Σωτήρης Τσιόδρας: «Περιμένω ένα διπλό ή τριπλό αποτελεσματικό κοκτέιλ φαρμάκων σε 2-3 μήνες» - Η γαλλική Le Figaro αποθεώνει τον Έλληνα λοιμωξιολόγο

Αισιόδοξος δηλώνει ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας ότι “σε δύο – τρεις μήνες” οι επιστήμονικές ομάδες που ερευνούν το φάρμακο για τον κορωνοϊό θα έχουν καταλήξει σε μια αποτελεσματική θεραπεία για τους ασθενείς.

“Θα πρόκειται για ένα διπλό – τριπλό κοκτέιλ φαρμάκων” λέει – και η τοποθέτησή του αυτή έχει το ειδικό βάρος του ανθρώπου που με σοβαρότητα,  γνώση και επιστημονική τεκμηρίωση, μας ενημερώνει κάθε βράδυ στις έξι για την πορεία της επιδημίας.

Σημαντικά αποτελέσματα περιμένει ο κ. Τσιόδρας το επόμενο διάστημα και από άλλες επιστημονικές δράσεις που έχουν δρομολογηθεί. Μία τέτοια είναι η μελέτη αντισωμάτων για τους ασθενείς που ανάρωσαν, καθώς και από την εργαστηριακή παρακολούθηση των επαφών επιβεβαιωμένων εργαστηριακά κρουσμάτων, που θα αποτυπώσει αδρά την εικόνα της πανδημίας στην Ελλάδα.

Αν και τα κρούσματα είναι ακόμα περιορισμένα στην Ελλάδα, σε σχέση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, ο καθηγητής ανησυχεί για την εξάπλωση του ιού. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα, (Παναγιώτα Καρλατήρα), ο κ. Τσιόδρας εξηγεί τους δύο λόγους που τον καθιστούν σκεπτικό:

  • Η μεγάλη μεταδοτικότητα που έχει ο ιός, ιδίως από ασθενείς που νοσούν χωρίς να έχουν  έντονα συμπτώματα
  • Η ευπάθεια των ηλικιωμένων και των ομάδων πληθυσμού που έχουν νοσήματα που κάνουν τον οργανισμό τους ευάλωτο

“Αυτοί είναι δύο κρίσιμοι παράγοντες που οδηγούν σε ταχεία αύξηση των κρουσμάτων και δημιουργούν τεράστιο φορτίο για το σύστημα υγείας”, εξηγεί, θεωρώντας ότι τη στιγμή αυτή είναι φορείς του ιού τουλάχιστον 3.000 άτομα διεσπαρμένα στη χώρα, από τα οπόια έχουν εντοπιστεί τα 500 κρούσματα.

Ο καθηγητής κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ανάγκη οι πολίτες να εφαρμόσουν τα μέτρα περιορισμού εξάπλωσης του ιού. ‘Όσο περισσότερο συμμορφωθούμε στις οδηγίες της πολιτείας τόσο καλύτερη θα είναι η εικόνα της επιδημίας στην Ελλάδα”, τονίζει.

Ύμνοι της Figaro για τον Σωτήρη Τσιόδρα

Το πρόσωπο των ημερών στην Ελλάδα, τον επικεφαλής λοιμωξιολόγο του Υπουργείου Υγείας, Σωτήρη Τσιόδρα, παρουσιάζει η γαλλική εφημερίδα Le Figaro, σε ένα εκτενές άρθρο:

«Ο Σωτήρης Τσιόδρας, λαμπρός ειδικός στον τομέα των λοιμώξεων και αναγνωρισμένος σε όλον τον κόσμο, ανακαλύφθηκε από τους Έλληνες κατά τη διάρκεια αυτής υγειονομικής της κρίσης. Σήμερα είναι η καθημερινή φωνή ενημέρωσης σχετικά με τον ιό.

Είναι 6 μ.μ., χτυπά το κουδούνι για όλες τις εκπομπές της δημόσιας και ιδιωτικής τηλεόρασης. Είναι η ώρα για την ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας σχετικά με την εξέλιξη του COVID-19, που πλήττει τη χώρα. Αυτή είναι η στιγμή, κατά την οποία οι Έλληνες σταματούν όλες τις δραστηριότητες ή τις τηλεφωνικές συνομιλίες, για να παρακολουθήσουν ευλαβικά τα λίγα λεπτά της ενημέρωσης. Ένα σπάνιο φαινόμενο σε μια χώρα όπου ο δημόσιος λόγος μετά βίας προσελκύει την προσοχή και είναι αξιόπιστος.

Στην οθόνη βρίσκεται ένας άνθρωπος, με διακριτική εμφάνιση, σχεδόν εξαντλημένος, αθλητικός με ένα σήμα στο κομψό γκρι κοστούμι του με την επιγραφή «Μείνετε σπίτι».

Γκρίζα μαλλιά, στρογγυλά γυαλιά και απαλή φωνή. Είναι ο καθηγητής Σωτήριος Τσιόδρας, διευθυντής της Επιτροπής Λοιμωδών Νοσημάτων. Μέχρι τώρα άγνωστος στο ευρύ κοινό, έχει γίνει από την αρχή αυτής της πανδημίας, το πρόσωπο αναφοράς στη χώρα.

«Θα σημαδέψει ανεξίτηλα την Ιστορία της Ελλάδας. Οι Έλληνες τον εκτιμούν και για την ηρεμία του, την πολύ καλή γνώση του θέματος, τη βαθιά του συμπάθεια προς όλα τα θύματα και το γεγονός ότι χαιρετίζει καθημερινά την ακλόνητη αφοσίωση του νοσηλευτικού προσωπικού.

Είναι επίσης το αντίδοτο στις ψευδείς ειδήσεις. Ακόμη και αν επικρίνει τη στάση ορισμένων Ελλήνων, οι οποίοι παραμένουν ασυνείδητοι και συνεχίζουν να τρέχουν στις παραλίες, το κάνει χωρίς να υιοθετεί ένα τόνο σαν να κάνει μάθημα.

Αν και με το βιογραφικό που διαθέτει, θα μπορούσε να το κάνει », λέει ο Αντρέας Δρυμιώτης, κοινωνιολόγος.

«Πόσους θέλουμε να έχουμε μαζί μας του χρόνου;» αναρρωτήθηκε ο κος Τσιόδρας, κατά την ενημέρωση της 21ης Μαρτίου 2020. Δείτε την, στο Video:

Πρώτη μέρα της Άνοιξης, ημέρα της ποίησης και ο Ελύτης του κου Τσιόδρα

Την ενημέρωση της 21ης Μαρτίου, κατά την οποία πραγματικά συγκλόνισε με την πηγαία συγκίνηση του, ο καθηγητής την έκλεισε με στίχους του Οδυσσέα Ελύτη, λέγοντας τα εξής:
«Θέλω να επικαλεστώ τα λόγια ενός από τους μεγάλους Έλληνες, όπως εγώ ο ίδιος φτωχά τα συνδύασα. Θυμηθείτε αυτά τα λόγια, κάθε μέρα από δω κι εξής: Την τελευταία λέξη δεν θα την έχει ο θάνατος.* Πρέπει η κάθε γλώσσα να μιλεί την καλοσύνη της ημέρας»**….  Καταλήγοντας με την φράση: «Ας γίνει αυτός ο αγώνας όλων μας»…

“Το σκίτσο του κ. Τσιόδρα είναι της Βασιλικής Ηλιακοπούλου”
*Η φράση «Την τελευταία λέξη δεν θα την έχει ο θάνατος», είναι από τα «Ανοιχτά Χαρτιά», από το κείμενο «ΠΡΩΤΑ – ΠΡΩΤΑ Η ΠΟΙΗΣΗ», όπου ο ποιητής γράφει: «Να γιατί γράφω. Γιατί η Ποίηση αρχίζει από κει που την τελευταία λέξη δεν την έχει ο Θάνατος». 
**Η δεύτερη είναι ένας στίχος από το Σώμα Καλοκαιριού (V), από την συλλογή «Ήλιος ο Πρώτος»: «Η κάθε γλώσσα να μιλεί την καλοσύνη της ημέρας».
Πηγή πληροφοριών: panagiotisandriopoulos.blogspot.com

 

Αυτός ο ειδικός λοιμωξιολόγος από την Ιατρική Σχολή Αθηνών δεν είναι ο οποιοσδήποτε. Στο 27 σελίδων βιογραφικό του, μαθαίνουμε ότι ο Σωτήριος Τσιόδρας γεννήθηκε στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας το 1965. Μετά την απόκτηση του πτυχίου του στην Αθήνα, εξειδικεύτηκε στις λοιμώξεις στο Beth Israel Deaconess Medical Center καθώς και στο Ιατρική Σχολή του Harvard (Harvard Medical School).
Στη συνέχεια ήταν ερευνητής στο ίδιο ινστιτούτο και έλαβε τον τίτλο του ειδικού για τις λοιμώξεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, το 2012. Έχει ήδη αποδείξει τις ικανότητές του στους ελέγχους των Ολυμπιακών Αγώνων του Salt Lake City το 2002, της Αθήνας το 2004. Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα, έχει συμβουλεύσει τις Αρχές για το H5N1, τον πυρετό του Δυτικού Νείλου, τη λύσσα των ζώων, κλπ.

  • Μόλις ο COVID-19 άρχισε να καταστρέφει τη γειτονική Ιταλία, ο καθηγητής Σωτήριος Τσιόδρας ειδοποίησε αμέσως τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ζητώντας να επιβάλει δραστικά μέτρα. Το πιστεύω του: «να είναι ένα βήμα μπροστά από την εξάπλωση».

«Ο Πρωθυπουργός τον εμπιστεύτηκε πολύ γρήγορα, όμως τα δρακόντεια μέτρα περιορισμού που επιβλήθηκαν στα τέλη Φεβρουαρίου είναι τρομερά για την οικονομία της χώρας, ήδη εξασθενημένης μετά από δέκα χρόνια κρίσης», ανέφερε ο δικηγόρος Πέτρος Μαχάς. «Από την άλλη πλευρά, μετά τις πολυάριθμες περικοπές του προϋπολογισμού, ο Πρωθυπουργός γνωρίζει ότι το σύστημα υγείας είναι επισφαλές», πρόσθεσε.

Παραδόξως, ο Σωτήριος Τσιόδρας πέτυχε επίσης, να κάμψει την ισχυρή Ορθόδοξη Εκκλησία, που δεν έχει διαχωριστεί από το Κράτος. Και τώρα ξέρουμε, ότι  γι’ αυτό διαθέτει ένα αποτελεσματικό όπλο. Κάθε Κυριακή, το πρωί, ξυπνάει, όχι για να κάνει jogging, αλλά πηγαίνει στην ενορία του. Είναι στην πραγματικότητα ένας βυζαντινός ψάλτης. Ένα πάθος που διατηρεί εδώ και πολλά χρόνια. Παρά τις συστάσεις του Συμβουλίου Ιατρών και του Ελληνικού Υπουργείου Υγείας, για απαγόρευση όλων των συγκεντρώσεων, η Ιερά Σύνοδος, αρνήθηκε να διακόψει τις Λειτουργίες ή τους Εσπερινούς.

Παρά την κατακραυγή, μερικοί αρχιεπίσκοποι καλούσαν τους πιστούς να συνεχίσουν να φιλούν τις εικόνες και να κοινωνούν, επειδή γι’ αυτούς, «η Θεία Κοινωνία δεν μπορούσε σε καμία περίπτωση να αποτελέσει φορέα μόλυνσης». Αν και κοντά στην Εκκλησία, ο Τσιόρδας συμβούλευσε την πλήρη απαγόρευση κάθε Λειτουργίας. Ο Πρωθυπουργός το έκανε. Μια δύσκολη απόφαση σε μια ορθόδοξη χώρα κατά 98%.

Σήμερα, οι Έλληνες γνωρίζουν, ότι χάρις σε αυτόν τον καθηγητή, έχουν αποφύγει να συνομιλήσουν με το θάνατο. Η επιστημονική κοινότητα καθώς και η κοινή γνώμη επιβεβαιώνουν ότι θα σημαδέψει ανεξίτηλα την Ιστορία της χώρας».

Πηγή: Economico.gr

«Κορονoϊός»Le FigaroΟδυσσεάς ΕλύτηςΣωτήρης Τσιόδραςφάρμακο