Αποκάλυψη Ερντογάν: «Θα συναντηθώ με τον Κ. Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη»

Στη δήλωση ότι θα συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στη Νέα Υόρκη προχώρησε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε σήμερα ότι θα συναντήσει τον Έλληνα πρωθυπουργό στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών την ερχόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, o Eρντογάν επεσήμανε ότι «εμείς θα πραγματοποιήσουμε το αίτημα του Μητσοτάκη στις ΗΠΑ. Εκεί έχουμε συνάντηση μαζί του» και αναφερόμενος εκ νέου στην πρόσφατη σύνοδο του EUMED 9 στην Αθήνα σημείωσε:

«Όμως σε αυτή τη συνάντηση των «9» που διοργάνωσαν έγιναν ανεπιθύμητες δηλώσεις. Βέβαια το υπουργείο Εξωτερικών μας έδωσε τις απαραίτητες απαντήσεις. Εκεί θα δούμε πόσο ειλικρινείς είναι και πόσο θα αντισταθούν. Η Τουρκία σε αυτό το σημείο δεν είναι ο θυρωρός (υπηρέτης) κανενός. Εμείς από τους απέναντί μας πρέπει να δούμε με εντιμὀτητα τα βήματα που πρέπει να γίνουν. Αν δεν τα δούμε, τότε θα πάρουμε την απαραίτητη απόφαση και θα κάνουμε τα ανάλογα βήματα».

Αξίζει να επισημανθεί ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει δηλώσει προσφάτως ότι δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο στις ΗΠΑ.

«Δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, εξάλλου τα προγράμματά μας δεν συμπίπτουν», είχε τονίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ πριν από μία εβδομάδα.

«Η πολιτική μας έναντι της Τουρκίας δεν αλλάζει, επιζητούμε καλές σχέσεις, στη βάση του διεθνούς δικαίου και του σεβασμού των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Γνωρίζουν όλοι ότι το δικαίωμά μας στην αυτοάμυνα είναι παντελώς αδιαπραγμάτευτο. Θεωρώ θετικό ότι το 2021 δεν είχε τις εντάσεις του 2020. Μπορούμε να συνεργαστούμε περισσότερο στο προσφυγικό, εκεί εστιάστηκε και η πρόσφατη μεταξύ μας συζήτηση. Εκεί υπάρχει βασική συμφωνία Ευρώπης-Ελλάδας και Τουρκίας», συμπλήρωσε κλείνοντας,  ο πρωθυπουργός

 

 

Kυριάκος ΜητσοτάκηςΝέα ΥόρκηΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνσυνάντηση