Κίνημα #Φίλοι του Φίλη

Ο Γιάννης Πρετεντέρης σχολιάζει σε άρθρο του στο Βήμα τον Υπουργό Παιδείας, τις αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ στη συγκέντρωση των #Παραιτηθείτε και την πολιτική αποδοχή της κυβέρνησης στην κοινωνία.

 

Ο καλός Θεός έκανε στον Κυριάκο Μητσοτάκη δύο δώρα. Πρώτα τη ΝΔ. Κι ύστερα τονΦίλη.

Μόνο ο Φίλης και οι υπόλοιποι μπορούσαν να καταστήσουν πολιτικό και επικοινωνιακό γεγονός μια διαδήλωση – την οποία μία εβδομάδα πριν γίνει ουδείς γνώριζε ότι γινόταν…

Ως εκ τούτου, το κίνημα #Φίλοι του Φίλη προορίζεται για μεγάλες δόξες.

Λογικό. Ο υπουργός Παιδείας αποτελεί την επιτομή του απωθητικού πολιτικού για τον μέσο εργαζόμενο έλληνα πολίτη. Αιώνιος φοιτητής, μόνιμο κομματικό στέλεχος, συγκρουσιακός, χωρίς τις τυπικές περγαμηνές του ρόλου του αλλά με μια εκπληκτική ικανότητα να χάνει το δίκιο του ακόμη κι όταν το έχει βουνό.

Μερικές από τις πιο σωστές και καινοτόμες πρωτοβουλίες στον χώρο της εκπαίδευσης κινδυνεύουν να ενταφιαστούν επειδή τις έχει υιοθετήσει ο Φίλης.

Τι ήταν το #Παραιτηθείτε πριν αναλάβει δράση ο υπουργός;

Μια μάλλον απόκρυφη διαδικτυακή πρωτοβουλία που κάποιο απόγευμα του Ιουνίου θα μάζευε στο Σύνταγμα 2.000-3.000 ανθρώπους για να ζητήσουν την παραίτηση της κυβέρνησης. Big deal!..

Μάζεψε τους πενταπλάσιους αλλά κι ένα ανέλπιστο κεφάλαιο δημοσιότητας. Ο Φίλης έκανε γνωστούς τους άγνωστους. Κι από Σεπτέμβριο θα βρει μπροστά του πολλαπλάσιους από τους πενταπλάσιους.

Για δύο λόγους.

Πρώτον επειδή, είτε αρέσει είτε δεν αρέσει σε κάποιους ανεγκέφαλους ή σοβαροφανείς της ΝΔ, η αντιπολίτευση στις μέρες μας γίνεται στα πάντα και με όλους τους τρόπους. Στη Βουλή, στις τηλεοράσεις, στις πλατείες, στο Διαδίκτυο, παντού.

Χωρίς περιορισμούς και χωρίς συμβιβασμούς, με στόχο να μεγεθύνει και να κεφαλαιοποιεί την κοινωνική δυσαρέσκεια.

Οποιος θέλει να κάτσει στα αβγά του μπορεί να κάτσει σπίτι του. Και να συνδράμει τηλεφωνικά στις παπάρες περί «σοβαρής εναλλακτικής πρότασης» – η μόνη εναλλακτική πρόταση στην πολιτική είναι η άλλη κυβέρνηση, τόσο απλό…

Δεύτερον επειδή η αντιπολίτευση σε μια κυβέρνηση είναι ενιαία κι απόλυτη – αυτό ισχύει για όσους εντός ή εκτός ΝΔ νομίζουν ότι υπάρχουν κι άλλοι δρόμοι…

Ξέρετε γιατί οι Συριζαίοι έχουν μένος με τους #Μένουμε Ευρώπη; Επειδή το κίνημα αυτό ενοποίησε τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης σε ένα ευρωπαϊκό μέτωπο, το οποίο δώδεκα μήνες αργότερα δεν έχει υποστεί ρωγμές ούτε κατ’ ελάχιστον – σε αντίθεση με το «Οχι» του δημοψηφίσματος που έχει διαλυθεί στα εξ ων συνετέθη…

Το #Παραιτηθείτε διεκδικεί ελέω Φίλη και κυβερνητικών αντιδράσεων τη διαδοχή του#Μένουμε Ευρώπη. Οταν ο πήχης πλέον τοποθετείται στην παραίτηση της κυβέρνησης, όποιος πει κάτι λιγότερο θα περάσει από κάτω.

Ακόμη περισσότερο που το κλείσιμο της αξιολόγησης μπορεί να έδωσε οξυγόνο στην κυβέρνηση αλλά ταυτοχρόνως εξαέρωσε το σενάριο μιας άλλης κυβέρνησης από τη σημερινή Βουλή που υποστήριζαν κυρίως το ΠαΣοΚ και η Ενωση Κεντρώων.

Η κυβέρνηση τα ανέλαβε όλα μόνη της, πέρασε τα πάντα, συνεπώς τώρα ανάγκη τρίτης λύσης «για το καλό της χώρας» δεν υπάρχει: ή θα μείνουν ή θα φύγουν.

Το «μένουμε» το λένε ο Τσίπρας κι ο Φίλης. Το «φύγετε» το έχει καπαρώσει πρώτος οΜητσοτάκης. Οι υπόλοιποι είναι στο «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε».

Το πρόβλημα του Μητσοτάκη βρίσκεται τελικά εκεί που το περίμενε λιγότερο: μέσα στη ΝΔ.

Το έγκαιρο αίτημα για αποχώρηση της κυβέρνησης και εκλογές δικαιώθηκε. Αν δεν το είχε πει τότε, τι θα έλεγε τώρα;

Οι ενδιάμεσες στρατηγικές κονιορτοποιήθηκαν – αν υπήρξαν ποτέ…

Το αντιπολιτευτικό μέτωπο παραμένει αρραγές και δύσκολα θα σπάσει με τον εκλογικό νόμο όπως ονειρεύεται η κυβέρνηση.

Αντιθέτως μέσα και γύρω από τη ΝΔ επικρατεί μια μιζέρια που δεν έχει καμία σχέση με πραγματικά δεδομένα αλλά είναι καθαρά υπαρξιακή. Τη συντηρούν κυρίως όσοι δεν βλέπουν τον εαυτό τους στην αυριανή φωτογραφία.

Δεν είναι λίγοι, αλλά κυρίως δεν είναι χρήσιμοι. Κι αυτό είναι το καλό για τον Μητσοτάκη.

 

Κάτι ψιλά!

Σύμφωνα με τη δημοσιευμένη εκτίμηση του Μεγάρου Μαξίμου «δεν υπάρχει γενικευμένο κύμα απόρριψης της κυβερνητικής πολιτικής».

Σώπα καλέ! Μόνο κάτι ψιλά…

Το 80%, ας πούμε, θεωρεί ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι ανίκανη να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Το 80,6% ότι δεν θα μας βγάλει από το Μνημόνιο.

Η αρνητική αξιολόγηση της κυβέρνησης κυμαίνεται από 76,9% έως 86,5% ανάλογα με τη δημοσκόπηση. Και πάνω από το 90% εκτιμά ότι η χώρα βαδίζει σε λάθος κατεύθυνση.

Κατά τα άλλα, μια χαρά τα πάνε.

Για να επιβεβαιωθεί τουλάχιστον ο Εμμανουήλ Ροΐδης όταν έγραφε: «Μόνον εις τας υψηλάς θέσεις δύναται να εύρη άσυλον η βλακεία».

 

 

NDΝίκος ΦίληςπολιτικήΣΥΡΙΖΑ