Στα χέρια της αστυνομίας βρίσκονται πλέον ασφαλείς οι δύο πίνακες που είχαν κλαπεί το 2012 από την Εθνική Πινακοθήκη και συγκεκριμένα, το έργο Γυναικείο Κεφάλι, που είχε δωρίσει ο ίδιος ο Πικάσο στον ελληνικό λαό, για την γενναία δράση του εναντίον στον ναζισμό και τον φασισμό και ένα ακόμα σπουδαίο έργο, ένα τοπίο με ανεμόμυλο, του Ολλανδού ζωγράφου Μοντριάν.
Σήμερα στις 11.00 ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη θα παραχωρήσουν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη συνέντευξη Τύπου για το θέμα.
Ένας Έλληνας 49 ετών έχει συλληφθεί από το τμήμα Διαρρηκτών της Ασφάλειας Αττικής για την υπόθεση της κλοπής των πινάκων το 2012 από την Εθνική Πινακοθήκη.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής ο 49χρονος εντοπίστηκε από τους αστυνομικούς της Ασφάλειας μετά από συνδυαστική μελέτη των στοιχείων που είχαν συγκεντρωθεί όλα αυτά τα χρόνια και προσήχθη στην ΓΑΔΑ όπου ομολόγησε την συμμετοχή του στην κλοπή και υπέδειξε στους αστυνομικούς το σημείο στην Κερατέα, όπου έκρυβε τους δύο πίνακες, ευτυχώς προστατευμένους και συσκευασμένους.
Οι πίνακες βρέθηκαν πράγματι, στην Κερατέα σε σημείο μέσα σε ρεματιά, συσκευασμένοι και προστατευμένοι, χωρίς ευτυχώς να υποστούν φθορές.
Πρόκειται για τον πίνακα του Πικάσο «γυναικείο κεφάλι» που είχε φιλοτεχνηθεί το 1939 και το δώρισε ο μεγάλος ζωγράφος το 1949 στον ελληνικό λαό ως τιμητική προσφορά για την γενναία αντίσταση κατά τη γερμανική κατοχή. Μοντέλο του έργου υπήρξε η μούσα και επί εννέα χρόνια σύντροφος του μεγάλου καλλιτέχνη Ντόρα Μάαρ, η οποία ήταν επίσης σπουδαία καλλιτέχνης, μεγάλη φωτογράφος, αλλά και ζωγράφος του ιμπρεσιονισμού.
Ο δεύτερος είναι ένας πίνακας του Ολλανδού Πιέτ Μοντριάν του 1905 που απεικονίζει ένα ανεμόμυλο κατά μήκος ποταμού «Ο ανεμόμυλος Στάμμερ» ο οποίος αγοράστηκε το 1963 από τον Αλέξανδρο Παππά ο οποίος τον δώρισε στην συνέχεια στην Εθνική Πινακοθήκη.
Εκτός από τους δύο πίνακες που βρέθηκαν, από την Εθνική Πινακοθήκη είχε κλαπεί ένα ακόμη έργο και συγκεκριμένα ένα σχέδιο θρησκευτικής απεικόνισης του Ιταλού Γουλιέλμο Κάτσια για το οποίο δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα κάτι επισήμως από την αστυνομία.
Υπενθυμίζεται ότι η μεγάλη κλοπή των πινάκων είχε γίνει τα ξημερώματα της 9ης Ιανουαρίου 2012 από δύο άτομα εκ των οποίων ο ένας μπήκε στην Εθνική Πινακοθήκη παραβιάζοντας μια πόρτα αλουμινίου, έκοψε με κοπίδι τους πίνακες από τις κορνίζες και διέφυγε.
Το χρονικό της κλοπής του αιώνα, για τα ελληνικά δεδομένα
Τη νύχτα της 9ης Ιανουαρίου 2012, η τελευταία πριν το κλείσιμο της Εθνικής Πινακοθήκης, για την ανακαίνισή της, δύο… φαντομάδες κατάφεραν να μπουν στην Εθνική Πινακοθήκη παραβιάζοντας την μπαλκονόπορτα και άρπαξαν τους τρεις πίνακες.
Σε ότι αφορά στον Πικάσο προφανώς αγνοούσαν ότι δεν θα κατάφερναν ποτέ να τον πουλήσουν διότι απλά ανήκε στο ελληνικό Δημόσιο και επιπλέον είναι εξαιρετικά δύσκολο να βγει ένα τέτοιο έργο τέχνης από τα σύνορα, καθώς προστατεύεται από την ίδια την διεθνή αναγνωρισιμότητά του.
Πάντως, όπως αποκάλυψε ο ιδιωτικός ερευνητής Γιώργος Τσούκαλης, υπήρχε ενδιαφέρον από το εξωτερικό για τον Πικάσο και πριν πέντε χρόνια έγινε μια προσπάθεια -ατελέσφορη- για την αγορά του.
Σύμφωνα με τον κ. Τσούκαλη υπήρχε άνθρωπος στο εξωτερικό που ήθελε να πάρει τους πίνακες, ενώ όπως αποκάλυψε είχαν καταστρώσει και σχέδιο φυγάδευσης. Ωστόσο, αυτό δεν συνέβη γιατί είναι εξαιρετικά δύσκολο να βγουν αυτοί οι πίνακες από τη χώρα.
Ο κυριότερος λόγος που ο συγκεκριμένος Πικάσο ήταν εξαιρετικά δύσκολο να πωληθεί, ήταν η ιδιοκτησία του. Πρόκειται για κτήμα του Ελληνικού Δημοσίου και κανείς τυχόν ενδιαφερόμενος αγοραστής δεν θα έδινε έδινε εκατομμύρια για ένα έργο που ουσιαστικά δεν θα μπορούσε ούτε να το εκθέσει, ούτε να το μεταπωλήσει, ούτε να το δείξει και επιπλέον αν κάποτε εντοπιζόταν ο πίνακας, ο ίδιος θα τιμωρούνταν. Και το έργο του Πικάσο θα επιστρεφόταν φυσικά στην Ελλάδα.
Ο ιδιωτικός ερευνητής, σε ότι αφορά τον 49χρονο που συνελήφθη χθες, εντωμεταξύ, εκφράζει τις αμφιβολίες του ότι ήταν αυτός που έκανε τη ληστεία και εκτίμησε ότι ενδεχομένως να ήταν κάποιος ενδιάμεσος που είχε αναλάβει τη φύλαξη των έργων της Εθνικής Πινακοθήκης.
Ύστερα από 9 ολόκληρα χρόνια, πάντως και λίγο πριν τα επίσημα εγκαίνια της ανακαινισμένης Εθνικής Πινακοθήκης, χθες Δευτέρα 28 Ιουνίου 2021, η αστυνομία, σε συνεργασία με την ΕΥΠ συνέλαβε τον 49χρονο ο οποίος ομολόγησε και αποκάλυψε ότι έκρυβε τα έργα, -καλά συσκευασμένα για να είναι προστατευμένα-, σε μια ρεματιά στην Κερατέα.
Πρέπει να σημειωθεί, ότι οι έρευνες αυτά τα 9 χρόνια δεν είχαν σταματήσει ποτέ. Είχαν γίνει έλεγχοι σε δημοπρασίες, ανεπίσημες και μη, ιδιωτικές συλλογές και αλλού, αλλά δεν είχε εντοπιστεί κανένα στοιχείο από τον χαμένο Πικάσο.
Το τελευταίο διάστημα οι έρευνες πύκνωσαν ξανά και όπως φαίνεται είχαν αποτέλεσμα. Χθες εντοπίστηκε και συνελήφθη στο Πόρτο Ράφτη ο 49χρονος. Και αφού εκεί του παρουσιάστηκαν ένα ένα όλα τα στοιχεία που τον ενοχοποιούσαν, ομολόγησε. Ισχυρίστηκε πως έδρασε μόνος του και πως προσπάθησε να πουλήσει τους πίνακες αλλά δεν τα κατάφερε, ενώ είπε ότι φυλούσε τους τρεις πίνακες μέχρι πρότινος σε μια αποθήκη στην Κερατέα αλλά το τελευταίο διάστημα τους μετέφερε στη ρεματιά.
Τα μεγάλα έργα τέχνης που είχαν κλαπεί
Τα έργα τέχνης που είχαν κλαπεί θα επιστρέψουν στην Εθνική Πινακοθήκη. Θυμίζουμε ότι πρόκειται για το «Γυναικείο Κεφάλι», λάδι σε μουσαμά, διαστάσεων 56 επί 40. Ο Πάμπλο Πικάσο τον δημιούργησε το 1939 και τον δώρισε ο ίδιος στον Ελληνικό λαό το 1949, ως τιμητική προσφορά για την αντίσταση κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής.
Ο πίνακας του Ολλανδού ζωγράφου Πιέτ Μοντριάν, λάδι σε μουσαμά, διαστάσεων 35 επί 44. Φιλοτεχνίθηκε το 1905 και απικονίζει έναν ανεμόμυλο κατά μήκος ενός ποταμού. Το έργο αγοράστηκε το 1963 από τον Αλέξανδρο Παππά και στη συνέχεια έγινε δωρεά στην Εθνική Πινακοθήκη.
Το τρίτο έργο που είχε κλαπεί είναι πάνω σε χαρτί, πέννα με αραιωμένη σέπια, διαστάσεων 27 επί 16,8 του Ιταλού Guglielmo Caccia (Moncalvo) και απεικονίζει τον Άγιο Diego de Alcala σε έκσταση.