Η χειρότερη εν δημοκρατία φάση της ΕΡΤ

Παρακολουθώ την (δημόσια) συζήτηση με αφορμή τα όσα ισχυρίσθηκε ο κ. Καψώχας στην εκπομπή “Δεύτερη ματιά” της ΕΡΤ.

Μερικές παρατηρήσεις:

– Πράγματι εγείρει ερωτηματικά η κλήση του κ. Καψώχα στο Πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ. Αρμόδιοι για τον έλεγχό του ως προς αυτά τα οποία ισχυρίσθηκε σε βάρος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης (ενός, δηλαδή από τους πολιτειακούς παράγοντες της χώρας) είναι, κατά σειράν: ο αρχισυντάκτης, ο διευθυντής του και η διοίκηση της (δημόσιας) εταιρείας στην οποία εργάζεται. Οχι τα πειθαρχικά όργανα του συνδικαλιστικού του οργάνου.

– Για ποιον λόγο είναι ελεγκτέος ο κ. Καψώχας; Τουλάχιστον επειδή δεν συνιστά δημοσιογραφική άποψη αλλά προσωπικό ισχυρισμό, ο παραλληλισμός τού προσώπου και του προεκλογικού προγράμματος ενός εν ενεργεία πολιτικού αρχηγού με πρόσωπα και ενέργειες καταδικασμένων από την Ιστορία για εγκλήματα σε βάρος της ανθρωπότητας.

– Κι επειδή διοίκηση, διεύθυνση κ.α. της ΕΡΤ δεν έχουν κανένα (κομματικό) πόνο να ασχοληθούν με όλα τούτα, βολεμένοι πίσω από το “κι εσείς βασανίζατε τους μαύρους” του κ. Τζαννακόπολου, το βάρος πέφτει στον ίδιο τον κ. Καψώχα να αποδείξει είτε πως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι φασίστας είτε πως ο ίδιος ανέλαβε, καθόλου τυχαία, από το βήμα της δημόσιας τηλεόρασης, να κάνει λιανά στο πανελλήνιο, όσα, υπηρετώντας τη στρατηγική της έντασης, οι του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν.

Από εκεί και μετά θα ήταν αστείο να υποστηρίξουμε ότι η ΕΡΤ ήταν το πιο αντικειμενικό, αμερόληπτο και καλώς διοικούμενο τηλεοπτικό “μαγαζί” αυτής της χώρας. Αλλά ότι διάγει τη χειρότερη, εν δημοκρατία, φάση της ιστορίας της επί των ημερών μιας κυβέρνησης “αριστερής”, συνεπώς μιας κυβέρνησης που, κατά τις διακηρυγμένες αρχές της, όφειλε να υπηρετεί τον πλουραλισμό και τη δημοκρατία, είναι γεγονός. Συνεπώς, η περίπτωση του κ. Καψώχα, μπορεί να μην είναι μοναδική. Είναι όμως θλιβερά διακριτή.

Γιάννης Παπουτσάνης

 

δημοκρατίαερτ