Η Ρωσία στοχεύει σε Κύπρο, Ουγγαρία και Ιταλία για να θέσουν veto στις κυρώσεις

Τρόπους διαφυγής από τις βαρύτατες οικονομικές συνέπειες του εμπάργκο αρχίζουν να αναζητούν οι άμεσα θιγόμενες, Ευρώπη και Ρωσία. Το τελευταίο διάστημα η Μόσχα έχει αρχίσει να προσεγγίζει ευρωπαϊκές πρωτεύουσες φιλικά προσκείμενες σε αυτή, όπως η Βουδαπέστη, η Λευκωσία και η Ρώμη σε μια προσπάθεια να τις πείσει να θέσουν βέτο, στη επικείμενη συζήτηση για τη συνέχιση των κυρώσεων σε βάρος της, και το 2015.

Η πρώτη δέσμη μέτρων λήγει το Μάρτιο και η επόμενη τον Απρίλιο.

Οι πιο επώδυνες κυρώσεις, αφορούν τις Ρωσικές τράπεζες και τις εταιρίες ενέργειας και επιβλήθηκαν στα τέλη Ιουλίου, με αφορμή την πτώση του Μαλαισιανού αεροσκάφους.

Για τη συνέχιση αυτών των κυρώσεων και τον επόμενο χρόνο απαιτείται ομόφωνη απόφαση των κρατών μελλών της Ε.Ε. Αυτό σημαίνει πως εάν ένα η περισσότερα κράτη μέλη διαφωνήσουν οι κυρώσεις παύουν να ισχύουν.

Δημοσιογραφικές πηγές από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι οι πρωτεύουσες που συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες να ταχθούν στο πλευρό της Ρωσίας είναι η Βουδαπέστη, η Λευκωσία και η Ρώμη. Αλλά γιατί όχι και το Βερολίνο.

Η Κύπρος και η Ουγγαρία αναμένεται να αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος για την έναρξη μιας ευρείας συζήτησης αναθεώρησης των κυρώσεων.

Σε ότι αφορά την Ελλάδα την Ιταλία και τη Σλοβακία επιθυμούν τη μερική ανάκληση τους.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι και η Τσεχία βλέπει θετικά μια τέτοια εξέλιξη. Στον αντίποδα η Βρετανία, οι χώρες της Βαλτικής και η Πολωνία είναι περισσότερο επιφυλακτικές. Όσο για τη Γαλλία και τη Γερμανία, οι απόψεις διίστανται και δεν έχουν πάρει ακόμα θέση.

Από την πλευρά τους οι Η.Π.Α είναι βέβαιες πως η πρωτοβουλία της Μόσχας θα πέσει στο κενό. Αφενός γιατί η Ουάσιγκτον έχει αποσπάσει τη συγκατάθεση της Ε.Ε για δεκάμηνη επιβολή των κυρώσεων, και αφετέρου γιατί μια πιθανή αναίρεση τους από την Ε.Ε. θα προκαλούσε ρήξη στη διατλαντική συμμαχία, κάτι που η Ευρώπη δεν επιθυμεί στην παρούσα φάση.

Οποιαδήποτε και αν είναι η κατάληξη του διπλωματικού εγχειρήματος ένα είναι βέβαιο ότι στην παρούσα φάση οι Η.Π.Α και η Ε.Ε επεξεργάζονται νέο πακέτο μέτρων σε βάρος της Ρωσίας. Τα νέα μέτρα αναμένεται να ψηφιστούν, στην τελευταία σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. για το 2014 στο τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Ευρωπαϊκή πηγή αναφέρει, ότι μερικές χώρες μεταξύ των οποίων και η Γαλλία, θα επιχειρήσουν να πετύχουν κάποιες εξαιρέσεις από τις κυρώσεις.

 

κυρώσειςΡωσία