Ο επικεφαλής της OpenAI ζητά να υπάρξει ρύθμιση στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης

Σε μια μάλλον αναπάντεχη τοποθέτηση προχώρησε ο επικεφαλής της OpenAI, που δημιούργησε το ChatGPT Σαμ Άλτμαν, που κλήθηκε στο Κογκρέσο για να μιλήσει για τους κινδύνους και τις προοπτικές της τεχνητής νοημοσύνης.

Ο Σαμ Άλτμαν δήλωσε, σύμφωνα με το Reuters ότι «η ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης είναι απαραίτητη». Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της σύστασης ρυθμιστικού φορέα, που θα έχει τη δυνατότητα να δίνει άδειες σε εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης αλλά και να τις αφαιρεί, προκειμένου να έχει πραγματική εξουσία.

Όπως υποστηρίζει, με αυτόν τον τρόπο, η πολιτεία θα μπορεί να διατηρεί κάποια πρότυπα ασφαλείας για τις εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης ή και να δοκιμάζει τα συστήματά τους πριν γίνουν διαθέσιμα στο ευρύ κοινό.

Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ του να γίνονται ανεξάρτητοι έλεγχοι στις εταιρίες ΑΙ, από ανθρώπους εκτός τεχνολογίας και κυβέρνησης.

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος φόβος του

Ο Άλτμαν δήλωσε στους γερουσιαστές ότι ο μεγαλύτερος φόβος του είναι ότι η τεχνητή νοημοσύνη ενδέχεται να προκαλέσει διαταραχές στους ανθρώπους, αν δεν υπάρξει κατάλληλη ρύθμιση.

«Ο χειρότερος φόβος μου είναι ότι προκαλούμε σημαντική ζημιά στον κόσμο» είπε, εξηγώντας ότι αναφέρεται στον τομέα της τεχνολογίας, εκφράζοντας φόβους ότι κάποια πράγματα μπορεί να πάνε «στραβά». Ωστόσο, δήλωσε ότι θέλει συνεργασία με την κυβέρνηση για να αποτραπεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Παράλληλα, θεωρεί ότι απαιτείται παγκόσμια συνεργασία για το ζήτημα, ενώ προτείνει να δοθούν κίνητρα για συμμόρφωση με την ασφάλεια.

OpenAIΚόσμοςτεχνητή νοημοσύνητεχνολογία