Πόλεμος των άστρων: "Έφυγε" ο κατασκευαστής του R2-D2

Νεκρός στη βίλα του στο νησί Γκόζο της Μάλτας, βρέθηκε ο καθηγητής Τόνι Ντάισον, ο κατασκευαστής του θρυλικού R2-D2, του μικρού ρομπότ της σειράς ταινιών «Ο Πόλεμος των Άστρων».

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας, για να διαπιστωθούν τα αίτια θανάτου του 68χρονου Ντάισον, διεξάγεται έρευνα, αν και έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο να έπεσε θύμα δολοφονίας.

Οι γείτονες του Βρετανού καθηγητή ανησύχησαν επειδή παρατήρησαν ότι η πόρτα της βίλας παρέμενε ανοιχτή ενώ ο Ντάισον συνήθιζε να την κλείνει κι έτσι κάλεσαν τις αρχές. Αστυνομικοί μπήκαν στο σπίτι του και τον βρήκαν νεκρό.

Το μικρό, κυλινδρικό ρομποτάκι που είχε κατασκευάσει ο καθηγητής ήταν ο αχώριστος σύντροφος ενός άλλου ρομπότ, του ανθρωπόμορφου C-3PO. Σύμφωνα με τον ιστότοπο Imdb, ο R2-D2 βασίστηκε σε μια ιδέα του Ραλφ Μακουόρι, του σχεδιαστή που εμπνεύστηκε επίσης τον Νταρθ Βέιντερ, τον Τσουμπάκα και τον C-3PO. Χάρη στις ταινίες του Τζορτζ Λούκας, ο R2-D2 έγινε ένα από τα γνωστότερα και συμπαθέστερα ρομπότ του κινηματογράφου.

Ο Ντάισον ήταν υποψήφιος για το βραβείο Έμι καλύτερων ειδικών εφέ και εργάστηκε για πολλές άλλες ταινίες, όπως για το «Σουπερμαν 2» και το Moonraker, καθώς θεωρείτο ιδιοφυία στον τομέα της επιστημονικής φαντασίας. Ταυτόχρονα όμως έφτιαξε και ρομπότ για τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου όπως οι Sony, Philips και Toshiba.

ΝτάισονΠόλεμος των ΆστρωνΡομπότ