Τα κινητά-«παντόφλες» επιστρέφουν

της Ειρήνης Βενιού

Ποιος είπε ότι το ρετρό κάνει δυναμική επιστροφή μόνο στις πασαρέλες; Αν και η τεχνολογία εξελίσσεται ιλιγγιωδώς, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται η έντονη ανάγκη αρκετών χρηστών κινητών τηλεφώνων ή άλλων ηλεκτρονικών συσκευών για επιστροφή στο παρελθόν ή αλλιώς στις γνωστές «παντόφλες». Οι συσκευές αυτές μπορεί να μη συνοδεύονται από ιδιαίτερη… ευφυΐα ή εφαρμογές και να είναι πιο ογκώδεις και βαριές σε κάποιες περιπτώσεις, ωστόσο υπόσχονται στον χρήστη «αθάνατη» μπαταρία και αξιοπιστία στις βασικές λειτουργίες, τις τηλεφωνικές κλήσεις και την αποστολή γραπτών μηνυμάτων.

Για τους ανυποψίαστους που ενδεχομένως να κρύβουν μια τέτοια συσκευή στο συρτάρι τους η αξία των λεγόμενων «vintage» κινητών ποικίλλει: μπορεί να ξεκινάει από 50 ευρώ και να αγγίζει τα 1.000 ευρώ. Σύμφωνα με τη γαλλική ιστοσελίδα πώλησης «πεπαλαιωμένων» κινητών vintagemobile.fr, η τιμή ορίζεται κυρίως από τη σπανιότητα του κάθε μοντέλου, από το αν δηλαδή είχε κυκλοφορήσει σε περιορισμένη έκδοση.

Κατά την τελευταία τριετία μάλιστα η γαλλική εταιρεία έχει πουλήσει περί τις 10.000 vintage συσκευές, με κορύφωση το 2013. Ανάμεσα στα λεγόμενα «best sellers» βρίσκονται το κλασικό μίνι Nokia 8210, με μικρή οθόνη και πλαστικά πλήκτρα και τιμή που αγγίζει τα 60 ευρώ, το Nokia 8850 με το συρταρωτό καπάκι, στα 70 ευρώ, το «στριφογυριστό» Motorola V70 στα 60 ευρώ και το αρκετά επίπεδο για την εποχή του ανοιγόμενο Ericsson T28s στα 65 ευρώ.

Διαβάστε τη συνέχεια στο:

http://www.tovima.gr/science/article/?aid=645198

€πιστροφήκινητάρετρό