Τέλος οι τζαμπατζήδες στο Μετρό -Πώς θα πιάνονται στα «πράσα»

Με τις απώλειες εσόδων από τη εισιτηριοδιαφυγή να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα, το Μετρό του Λονδίνου σκοπεύει να καταπολεμήσει το φαινόμενο με τη βοήθεια της τεχνολογίας ανοίγοντας το δρόμο και για άλλα αντίστοιχα Μετρό σε όλο τον κόσμο

Στην τεχνητή νοημοσύνη θα στραφεί η το Λονδίνο, στο πλαίσιο πιλοτικών δοκιμών για την αντιμετώπιση της εισιτηροδιαφυγής στο Μετρό της πόλης.

Ήδη έχουν γίνει δοκιμές στον σταθμό Willesden Green της γραμμής Jubilee, αλλά το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης αναμένεται να επεκταθεί και σε άλλους σταθμούς του δικτύου, όπως αναφέρουν βρετανικά μέσα.

Το σύστημα καταπολέμησης της εισιτηριοδιαφυγής απαρτίζεται από κάμερες που επικουρούνται από την τεχνητή νοημοσύνη, με αποτέλεσμα να είναι σε θέση να «διαβάζει» τις κινήσεις του επιβατικού κοινού και να αντιλαμβάνεται πότε ένας πολίτης πρόκειται να περάσει πάνω από τις πύλες εισόδου, δίχως να έχει εισιτήριο.

Όπως εξηγεί η Siwan Hayward, διευθύντρια ασφάλειας και αστυνόμευσης της TfL, το σύστημα δεν λειτουργεί ως τεχνολογία αναγνώρισης προσώπων. Αντιθέτως, μπορεί και ανιχνεύει τις κινήσεις των ατόμων που ενδέχεται να παραβιάσουν τις πόλες, εμπλουτίζοντας τα στοιχεία και τα δεδομένα της TfL για τις μεθόδους που χρησιμοποιούν οι τζαμπατζήδες.

Σύμφωνα με την TfL, οι απώλειες εσόδων ετησίως ανέρχονται σε πάνω από 130 εκατ. λίρες -ήτοι πάνω από 150 εκατ. ευρώ με τις τρέχουσες συναλλαγματικές ισοτιμίες- με μία στις 25 διαδρομές να είναι απλήρωτες.

Σημειώνεται ότι από τον Απρίλιο έχουν επιβληθεί πάνω από 31.000 πρόστιμα, με την TfL να έχει ζητήσει την αύξηση του προστίμου από τις 80 λίρες στις 100. Η συγκεκριμένη πρόταση έχει υποβληθεί προς έγκριση στον Δήμαρχο του Λονδίνου, Sadiq Khan, αλλά έχει περάσει ένας χρόνος δίχως να έχει ληφθεί κάποια απόφαση.

Η TfL έχει διαπιστώσει ότι οι περισσότερες παραβάσεις καταγράφονται στις πύλες εισόδου «μεγάλου διαδρόμου» οι οποιες προορίζονται για ανθρώπους με κινητικά προβλήματα, γονείς με καροτσάκια κ.ο.κ.

Πρόκειται για πύλες που ανοιγοκλείνουν πιο αργά συγκριτικά με τις υπόλοιπες, κάτι που εκμεταλλεύονται πολλοί πολίτες προκειμένου να περάσουν δίχως να πληρώσουν, «κολλώντας» πίσω από έναν πολίτη που επικυρώνει το εισιτήριό του.

Η γραμμή Jubilee όπου δοκιμάστηκε το σύστημα της τεχνητής νοημοσύνης για την πάταξη της εισιτηροδιαφυγής αποτελεί τη δεύτερη χειρότερη γραμμή σε επίπεδο εγκληματικότητας, εκ των συνολικά 11 γραμμών του Μετρό του Λονδίνου.

μετρόΤζαμπατζήδες