Αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό μετά τις παραιτήσεις Δημητριάδη - Κοντολέοντος - Ραγδαίες οι εξελίξεις

Ραγδαίες είναι εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, μετά τις παραιτήσεις του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη, και του διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντος, στη σκιά της υπόθεσης των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων.

Τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής ζήτησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, και η κυβέρνηση, μέσω του  κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, είπε «ναι», εφόσον κατατεθεί σχετικό αίτημα.

Όπως είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σε δήλωσή του, «αμέσως μόλις περιήλθε σε γνώση του πρωθυπουργού η περίπτωση νόμιμης επισύνδεσης, κατόπιν και εγκρίσεως εισαγγελικής αρχής, για τον κ. Ανδρουλάκη, η κυβέρνηση επεδίωξε δια του κ. Γεραπετρίτη να τον ενημερώσει πλήρως, αλλά ο κ. Ανδρουλάκης επέλεξε να μην ανταποκριθεί.

Σύμφωνα με διαρροές του ΠΑΣΟΚ, ζητείται η εκ νέου σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Η κυβέρνηση απαντά θετικά στο αίτημα αυτό, ελπίζοντας αυτή τη φορά να ανταποκριθεί και ο κ. Ανδρουλάκης να παραστεί προσωπικά, προκειμένου να ενημερωθεί και να πάρει απαντήσεις για όλα τα σχετικά με τη νόμιμη επισύνδεση που τον αφορά, απαντήσεις που δεν θα αφήνουν περιθώριο για αυθαίρετα συμπεράσματα και συνωμοσιολογία».

Καταλήγοντας, ο Γιάννης Οικονόμου σημειώνει: «Σχετικά με το αίτημα για τη συγκρότηση εξεταστικής, με δεδομένο ότι η κυβέρνηση επιδιώκει την απόλυτη αποσαφήνιση των συγκεκριμένων ζητημάτων διαχρονικά και με την αυτονόητη προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν όλες οι αναγκαίες διαδικασίες εμπιστευτικότητας, εφόσον κατατεθεί ένα τέτοιο αίτημα η κυβέρνηση θα ανταποκριθεί θετικά».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μετά τις δύο παραιτήσεις, τόνισε ότι «η παραίτηση Δημητριάδη αποτελεί ομολογία ενοχής της κυβέρνησης» και ζήτησε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δώσει εξηγήσεις στον ελληνικό λαό καθώς πρόκειται για θέμα Δημοκρατίας».

Σημειώνεται ότι πολλοί είναι εκείνοι που εισηγούνται στον πρωθυπουργό να πάει σε εκλογές, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, όμως, πληροφορίες αναφέρουν ότι το Μαξίμου διαμηνύει πως οι εκλογές θα γίνουν κανονικά στο τέλος της τετραετίας.

Η αντίδραση των άλλων κομμάτων

Το ΚΚΕ τονίζει για τις εξελίξεις αυτές ότι «Οι παραιτήσεις του Γενικού Γραμματέα του πρωθυπουργού και του Διοικητή της ΕΥΠ ούτε ακυρώνουν τις ευθύνες του πρωθυπουργού, στον οποίον άλλωστε λογοδοτούσαν άμεσα τα παραπάνω πρόσωπα, ούτε αναιρούν την αναγκαιότητα να ερευνηθούν σε βάθος οι καταγγελίες για τις παρακολουθήσεις».

Ο Κυριάκος Βελόπουλος αναφέρει: «Ο πρωθυπουργός να πάει τώρα σε εκλογές για να καθαρίσει ο κόπρος του Αυγείου και ο ελληνικός λαός να αποφασίσει για το μέλλον του».

«Η ευθύνη δε νοείται να σταματά στους «από κάτω». Ο Πρωθυπουργός οφείλει άμεσα είτε να κινήσει τις σχετικές διώξεις είτε να παραιτηθεί» σχολιάζει το Μέρα25.

Παρέμβαση Ντογιάκου για τις διαρροές στοιχείων για τις παρακολουθήσεις

Ποινική προκαταρκτική έρευνα θα διενεργήσει ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος, στο πλαίσιο της οποίας θα διερευνηθεί αν και πώς διέρρευσαν στοιχεία που περιέχονται σε άκρως απόρρητα κρατικά έγγραφα, τα οποία αφορούν τη διαδικασία άρσεως του απορρήτου των επικοινωνιών επί θεμάτων, που άπτονται της εθνικής ασφάλειας της χώρας.

Αφορμή για την παρέμβαση αυτή του κ. Ντογιάκου είναι δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι στοιχεία από την παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ/Κινήματος Αλλαγής, Νίκου Ανδρουλάκη καθώς και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη διέρρευσαν σε πρόσωπα εκτός της ΕΥΠ.

εξεταστική ΕπιτροπήεπικοινωνίεςΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣπαρακολούθηση