Ξένες πλάτες

H υποκλοπή σε Τόμσεν – Βελκουλέσκου και τα σενάρια για το μέλλον.

To ζήτημα δεν είναι ποιος έκανε την υποκλοπή των διαλόγων Τόμσεν – Βελκουλέσκου, αλλά ποιος διοχέτευσε στο διαδίκτυο την υποκλοπή. Ενα σενάριο είναι να έκανε την υποκλοπή η ΕΥΠ, αναφέρθηκε και το όνομα του Ρουμπάτη ως «ευλόγου πηγής» στο γερμανικό Τύπο. Αν είναι έτσι, αυτό δεν είναι ψόγος για τον διοικητή, δουλειά του είναι η προστασία του εθνικού συμφέροντος. Στο μέτρο που οι υπηρεσίες του «έπιασαν» ξένους αξιωματούχους να συζητούν για πιστωτικό γεγονός, άριστα έκανε και υπέκλεψε τη συνομιλία.

Απορώ, μάλιστα, με την ευαισθησία κάποιων για το απόρρητο των επικοινωνιών. Εδώ έμειναν ασυγκίνητοι όταν παρακολουθούνταν συστηματικά ο Καραμανλής, τώρα τους έπιασε ο πόνος για τον Τόμσεν; Δεν είμαστε με τα καλά μας! Το ζήτημα, λοιπόν, δεν είναι αν η κυβέρνηση άκουγε, αλλά αν και μέσω ποίου διαύλου κατάφερε να στείλει στον ιστότοπο WikiLeaks τα ευρήματα της έρευνας. Αν και σε όλα τα άλλα οι συριζαίοι είναι πολύ ερασιτέχνες για να μπορούν να κάνουν αυτό με σοβαρότητα, εντούτοις δεν μπορεί να το αποκλείσει κανείς. Η υιοθέτηση μιας τέτοιας θεωρίας συνωμοσίας σε αυτή τη χρονική στιγμή, μήνες πριν από το βρετανικό δημοψήφισμα, μας οδηγεί σε δύο παράπλευρα σενάρια.

Σενάριο νούμερο ένα: Η κυβέρνηση επιχειρεί, είτε μόνη της είτε με εξωτερική βοήθεια, να πετάξει έξω από τη διαπραγμάτευση το ΔΝΤ, το οποίο δεν θα χάσει τα λεφτά του. Λέγεται -αυτό είναι πληροφορία- ότι ο Τσίπρας ζήτησε από τη Μέρκελ να παραμείνει το Ταμείο στο πρόγραμμα ως τεχνικός σύμβουλος με βάση τα οριζόμενα στον κανονισμό του ESM, όχι όμως ως συναποφασίζων για την πορεία της Ελλάδας. Λέγεται, επίσης, ότι η Μέρκελ δεν απορρίπτει το ενδεχόμενο αυτό, αρνείται όμως ο Σόιμπλε. Σενάριο νούμερο δύο, που δεν μπορεί να αποκλείεται, είναι να σχεδιάζει ο Τσίπρας ηρωική έξοδο με εκλογές. Τυχόν πιστοποίηση ότι η διαρροή έγινε από το Μαξίμου σημαίνει ότι η κυβέρνηση αναβαθμίζει την κόντρα με το Ταμείο, αναλαμβάνοντας το ρίσκο να τη χάσει και να οδηγηθεί στις κάλπες.

Αν ισχύει αυτό, δικαιώνεται ο Μητσοτάκης που το μυρίστηκε και ζήτησε εκλογές. Τον Μάιο, άλλωστε, θα γίνουν πολλές αποκαλύψεις για το παλαιό πολιτικό σύστημα. Τέλος, αν η διαρροή δεν έγινε από την κυβέρνηση αλλά ούτε και από το Ταμείο -αν και ο Τόμσεν είναι επιρρεπής, αυτός είχε διοχετεύσει στον Τύπο το e-mail Χαρδούβελη- και έγινε από κάποια τρίτη δύναμη (ΗΠΑ), αυτό θα το ανακαλύψει ο ιστορικός του μέλλοντος. Από τη δήλωση Μπάιντεν, πάντως, προκύπτει ότι ο Τσίπρας έκανε την κόντρα με ξένες πλάτες.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο www.dimokratianews.gr

 

ΔΝΤΕΕΕΥΠΣΥΡΙΖΑ