη της κυβέρνησης είναι η αποτροπή της περικοπής των συντάξεων τον Ιανουάριο, μέτρο για το οποίο είναι συνυπεύθυνοι. Το μέτρο αυτό μπορεί να ανασταλεί μόνο με ισχυρή πολιτική παρέμβαση (κυρίως της Άγκελας Μέρκελ)  που θα κάμψει τις αντιρρήσεις των Θεσμών και θα ανατρέψει τη θεσμική κανονικότητα της Ευρωζώνης.

Αν αυτό συμβεί, όπως ελπίζει ο Αλέξης Τσίπρας, τότε οι δύο κυβερνητικοί εταίροι θα μπορούν να ισχυρίζονται ότι πέτυχαν μια σημαντική πολιτική νίκη υπερασπιζόμενοι τα συμφέροντα των συνταξιούχων (αποσιωπώντας βεβαίως το γεγονός ότι με δική τους απόφαση εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες της τρίτης ηλικίας μπήκαν στο άγχος και την ανασφάλεια).

Η σκηνοθεσία της πτώσης

Τότε θα σκηνοθετηθεί και η πτώση της κυβέρνησης. Ο κ.Τσίπρας έχοντας κερδίσει τη “μάχη των συντάξεων” θα φέρει, με ορίζοντα τον Φεβρουάριο, τη συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή. Ο κ. Καμμένος υπερασπιζόμενος τις αρχές του και συνεπής με τις δηλώσεις του, θα ρίξει την κυβέρνηση. ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ θα κατέβουν στον εκλογικό στίβο συνεπείς με τις θέσεις τους στο Σκοπιανό και … συνεταιρικά “νικητές” στη μάχη των συντάξεων.

Το χρονοδιάγραμμα με τη δήλωση των κυβερνητικών πηγών ότι οι δύο άνδρες “θα επανέλθουν στ θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών τον ερχόμενο Μάρτιο” είναι και το μόνο ακριβές για τα όσα διαρρέουν ότι συζητήθηκαν χθες στο Μαξίμου.

Η ανατροπή των σχεδιασμών

Οι σχεδιασμοί αυτοί θα ανατραπούν αν η κυβέρνηση δεν πάρει την αναστολή των περικοπών στις συντάξεις που επιδιώκει. Τότε θα υπάρξει … νέα συνάντηση των δύο ανδρών στο Μαξίμου. Και ίσως αποφασίσουν μια κοινή ηρωική έξοδο, με προσφυγή στις κάλπες και αίτημα ανάλογο με το αντίστοιχο του αλήστου μνήμης δημοψηφίσματος: “Ψηφίστε μας να δώσουμε τη μάχη των συντάξεων”. Οι διαφωνίες τους για το Σκοπιανό δεν θα έχουν πρακτικό πολιτικό αποτέλεσμα, γιατί το Σκοπιανό δεν θα προλάβει να φτάσει στη Βουλή.

Σε αυτό το ενδεχόμενο η κυβέρνηση δεν θα περικόψει τις συντάξεις στα τέλη Δεκεμβρίου, όπως είναι προγραμματισμένο και θα προκηρύξει εκλογές τον Ιανουάριο, αφήνοντας και τις δύο “καυτές πατάτες” – Σκοπιανό και συντάξεις – στους επόμενους.

πηγή:  economico.gr

 

Aλέξης ΤσίπραςΠάνος ΚαμμένοςΠρόωρες Εκλογές