H υπέρυθρη θερμότητα χαρίζει υγεία και ευεξία

Της Μαρίας Γκέκα

Ακούγοντας τη λέξη «υπέρυθρη», ενδεχομένως να σκεφτείτε και τη λέξη «ακτινοβολία», άρα κάτι κακό… Η ακτινοβολία έχει πολλές μορφές, άλλες επιβλαβείς, όπως είναι η υπεριώδης, και άλλες ωφέλιμες για τον ανθρώπινο οργανισμό, όπως η υπέρυθρη. Η θερμική υπέρυθρη ακτινοβολία εκπέμπεται κι από τον ήλιο αλλά κι από τον ανθρώπινο οργανισμό. Πρόκειται για τον πιο διαδεδομένο τρόπο θέρμανσης στο σύμπαν. Ένα αντικείμενο που είναι πιο θερμό από το περιβάλλον του ακτινοβολεί θερμότητα. Η υπέρυθρη ακτινοβολία δεν έχει ανάγκη από κάποιο μέσο για να μεταδοθεί. Μεταδίδεται και στο διάστημα. Με αυτό τον τρόπο ο ήλιος θερμαίνει τη Γη και όλους τους υπόλοιπους πλανήτες.

Η ευεργετική αυτή ακτινοβολία αποτελεί το κύριο μέρος της ηλιακής, την οποία και δεχόμαστε όλοι καθημερινά. Αντίθετα, το υπεριώδες μέρος της ακτινοβολίας του ήλιου είναι επιβλαβές και πρέπει να αποφεύγεται η μακρά έκθεση σε αυτό. Από το σύνολο του 1kW ενέργειας περίπου που δεχόμαστε από τον ήλιο στο ζενίθ του, τα 527W είναι υπέρυθρη ακτινοβολία, τα 445W ορατό φως και τα 32W είναι η υπεριώδης ακτινοβολία. Συνεπώς, η Υπέρυθρη Θέρμανση δεν διαφέρει σε τίποτε από την οικεία, ευεργετική θερμότητα που δεχόμαστε από τον ήλιο στην καθημερινότητά μας και φυσικά, δεν είναι σε καμία περίπτωση επιβλαβής για τον άνθρωπο.

Η Υπέρυθρη Ακτινοβολία αξιοποιείται εδώ και πολλά χρόνια σε μια ποικιλία από ιατρικές εφαρμογές και θεραπείες. Εκατοντάδες έρευνες από διάφορους επιστημονικούς οργανισμούς σ΄ όλο τον κόσμο έχουν αποδείξει το πόσο θετικά επιδρά στο ανοσοποιητικό μας σύστημα κι όχι μόνο! Παρατηρήθηκαν λοιπόν:

  • Βελτιώσεις του μυοσκελετικού συστήματος, ανακούφιση μιας σειράς μυϊκών πόνων και διαταραχών.
  • Επιδράσεις της υπέρυθρης θερμότητας στη ρευματοειδή αρθρίτιδα
  • Αύξηση της επιμήκυνσης των ιστών κολλαγόνου. Θετική δράση σε δερματοπάθειες και στρες.
  • Οι υπέρυθρες μεγάλου μήκους κύματος θερμαίνουν την εσωτερική θερμοκρασία του σώματος, διεγείροντας την κυκλοφορία του αίματος

 

Το «Φως της Ζωής»

FIR, είναι ένα αόρατο τμήμα του φάσματος του ηλιακού φωτός, γνωστό και ως το «φως της ζωής», επειδή έφερε ζωή στη γη. Μέχρι σήμερα, η ανάπτυξη και η αναπαραγωγή όλων των μορφών ζωής στη γη εξαρτάται από το FIR. Όλα τα έντομα μετά τη γέννηση των αυγών τους, εξαρτώνται από το φως του ήλιου για να μπορέσουν να εκκολαφθούν. Το ίδιο συμβαίνει και με τις θαλάσσιες χελώνες που γεννούν τα αυγά τους στις αμμώδεις παραλίες. Αν δεν υπήρχε το φως του ήλιου, δεν θα υπήρχε ζωή. Στην πραγματικότητα, το FIR δεν προέρχεται μόνο από τον ήλιο. Πολλά πλάσματα κι οργανισμοί που ζουν στη Γη, όπως το ανθρώπινο σώμα, τα σώματα των ζώων, το έδαφος είναι σε θέση να παράγει ακτίνες παρόμοιας φύσης με το «φως της ζωής».

Το ανθρώπινο σώμα παράγει FIR. Η ένταση. Ωστόσο, η ένταση του FIR που παράγεται από τον άνθρωπο αρχίζει να μειώνεται με την ηλικία και τα προβλήματα υγείας. Ακόμη, μερικοί άνθρωποι είναι σε θέση να θεραπεύσουν ασθένειες των άλλων όταν η προσωπική τους εκπομπή είναι πολύ ισχυρή. Εδώ βρίσκουν εφαρμογή και οι θεραπευτικές ιδιότητες του Qi-Gong (Qi είναι η υπέρυθρη ακτινοβολία) που παραδοσιακά στις χώρες της Ανατολής έχει καθιερωθεί ως το «μονοπάτι για τη μακροζωία και την πνευματική ανύψωση. Σήμερα στην Κίνα αποτελεί μέρος της θεραπείας των ασθενών σε όλα τα νοσοκομεία, αλλά οι Αμερικανοί επιστήμονες συμφωνούν ότι η πρακτική αυτή, σε συνεργασία με την κλασική ιατρική, μπορεί να βελτιώσει αισθητά την κατάσταση των ασθενών, περιορίζοντας τη λήψη φαρμάκων. Ως εκ τούτου, το ανθρώπινο σώμα απαιτεί συνεχή εφοδιασμό του FIR από τη μητέρα φύση. Η συνεχής έκθεση στο φως του ήλιου χαρίζει στο σώμα μας υγεία και ευεξία.

Ζεστασιά και καθαρή ατμόσφαιρα στο σπίτι

Αυτό που πρέπει να τονιστεί, καθώς δεν είναι ευρέως γνωστό, λόγω του ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στη χώρα μας, είναι το γεγονός ότι τα πάνελ υπέρυθρης θέρμανσης όχι μόνο δεν έχουν αρνητικές επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά αντιθέτως προσφέρουν μια σειρά από οφέλη για την υγεία μας.

  • Πέρα από αυτό, η υπέρυθρη θέρμανση έχει το πλεονέκτημα έναντι στις άλλες μεθόδους θέρμανσης, ότι οι βιολογικές συχνότητες της αποδιδόμενης θερμικής υπέρυθρης ακτινοβολίας εισχωρούν σε μεγάλο βαθμό στο σώμα. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να ενισχυθούν όχι μόνο οι δυνατότητες αυτοΐασης του ανθρώπινου οργανισμού και το ανοσοποιητικό του σύστημα, αλλά και να περιοριστούν καλύτερα και οι επιβαρύνσεις μέσω του ηλεκτρονικού νέφους.
  • Ένα ουσιαστικό πλεονέκτημα της υπέρυθρης θέρμανσης είναι το γεγονός ότι δεν χρησιμοποιείται ο αέρας ως μέσο μεταφοράς της θερμότητας. Έτσι, αποφεύγεται μεταφορά σκόνης μέσα στον χώρο. Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι έχουμε πολύ λιγότερη σκόνη στον αέρα που αναπνέουμε, είναι πιο δροσερός και επομένως βελτιώνεται η αναπνοή.
  • Ακόμη, έχουμε απουσία υγρασίας στους τοίχους, γιατί τα υπέρυθρα κύματα θερμαίνουν τους τοίχους, τα έπιπλα και όχι τον αέρα, έτσι εμποδίζεται η ανάπτυξη μούχλας δημιουργώντας μια πιο υγιεινή ατμόσφαιρα στο χώρο. Αξιοσημείωτο είναι επίσης, ότι λόγω της ομοιόμορφης θέρμανσης των δομικών στοιχείων, δημιουργούνται μηδαμινές διαφορές θερμοκρασίας μεταξύ πατώματος και οροφής.

Ολοκληρώνοντας, θα πρέπει να τονίσουμε (ξανά) το αυτονόητο: ότι η θέρμανση με υπέρυθρη ακτινοβολία είναι ο τρόπος θέρμανσης που τα κύτταρα του ανθρώπου έχουν συνηθίσει να θερμαίνονται, εδώ και δισεκατομμύρια χρόνια, με όλες τις ευεργετικές επιδράσεις, σε όλα τα συστήματα του οργανισμού.

Πηγή: http://www.naturanrg.gr/h-yperythrh-thermothta-xarizei-ygeia-kai-eyeksia/

ευεξίαυγεία