Η πρόταση του πρωθυπουργού της χώρα μας για ένα ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο θα διευκόλυνε τις μετακινήσεις χωρίς την ανάγκη πραγματοποίησης τεστ για κορωνοϊό σε όλους τους ταξιδιώτες, είναι ένα από τα κεντρικά θέματα της τηλεδιάσκεψης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η οποία αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη.
Ενώ η Κομισιόν, όπως και αρκετές χώρες της Ένωσης, αλλά και διεθνείς Οργανισμοί,όπως η ΙΑΤΑ, τάσσονται υπέρ μίας τέτοιας ρύθμισης, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επεσήμανε σε δηλώσεις της ότι δεν αναμένει οριστικές αποφάσεις από την αποψινή τηλεδιάσκεψη. Σε συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι στο Βερολίνο άφησε μάλιστα να εννοηθεί ότι σε αυτή τη φάση δεν προτίθεται να συμφωνήσει σε ταξιδιωτικές διευκολύνσεις μέσω πιστοποιητικού εμβολιασμού που θα ισχύουν για ολόκληρη την ΕΕ.
Μέσω σχετικής ανάρτησής της, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έθεσε τους βασικούς άξονες της συζήτησης των «27» σήμερα, οι οποίοι περιστρέφονται γύρω από την αναχαίτιση της πανδημίας.
Όπως έγραψε χαρακτηριστικά: «Βρισκόμαστε εν όψει σημαντικών συζητήσεων με τους Ευρωπαίους ηγέτες για τα επόμενα βήματα αναχαίτισης της πανδημίας. Συγκεκριμένα:
- Επιτάχυνση της διαδικασίας εμβολιασμών
- Πιστοποιητικό εμβολιασμού
- Αντιμετώπιση των διαφόρων μεταλλάξεων του κορωνοϊού
- Υποστήριξη γειτονικών χωρών με εμβόλια».
Συναγερμός για τις μεταλλάξεις του ιού
Γερμανικό έγγραφο που έχει κυκλοφορήσει τις προηγούμενες μέρες στις Βρυξέλλες εκφράζει μεγάλη ανησυχία για τις μεταλλάξεις, τη λεγομένη Νοτιοαφρικανική και τη Βρετανική, και στο πλαίσιο αυτό αναμένεται σήμερα, στην τηλεδιάσκεψη της Συνόδου Κορυφής, να συζητηθεί περαιτέρω περιορισμός μετακινήσεων εντός του μπλοκ, αλλά και πλήρης απαγόρευση εισόδου ακόμα και για πολίτες της ΕΕ που βρίσκονται σε τρίτες χώρες, πχ Έλληνες στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Σύμφωνα με το ΣΚΑΪ, το Βερολίνο θα θέσει το θέμα της απαγόρευσης εισόδου, καθώς θεωρείται -τουλάχιστον για το βρετανικό στέλεχος του ιού- ότι υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις ότι είναι πιο μεταδοτικό, και υπάρχει μεγάλη ανησυχία για το γεγονός ότι ήδη εξαπλώνεται στην ευρωπαϊκή επικράτεια, αλλά και για το γεγονός ότι οι περισσότερες χώρες της Ένωσης δεν έχουν τις δυνατότητες να κάνουν τις αναγκαίες γενετικές αναλύσεις για να δουν τη διασπορά του.