Γιατί ζαλίζομαι όταν σηκώνομαι από το κρεβάτι;

Πόσες φορές δεν έχετε αισΘανθεί έντονη ζάλη, αφού σηκώνεστε από το κρεβάτι; Να γίνονται όλα άσπρα γύρω σας; Σίγουρα καταλαβαίνετε τι εννοώ..

Το σύμπτωμα αυτό,  δεν εκδηλώνεται σε όλους στον ίδιο βαθμό. Άλλοι μπορεί να νιώθουν απλά μια υποφερτή θολούρα, ενώ σε ορισμένους άλλους είναι δυνατόν να οδηγήσει σε απώλεια των αισθήσεων.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, η υπόταση είναι η κατάσταση κατά την οποία είναι παθολογικά χαμηλή η αρτηριακή πίεση.
Υπόταση ή χαμηλή αρτηριακή πίεση αφορά την κατάσταση όπου η αρτηριακή πίεση βρίσκεται σε χαμηλότερα επίπεδα από την σχετικά αναμενόμενη κανονική πίεση του αίματος για κάθε άτομο σε φυσιολογικές συνθήκες.

Για τον προσδιορισμό υπόταση πρέπει να καθορίσουμε πρώτα την τιμή της πίεσης του αίματος για κάποιον, λαμβάνοντας υπόψη τη δραστηριότητα του, την ηλικία και τυχόν φάρμακα που μπορεί να παίρνει.

Έρευνες έχουν δείξει πως, κάποιος πάσχει από ορθοστατική υπόταση, όταν δεν λειτουργούν σωστά οι αντανακλαστικές προσαρμογές του οργανισμού κατά την έγερση. Το γεγονός αυτό, προκαλεί την πτώση της αρτηριακής πίεσης και ακολουθεί η εκδήλωση συμπτωμάτων όπως ζάλη, αδυναμία και ατονία στην όρθια θέση, καθώς το αίμα δεν κυκλοφορεί σωστά, ώστε να τροφοδοτεί τους ιστούς με οξυγόνο.

Η διάγνωση της ορθοστατικής υπότασης –σε πρώτο επίπεδο- είναι ιδιαίτερα εύκολη και γίνεται με τη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης σε ύπτια και όρθια θέση.

Συγκεκριμένα, μείωση στη συστολική πίεση πάνω από 20 mmHg θεωρείται διαγνωστική. Βέβαια, σε κάθε άνθρωπο καθώς μετακινείται από θέση κατάκλισης σε όρθια θέση, συμβαίνει αντανακλαστικά αγγειοσύσπαση, με αποτέλεσμα να παρατηρείται πτώση της αρτηριακής πίεσης του αίματος που, όμως, δεν υπερβαίνει τα 20 mmHg.

Οι αιτίες έχουν να κάνουν με τα εξής:

Με μη νευρολογικά αίτια, όταν η καρδιά αδυνατεί να αυξήσει την παροχή σε αίμα, όταν το άτομο μεταβαίνει στην όρθια θέση. Επίσης, όταν δεν υπάρχει επαρκής ποσότητα αίματος στα αγγεία είτε λόγω φλεβικής ανεπάρκειας.

Στα νευρογενή αίτια συγκαταλέγονται οι βλάβες του αυτόνομου νευρικού συστήματος, δηλαδή αυτού που ρυθμίζει αυτόματα τις λειτουργίες του σώματος χωρίς τη θέλησή μας όπως είναι η αναπνοή, η λειτουργία της καρδιάς, την μείωση ή αύξηση του εύρους των αγγείων.

Αυτό που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τα συμπτώματα της ζάλης είναι να ακολουθΉσετε τα παρακάτω βήματα:

– Πίνετε άφθονα υγρά και αποφύγετε ή περιορίστε το αλκοόλ, έστω και σε μέτρια ποσότητα

– Αυξήστε την κατανάλωση αλατιού (αν δεν έχετε υπέρταση ή καρδιακή ανεπάρκεια)

– Τρώτε μικρά και συχνά γεύματα

– Πίνετε δύο φλιτζάνια καφέ κάθε πρωί

– Να σηκώνεστε αργά από το κρεβάτι και να κάθεστε λίγο πριν σηκωθείτε σε όρθια θέση

– Ανασηκώστε το πάνω μέρος του κρεβατιού

– Αποφεύγετε την παρατεταμένη ορθοστασία και την επίκυψη

– Αποφεύγετε το θερμό περιβάλλον

– Χρησιμοποιείστε ειδικές ελαστικές κάλτσες κατά της φλεβικής ανεπάρκειας

Σε περίπτωση που τα συμπτώματα είναι έντονα, θα πρέπει να επισκεφθείτε τον γιατρό σας

μέτρασυμπτώματα