"Γιορτάζει" σήμερα το Twitter...

Το Twitter έχει σήμερα «γενέθλια» και γίνεται 10 ετών.

Είναι ένας ιστοχώρος κοινωνικής δικτύωσης που επιτρέπει στους χρήστες του να στέλνουν και να διαβάζουν σύντομα μηνύματα (μέχρι 140 χαρακτήρες), τα οποία ονομάζονται τουίτς (Tweets). Τα μηνύματα μπορούν να αναγνωστούν και από μη συνδεδεμένους χρήστες, αλλά μόνο οι συνδεδεμένοι μπορούν να δημοσιεύσουν κείμενα.

Δημιουργήθηκε τον Μάρτιο του 2006 από τον Τζακ Ντόρσεϊ και δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο του ίδιου χρόνου.

Η υπηρεσία έγινε γρήγορα δημοφιλής και σήμερα έχει 305 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες .

Είναι ένας από τους δέκα πιο δημοφιλείς ιστοτόπους του διαδικτύου.

Ποια είναι, όμως τα «tweets» που έμειναν στην ιστορία του Twitter;

Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, αυτά είναι τα δέκα πιο εμβληματικά μηνύματα των 140 χαρακτήρων από την ημέρα της δημιουργίας του Twitter.

Τον Μάρτιο του 2006, ο συνιδρυτής του Twitter και τώρα CEO, Τζακ Ντόρσεϊ, έκανε το πρώτο του tweet, γράφοντας: «απλά στήνω το  twttr μου».

Έναν χρόνο αργότερα, το 2007, ακολούθησε η «γέννηση» του πρώτου #hashtag από τον Κρις Μεσίνα.

Το 2008 η NASA ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι βρήκε πάγο στον Άρη.

Το 2009 το Twitter έβαλε στη ζωή του τις εικόνες. Μια από τις πρώτες φωτογραφίες που αναρτήθηκαν ήταν από τον αυτόπτη μάρτυρα ενός αεροπορικού ατυχήματος με ένα αεροσκάφος το οποίο προσγειώθηκε στον ποταμό Χάντσον στη Νέα Υόρκη.

Μια άλλη σημαντική στιγμή ήταν η «επανάσταση» του Twitter, το «Twitter Revolution» με αφορμή τις διαδηλώσεις στην Τεχεράνη το 2009, έπειτα από τις εκλογές στην χώρα. Όταν οι αρχές του Ιράν απαγόρευσαν στα ΜΜΕ της χώρας να μεταδίσουν εικόνες από τις διαδηλώσεις, οι κάτοικοι στράφηκαν στο Twitter και η «επανάσταση του Twitter», «γεννήθηκε».

Το 2010, ο αστροναύτης Τίμοθι Κρίμερ έστειλε ένα μήνυμα από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

«Γεια σας Σύμπαν του Twitter! Αυτή τη στιγμή σας στέλνουμε ζωντανά το μήνυμα μας από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, στο πρώτο ζωντανό μήνυμα από το διάστημα», έγραψε ο Κρίμερ στο μήνυμα του που έστειλε στη Γη.

Το Twitter διαδραμάτισε έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην «Αραβική Άνοιξη» και στις διαδηλώσεις που έλαβαν χώρα το 2010 σε Αίγυπτο, Συρία, Λιβύη και Τυνησία. Οι διαδηλωτές χρησιμοποιούσαν το Twitter προκειμένου να συντονίσουν τον αγώνα τους και να κινητοποιήσουν τους πολίτες των χωρών τους.

Το 2011 ο Σοχέμπ Ατάρ έκανε ζωντανή μετάδοση μέσω Twitter από την επιχείρηση των Αμερικανών πεζοναυτών που οδήγησε στον θάνατο του Οσάμα Μπιν Λάντεν. Ο Ατάρ έμενε τότε στην ίδια γειτονιά με τον τρομοκράτη και άκουσε ελικόπτερα να πετούν πάνω από το σπίτι του.

Τον Νοέμβριο του 2012 ο Μπαράκ Ομπάμα γιόρτασε την επανεκλογή του μέσω Twitter.  Ήταν το «τιτίβισμα» με τα περισσότερα  retweets μέχρι το 2014 και την selfie της Ελεν Ντε Τζενέρις από τα Όσκαρ.

Η εφημερίδα «Boston Globe» ήταν από τα πρώτα αμερικανικά ΜΜΕ που γνωστοποίησαν μέσω Twitter την είδηση της δολοφονικής επίθεσης στον Μαραθώνιο της Βοστώνης τον Απρίλιο του 2013. Περισσότερα από 27 εκατομμύρια tweets έγιναν στο Twitter για την τραγωδία

Το 2014 έγιναν περισσότερα από 672 «τιτιβίσματα» για το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Το 2015 εκατομμύρια άνθρωποι από ολόκληρο τον κόσμο χρησιμοποίησαν το Twitter για να εκφράσουν την οργή και τη θλίψη τους για τις δολοφονικές επιθέσεις στο Παρίσι. Με το hashtag #PrayforParis εκατομμύρια χρήστες του Διαδικτύου εξέφρασαν επίσης την αλληλεγγύη τους στις οικογένειες των θυμάτων και στους Γάλλους πολίτες. Είχε προηγηθεί η επίθεση στα γραφεία της  Charlie Hebdo και το hashtag #JeSuisCharlie.

Τέλος, το 2016, το Twitter «έσπασε» ο… Λεονάρντο Ντι Κάπριο. Κι όμως, μόλις ανακοινώθηκε ότι πήρε το Όσκαρ καλύτερου ηθοποιού, έγιναν 440.000 tweets σε ένα λεπτό.

Twitterγενέθλια\