Ένα σανατόριο στο Νταβός είναι το σκηνικό του μυθιστορήματος του Τόμας Μαν, Το μαγικό βουνό Der Zauberberg . Στο μυθιστόρημα ένας νεαρός μηχανικός απ’ το Αμβούργο υποχρεώνεται να μείνει στο φημισμένο σανατόριο και κατά τη διάρκεια της θεραπείας του έρχεται αντιμέτωπος με βασικές προκλήσεις της ύπαρξης: Τον θάνατο και το νόημα της ζωής, το μυστήριο του χρόνου, τον έρωτα… Αυτά, στο μυθιστόρημα…
Στην πραγματική ζωή τώρα, ένας νεαρός πρωθυπουργός (και μάλιστα αριστερός) από την Ελλάδα τις επόμενες μέρες -21 και 22 Γενάρη- θα υποχρεωθεί να συγχρωτιστεί με την παγκόσμια οικονομική και πολιτική ελίτ, αναζητώντας απαντήσεις σε παρεμφερή «φιλοσοφικά» ερωτήματα: πόσο χρόνο μπορεί να ζήσει μια χώρα υπό τον ασφυκτικό έλεγχο των δανειστών της; Πόσο πολιτικό χρόνο έχει στη διάθεσή του ο πρωθυπουργός για να αναζητήσει διέξοδο; Υπάρχει αυτός ο χρόνος ή απλώς εξαντλείται μαζί με το πολιτικό του κεφάλαιο; Πόσες και ποιες θυσίες είναι διατεθειμένος να κάνει για χάρη του έρωτα (της εξουσίας);
Στην πραγματική ζωή, όπως και στα μυθιστορήματα, οι απαντήσεις προκύπτουν αναπάντεχα. Τις περισσότερες φορές μάλιστα απαιτείται και κάποιος χρόνος μέχρι ο «ήρωας» να συνειδητοποιήσει ότι οι απαντήσεις έχουν ήδη δοθεί, καθώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στο παρόν έχουν να κάνουν με τις επιλογές του, στο παρελθόν.
Στην προκείμενη περίπτωση, ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη από το περασμένο καλοκαίρι υποχρεωθεί στην οδυνηρή επιλογή να αποδεχτεί και αυτός (ως αρχηγός του αριστερού- ριζοσπαστικού τμήματος τους ελληνικού πολιτικού σκηνικού) τους κανόνες και το πλαίσιο που επιβάλλουν οι δανειστές, υπογράφοντας το τρίτο κατά σειρά και μέσα σε 5 χρόνια μνημόνιο για τη χώρα. Στη βάση αυτής της επιλογής και μέσα σ αυτό το πλαίσιο φιλοξενείται ο Αλέξης Τσίπρας στο Νταβός, προκειμένου να διαβεβαιώσει ότι θα τηρήσει την υπογραφή του…
Μέσα σ’ αυτό ακριβώς το πλαίσιο ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει σε θεματική συζήτηση με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον πρωθυπουργό της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς, όπου θα έχει—προφανώς- τη δυνατότητα να επισημάνει τις διαφωνίες του για την αναποτελεσματικότητα του προγράμματος (διάσωσης της Ελλάδας) το οποίο οι δανειστές έχουν επιβάλει και αυτός έχει αποδεχτεί και καλείται εφαρμόσει.
Στο περιθώριο του φόρουμ ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει συναντήσεις με τον αντικαγκελάριο της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, αλλά και με πολλούς επενδυτές.
Πιθανότατα, ο πρωθυπουργός θα έχει επίσης την ευκαιρία να …φιλοσοφήσει για το ζήτημα της πανθομολογούμενης αδυναμίας εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Και σε …φιλοσοφικό επίπεδο η κυρία Λαγκάρντ – όπως και οι υπόλοιποι εκλεκτοί προσκεκλημένοι στο Νταβός– δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να αποδεχτεί την αδικία που υφίσταται η Ελλάδα η οποία καλείται να ξεπληρώσει κάτι που δεν είναι δυνατό να ξεπληρωθεί. Όμως, αυτό δεν είναι πρόβλημα του ΔΝΤ και των λοιπών εκλεκτών εκπροσώπων της παγκόσμιας τοκογλυφίας που ρυθμίζουν τις υποθέσεις της υφηλίου κάνοντας κούρα στο μαγευτικό Νταβός. Το εν λόγω πρόβλημα, αφορά τον Αλέξη Τσίπρα, την κυβέρνησή του, το εξαντλημένο ελληνικό πολιτικό σύστημα την κατεστραμμένη ελληνική οικονομία και κοινωνία…
Εξάλλου, όπως καλύτερα απ’ τον καθένα γνωρίζει η παγκόσμια οικονομική ελίτ που κάθε χρόνο μαζεύεται στο Νταβός για μια συνολική αποτίμηση της κατάστασης, τα πράγματα (για την ελίτ) πηγαίνουν από το καλό στο καλύτερο καθώς σύμφωνα με την έκθεση της «Oxfam» που δημοσιοποιήθηκε (όχι τυχαία) χτες:
62 άνθρωποι που κατέχουν τόσο πλούτο όσος ο πλούτος που κατέχει ο μισός πληθυσμός της Γης – περίπου 3,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι.
Οι «Κροίσοι» μέσα στην κρίση έχουν γίνει ακόμα πιο πλούσιοι και οι φτωχοί έχουν γίνει ακόμα πιο φτωχοί.
Οι 62 πλουσιότεροι έχουν δει τα πλούτη τους από το 2010 και μετά να αυξάνονται κατά 44% όταν ο πλούτος των φτωχότερων 3,5 δισεκατομμυρίων ανθρώπων μειώθηκε κατά 41%.
Ως εκ τούτου, επιστρέφοντας από το Νταβός και μετά από τις επαφές του εκεί ο Πρωθυπουργός δεν πρόκειται να έρθει με δώρα. Ίσως, πάντως, να επιστρέψει σοφότερος…