Έντονη νευρικότητα επιδεικνύει τα τελευταία 24ωρα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά και τη συνεδρίαση της EUMED 9 στην Αθήνα και τα μηνύματα που έστειλε, προαναγγέλλοντας συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη, δείχνουν βιαστικά και… ατάκτως ειρημένα.
«Ο Ερντογάν βρίσκεται υπό πίεση κάθε φορά που αναλαμβάνεται κάποια διεθνή δράση. Το EUMED 9 είναι μια δράση που ενοποιεί το μεσογειακό χώρο.
Η Αθήνα δεν έχει ζητήσει ραντεβού με τον Ταγίπ Ερντογάν και από όσο γνωρίζω δεν συμπίπτουν τα προγράμματα των δύο στη Νέα Υόρκη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης μιλώντας σήμερα στο ΣΚΑΪ.
Η προαναγγελία για ραντεβού από τον Ερντογάν, διαψεύδεται από το Μαξίμου
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναχωρώντας χθες για τη Νέα Υόρκη ανέφερε ότι θα έχει συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.
Ο Ερντογάν τόνισε πως «θα συναντηθούμε και θα συζητήσουμε στις ΗΠΑ. Βέβαια, υπάρχει η απόφαση των EUMED9, θα δούμε πόσο ειλικρινής είναι ο κ. Μητσοτάκης και τι βήματα θα κάνει», χαρακτηρίζοντας την εν λόγω απόφαση ως ανεπιθύμητη και επιδεικνύοντας τον εκνευρισμό του.
Λίγο αργότερα κυβερνητικές πηγές διέψευσαν τον Τούρκο πρόεδρο τονίζοντας πως δεν υπάρχει κάποια προγραμματισμένη συνάντηση και λέγοντας ότι αφενός δεν έχει ζητήσει τετ α τετ η Αθήνα και αφετέρου, δεν συμπίπτουν τα προγράμματα των δύο, Μητσοτάκη και Ερντογάν.
Ο Ερντογάν ολοκληρώνει την παρουσία του στη Νέα Υόρκη στις 22 Σεπτεμβρίου σύμφωνα και με το πρόγραμμα που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της τουρκικής προεδρίας, την ημέρα δηλαδή όπου έχει προγραμματιστεί η άφιξη του Έλληνα πρωθυπουργού.
Άλλωστε και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρουσία του στην 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης είχε τονίσει μεταξύ άλλων: «Δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση. Δεν συμπίπτουν από ό,τι αντιλαμβάνομαι και τα προγράμματά μας. Δεν θα βρεθούμε δηλαδή τις ίδιες μέρες στη Νέα Υόρκη. Η πολιτική μας ως προς την Τουρκία δεν αλλάζει. Έχω πει πολλές φορές ότι επιζητούμε καλές σχέσεις με σεβασμό όμως απόλυτο στο Διεθνές Δίκαιο και στους κανόνες καλής γειτονίας», είχε σημειώσει ο πρωθυπουργός.