CIA: Οι Ουκρανοί σκοπεύουν να παρατείνουν την κατάληψη περιοχών του Κουρσκ

Ησυνεχιζόμενη διασυνοριακή εισβολή της Ουκρανίας στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας πιθανότατα θα συνεχιστεί «για κάποιο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής της CIA, Ντέιβιντ Κόεν, στη Σύνοδο Κορυφής Πληροφοριών και Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ την Τετάρτη 28/8.

Το Κίεβο εξαπέλυσε την αιφνιδιαστική του επιδρομή στη Ρωσία νωρίτερα αυτό τον μήνα, αναπτύσσοντας έως και 10.000 στρατιώτες οπλισμένους με βαρέα όπλα. Ο ουκρανικός στρατός έχει καταλάβει ορισμένες συνοριακές περιοχές, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και να τραυματιστούν δεκάδες αμάχοι, αλλά δεν κατάφερε να προχωρήσει βαθύτερα στο ρωσικό έδαφος.

Το Κίεβο φέρεται να μην συμβουλεύτηκε τους δυτικούς συμμάχους του στον πόλεμο πριν ξεκινήσει την επιχείρηση, αφήνοντάς τους μπερδεμένους γύρω από τους τελικούς στόχους του.

Μιλώντας την Τετάρτη, ο Κόεν αρνήθηκε να απαντήσει σε μια ευθεία ερώτηση σχετικά με το εάν ο ίδιος και οι συνάδελφοί του στη CIA ήταν εξίσου «έκπληκτοι» από την εισβολή της Ουκρανίας, σημειώνοντας ότι η σημασία και οι επιπτώσεις της επίθεσης «μένει να φανούν».

«Παραμένουν στη Ρωσία, χτίζουν άμυνες και, όσο καλύτερα μπορούμε να πούμε από τις συνομιλίες μας, φαίνεται ότι υπάρχει πρόθεση να διατηρηθεί μέρος αυτής της επικράτειας για κάποιο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Κόεν, χωρίς να διευκρινίσει περισσότερα για τις εν λόγω συνομιλίες.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος συνέχισε υποστηρίζοντας ότι η επίθεση της Ουκρανίας «έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τη δυναμική» της σύγκρουσης στο μέλλον, αλλά παραδέχτηκε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ρωσία «θα πραγματοποιήσει μια αντεπίθεση για να προσπαθήσει να ανακτήσει αυτό το έδαφος».

«Νομίζω ότι η προσδοκία μας είναι ότι αυτός θα είναι ένας δύσκολος αγώνας για τους Ρώσους», πρόσθεσε. «Είναι ακόμη νωρίς, οπότε θα πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθούν όλα».

Η ουκρανική ηγεσία έχει δώσει διαφορετικά στίγματα για τους στόχους της στην επιχείρηση στην περιοχή του Κουρσκ. Αρχικά, το γραφείο του Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η κατάληψη ρωσικού εδάφους ήταν απαραίτητη για την απόκτηση ισχυρότερης θέσης κατά τις ενδεχόμενες ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία. Ανέφερε επίσης την ανάγκη άσκησης πίεσης στη Μόσχα με τον εκφοβισμό του ρωσικού κοινού να αποδεχτεί τους ουκρανικούς όρους.

Τα μηνύματα αργότερα άλλαξαν, με τον Ζελένσκι να δηλώνει τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας ως βασικό επίτευγμα των στρατευμάτων του. Το περασμένο Σάββατο, ισχυρίστηκε ότι η εισβολή είχε προλάβει μια ρωσική απόπειρα να εισέλθει στην περιοχή Σούμι της Ουκρανίας από την περιοχή του Κουρσκ.

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε ότι η εισβολή και η ζημιά που προκάλεσε σε Ρώσους αμάχους κατέστησαν αδύνατες τις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία.

Σεξουαλική κακοποίηση αμάχων καταγγέλλει η Μόσχα

Ουκρανικά στρατεύματα που καταλαμβάνουν τμήμα της περιφέρειας Κουρσκ της Ρωσίας απήγαγαν και κακοποιούν σεξουαλικά κατοίκους της περιοχής, ισχυρίστηκε ο επικεφαλής της ειδικής αποστολής του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών για τη διερεύνηση φερόμενων εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία, Ροντιόν Μιρόσνικ.

Σε συνέντευξή του στο RIA Novosti, ο Μιρόσνικ επιβεβαίωσε πολυάριθμες προηγούμενες αναφορές σύμφωνα με τις οποίες οι ουκρανικές δυνάμεις – συμπεριλαμβανομένων ξένων μισθοφόρων -έχουν εμπλακεί σε πολυάριθμες βιαιοπραγίες κατά του άμαχου πληθυσμού από την έναρξη της μεγάλης κλίμακας εισβολής στις 6 Αυγούστου.

«Έχουμε αποδείξεις σεξουαλικής βίας που διαπράχθηκε τόσο από ξένους μισθοφόρους όσο και από ακραίους Ουκρανούς», δήλωσε, προσθέτοντας ότι η ουκρανική ηγεσία είχε αναπτύξει «όλα τα αποβράσματα της» στην περιοχή του Κουρσκ σε μια προφανή προσπάθεια να τους απομακρύνει από τη χώρα και να τους «ξεφορτωθεί».

Άλλα προφανή εγκλήματα από τις δυνάμεις του Κιέβου περιλαμβάνουν απαγωγές, ισχυρίστηκε ο Μιρόσνικ. «Έχουμε στοιχεία ότι Ουκρανοί μαχητές αναλαμβάνουν δράση για να απαγάγουν ανθρώπους. Αρπάζουν πολίτες και τους μεταφέρουν σε άγνωστη τοποθεσία. Συχνά χάνουμε την επαφή μαζί τους. Πού οδηγούνται; Σε ουκρανικό έδαφος ή σε μυστικές φυλακές;» ρώτησε.

Οι ουκρανικές δυνάμεις ενεργούν σαν θρασύδειλοι «τρομοκράτες» και συχνά δεν παρέχουν καμία πληροφορία στις οικογένειες των απαχθέντων, είπε ο Μιρόσνικ. Σημείωσε ότι ενώ η Ρωσία έχει «προκαταρκτικές λίστες» με όσους κρατούνται από την Ουκρανία, δεν είναι σε καμία περίπτωση πλήρεις, προσθέτοντας ότι σε ορισμένες περιπτώσεις η Μόσχα έχει μόνο «αποσπασματικά δεδομένα» και μαρτυρίες για άτομα που «ρίχτηκαν σε φορτηγά και οδηγήθηκαν σε άγνωστη κατεύθυνση».

Την ίδια στιγμή, ο Μιρόσνικ σημείωσε ότι η Μόσχα συνεχίζει να συλλέγει πληροφορίες για Ουκρανούς μισθοφόρους. «Περισσότεροι από 4.000 μισθοφόροι έχουν ταυτοποιηθεί με ακρίβεια… Έχουν ολοκληρωθεί ερήμην έρευνες για ορισμένους από αυτούς».

Με πληροφορίες από AP, The Japan Times

CIAΗΠΑΚουρσκΟυκρανίαΡωσίαστρατός