Σε συμβιβασμό με τη βρετανική κυβέρνηση ώστε να πληρώσει 130 εκατομμύρια λίρες (περίπου 171 εκατ. ευρώ) ώστε να τακτοποιήσει απλήρωτους φόρους σε βάθος δεκαετίας ήλθε ο τεχνολογικός κολοσσός Google, εξέλιξη που μπορεί να σηματοδοτεί αλλαγή κλίματος στη χρόνια φορολογική κόντρα μεταξύ ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και πολυεθνικών εταιρειών.
Οι 130 εκατ. λίρες καλύπτουν απλήρωτους φόρους για την δεκαετία 2005-2015 περίοδο κατά την οποία η Google κατόρθωσε να μειώνει τη φορολογική της επιβάρυνση χάρις την πολύπλοκη διοικητική εταιρική δομή της. Ενδεικτικά, το 2013 η εταιρεία πλήρωσε μόλις 20,5 εκατ. λίρες σε φόρους, τη στιγμή που τα έσοδά έφτασαν τα £3,8 δισεκατομμύρια.
Παράλληλα, στο πλαίσιο του διακανονισμού που συμφωνήθηκε με τις βρετανικές φορολογικές Αρχές, η Google δέχτηκε να καταβάλει μεγαλύτερους φόρους εφεξής, καθώς θα υπολογίζει στις δηλώσεις της έσοδα που προέρχονται από διαφημιζόμενους με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η Βρετανία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για τη Google πέρα από τις ΗΠΑ, όμως ο τεχνολογικός κολοσσός χρησιμοποιεί ως έδρα την Ιρλανδία, όπου οι φορολογικοί συντελεστές είναι χαμηλότεροι, αλλά και εταιρικές δομές στη Βερμούδα – όπου οι φόροι είναι μηδενικοί – για να προστατεύει τα κέρδη της.
Η συμφωνία επετεύχθη μετά από εξαετή έρευνα πάνω στις φορολογικές πρακτικές της εταιρείας από την βρετανική Εφορία.
Ο συμβιβασμός Λονδίνου-Google πάντως έρχεται τη στιγμή που πολλές μεγάλες επιχειρήσεις εξετάζουν αλλαγές στις φορολογικές πρακτικές τους, με δεδομένο ότι ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) ηγείται της «επίθεσης» για κατάργηση των φορολογικών προνομίων και των «παραθύρων» που δίνουν ευνοϊκή μεταχείριση σε πολυεθνικές.
Στην Ευρώπη, η αρμόδια επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκέτε Βεστάγκερ ερευνά την φορολογική σχέση μεταξύ Apple και Ιρλανδίας, ενώ έχει ήδη επιβάλει πρόστιμα σε Λουξεμβούργο και Ολλανδία για τις προνομιακές φορολογικές συμφωνίες που είχαν συνάψει με τα Starbucks και την Fiat αντίστοιχα.