Συνάντηση Μητσοτάκη - Καμάλα Χάρις: Ελληνοτουρκικά και ουκρανικό στην ατζέντα

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με την Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις, στο περιθώριο της 58ης Διάσκεψης για την Ασφάλεια στο Μόναχο.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για την Αμοιβαία Αμυντική Συνεργασία (MDCA) Ελλάδας-ΗΠΑ, τις προοπτικές στενότερης συνεργασίας των δύο χωρών στον αμυντικό τομέα, τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και την έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας, ενώ δεν παρέλειψαν να αναφερθούν και στις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός ενημέρωσε την Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ για την πρόθεση του να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή τις επόμενες εβδομάδες την τροποποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) Ελλάδας-ΗΠΑ. Εξέτασαν ακόμη τις προοπτικές  στενότερης συνεργασίας στον αμυντικό τομέα που διανοίγονται μετά την πρόσφατη νέα τροποποίηση της (MDCA).

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε την Καμάλα Χάρις για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, με έμφαση στον κίνδυνο αποσταθεροποίησης από την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας. Ανέφερε επίσης τις προσπάθειες της Ελλάδας για την αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία. 

Κ. Μητσοτάκης: Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις στο καλύτερο επίπεδο στην ιστορία τους

«Συμφωνήσαμε ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο στην ιστορία τους» είπε ο Πρωθυπουργός μιλώντας με δημοσιογράφους, μετά τη συνάντησή του με την Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ. Επισήμανε επίσης τη στήριξη των ΗΠΑ στην ενίσχυση του γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας, αναφέροντας: «Υπάρχει μεγάλη στήριξη τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την Ευρώπη για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου. Η στρατηγική σημασία της Ελλάδας στην Ανατ.Μεσόγειο ενισχύεται ιδιαίτερα τώρα που υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και συζήτηση για το θέμα της ενίσχυσης των πηγών ενέργειας στην ΕΕ».

 

ελληνοτουρκικάΚάμαλα ΧάριςΜητσοτάκηςουκρανικό