Η "χαρά" των Χριστουγέννων

Τα Χριστούγεννα για πολλούς, σημαίνουν φως, εσωτερική λάμψη και προσωπική αναγέννηση. Δίνουν πνοή σε σχέδια και όνειρα, που στόχο έχουν να πραγματοποιηθούν μες στο νέο έτος. Το στήσιμο του χριστουγεννιάτικου δέντρου, ο στολισμός της πόλης, η “χαρά” στους δρόμους προκαλούν ένα αβίαστο χαμόγελο, που συνθέτει το προφίλ των “αισιόδοξων” των εορτών, και όλων εκείνων που θεωρούν ότι τα Χριστούγεννα είναι μαγεία.

Μπορεί η περιρρέουσα ατμόσφαιρα από την πολιτική και την οικονομία της χώρας να μην ευνοεί ιδιαίτερα, τους γιορτινούς πανηγυρισμούς φέτος, αλλά η ζεστή ατμόσφαιρα από τους στολισμένους δρόμους και τις βιτρίνες δίνει έναυσμα χαράς, όπως κάθε χρόνο, σε εκείνους που αγαπούν τα Χριστούγεννα. Δεν λένε πως “καθένας έχει το δικαίωμα να φορέσει τα γυαλιά που θέλει για να βλέπει τον κόσμο”;

Έξω μπορεί να μην χιονίζει, το σπίτι μπορεί να μην έχει τζάκι και τα χρήματα μπορεί να μη φτάνουν για πολλά δώρα, αλλά τα Χριστούγεννα στα μάτια ορισμένων, είναι μία γιορτή που δείχνει το δρόμο προς το “φως”. Για όλους όσοι είναι “ερωτευμένοι” με τα Χριστούγεννα, ο στολισμός του δέντρου αποτελεί πραγματική ιεροτελεστία, καθώς το στήσιμο ξεκινά συνήθως, από τα μέσα Νοέμβρη. Τοποθετώντας χρυσές και πολύχρωμες μπάλες στο δέντρο, πολλοί είναι εκείνοι, που θεωρούν ότι κάθε στολίδι είναι και μία ευχή, που κρεμιέται καρτερικά, πάνω σε γιρλάντες, για να βρει το δρόμο προς την εκπλήρωση.

Τα Χριστούγεννα συνδέονται με τα Χριστούγεννα για πολλούς, σημαίνουν φως, εσωτερική λάμψη και προσωπική αναγέννηση. Δίνουν πνοή σε σχέδια και όνειρα, που στόχο έχουν να πραγματοποιηθούν μες στο νέο έτος. Το στήσιμο του χριστουγεννιάτικου δέντρου, ο στολισμός της πόλης, η  “χαρά” στους δρόμους προκαλούν ένα αβίαστο χαμόγελο, που συνθέτει το προφίλ των “αισιόδοξων” των εορτών, και όλων εκείνων που θεωρούν ότι τα Χριστούγεννα είναι μαγεία.

Μπορεί η περιρρέουσα ατμόσφαιρα από την πολιτική και την οικονομία της χώρας να μην ευνοεί ιδιαίτερα, τους γιορτινούς πανηγυρισμούς φέτος, αλλά η ζεστή ατμόσφαιρα από τους στολισμένους δρόμους και τις βιτρίνες δίνει έναυσμα χαράς, όπως κάθε χρόνο, σε εκείνους που αγαπούν τα Χριστούγεννα. Δεν λένε πως “καθένας έχει το δικαίωμα να φορέσει τα γυαλιά που θέλει για να βλέπει τον κόσμο”;

Έξω μπορεί να μην χιονίζει, το σπίτι μπορεί να μην έχει τζάκι και τα χρήματα μπορεί να μη φτάνουν για πολλά δώρα, αλλά τα Χριστούγεννα στα μάτια ορισμένων, είναι μία γιορτή που δείχνει το δρόμο προς το “φως”. Για όλους όσοι είναι “ερωτευμένοι” με τα Χριστούγεννα, ο στολισμός του δέντρου αποτελεί πραγματική ιεροτελεστία, καθώς το στήσιμο ξεκινά συνήθως, από τα μέσα Νοέμβρη. Τοποθετώντας χρυσές και πολύχρωμες μπάλες στο δέντρο, πολλοί είναι εκείνοι, που θεωρούν ότι κάθε στολίδι είναι και μία ευχή, που κρεμιέται καρτερικά, πάνω σε γιρλάντες, για να βρει τον δρόμο προς την εκπλήρωση.

Τα Χριστούγεννα συνδέονται με κλασικά τραγούδια της εποχής, με πολλά δώρα, πολλά γλυκά, πολύ συναίσθημα και όρεξη να ξεχειλίσει η αγάπη στους δρόμους. Τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες δεν παραλείπονται φυσικά, ποτέ από τον φούρνο όλων εκείνων που τάσσονται υπέρ των Χριστουγέννων. Οι συνταγές δίνουν και παίρνουν, οι προσπάθειες για επιτυχημένα γλυκά εντείνονται και οι επισκέψεις στα μαγαζιά πληθαίνουν.

Η ανάγκη για “δημιουργία”, προσφορά και συναναστροφή με αγαπημένα πρόσωπα δεν σημαίνει απαραίτητα, σπατάλη χρημάτων. Αρκεί μία χρωματιστή κορδέλα, ένα κουτί δώρου και λίγη δημιουργία από μέρους σου για να συνθέσεις το δώρο που θες και να λάβεις ένα αυθόρμητο χαμόγελο από τον παραλήπτη του. Οι πρωτότυπες ιδέες είναι αυτές που κάνουν τη διαφορά και αυτές, ευτυχώς, δεν απαιτούν πολλά χρήματα. Σε ένα ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο, αρκεί μία καλή πρόθεση, μία ανιδιοτελής κίνηση για να χαρακτηριστεί κάτι, ως δώρο.

Οι γιορτές δεν είναι μόνο για τα παιδιά. Πολλοί άνθρωποι ανυπομονούν να βιώσουν λίγες στιγμές μαγείας. Το γιορτινό κλίμα αυξάνει τον ποιοτικό χρόνο, αποδεσμεύει από το καθημερινό άγχος και μεταφέρει σε έναν ιδεατό κόσμο το άτομο, εκεί όπου τα πάντα είναι φωτισμένα με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Με τα μάτια των “αισιόδοξων”, τα Χριστούγεννα σημαίνουν “αγάπη” και δίνουν “χρώμα παντού”. Σηματοδοτούν αλλαγές, φρέσκα ξεκινήματα και προσφέρουν πολλές ευκαιρίες για ταξίδια.

Όσο και αν έχει τυποποιηθεί και εμπορευματοποιηθεί, το χριστουγεννιάτικο πνεύμα είναι και φέτος εδώ, ζωντανό και επιτακτικό… Πέρα από τα αληθινά και ψεύτικα έλατα, την ποσότητα των δώρων και τα προγραμματισμένα ρεβεγιόν. Και εκείνο που έχει σημασία είναι πως η ευτυχία, η φιλανθρωπική διάθεση και οι πράξεις αλληλεγγύης προς τον συνάνθρωπο δεν πρέπει να διαρκούν όσο τα Χριστούγεννα.

Διαβάσαμε κάπου πως “Το χριστουγεννιάτικο πνεύμα, όπως και την καλοσύνη πρέπει να τα θυμόμαστε εμείς, ακόμα και αν οι άλλοι τα έχουν ξεχάσει. Και να κρατιόμαστε από αυτά γιατί αυτά είναι που ξεχωρίζουν εμάς από τους άλλους”. Είναι η στιγμή να αναρωτηθούμε… Κατοικεί ακόμα μέσα μας, αυτή η ιδέα;

Πηγή: http://www.pathfinder.gr/

μαγείαχαράΧριστούγεννα