Τραμπ στη συνάντηση με Μητσοτάκη: «Η Ελλάδα και η ανάκαμψή της αποτελούν μια τεράστια επιτυχία» (Εικόνες)

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο. Ο Έλληνας πρωθυπουργός έφθασε στον Λευκό Οίκο λίγα λεπτά μετά τις 9 το βράδυ (ώρα Ελλάδος), συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη, όπου τους υποδέχθηκαν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και η σύζυγός του Μελάνια.

Η συμφωνία Τουρκίας -Λιβύης προκαλεί αποσταθεροποίηση δήλωσε ο πρωθυπουργός Κ.Μητσοτάκης μπροστά στις κάμερες στο Οβάλ Γραφείο επισημαίνοντας πως η Ελλάδα αναμένει την υποστηριξη των ΗΠΑ. Ανέφερε επίσης πως η Ελλάδα είναι αξιόπιστος σύμμαχος και πως οι ΗΠΑ μπορούν να βασίζονται σε αυτήν.

Στη γεωστρατηγική σημασία και στην ιστορία της Ελλάδας αναφέρθηκε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ξεκινώντας τη συζήτησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Καλωσορίζοντας τον κ. Μητσοτάκη, ο Τραμπ είπε: Είναι τιμή μου να έχω εδώ τον Έλληνα πρωθυπουργό και την πρώτη κυρία της Ελλάδας, επίσης. Ευχαριστούμε πάρα πολύ που είσταστε εδώ. Έχουμε πάρα πολλά να συζητήσουμε».

Αναφερόμενος στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, ο κ. Τραμπ τις χαρακτήρισε εκπληκτικές και σημείωσε πως είναι στενότερες παρά ποτέ. Ειδική αναφορά έκανε στην ελληνική οικονομία, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα έχει καταφέρει να ανακάμψει πάρα πολύ γρήγορα. «Η Ελλάδα και η ανάκαμψή της αποτελούν μια τεράστια επιτυχία» υπογράμμισε ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Επίσης, ο Ντόναλντ Τραμπ, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, αναφέρθηκε εκτενώς στην κρίση στο Ιράν.

Οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό σημείο, τόνισε μιλώντας με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στις δυνατότητες βελτίωσης των σχέσεων σε ό,τι αφορά «το γεωπολιτικό μας κομμάτι, το πεδίο της άμυνας στο οποίο έχουμε προοδεύσει πάρα πολύ, ιδιαιτέρως ότι μπορούμε να διασφαλίσουμε πως η Ελλάδα θα είναι πάντοτε ένας αξιόπιστος σύμμαχος σε ένα πολύπλοκο κόσμο».

Εστιάζοντας στην οικονομική πτυχή των διμερών σχέσεων, σημείωσε πως «η ελληνική οικονομία τους τελευταίους μήνες έχει ανακάμψει, έχουμε μειώσει τους φόρους». «Επιπλέον ακολουθούμε μια συνταγή η οποία έχει δουλέψει και στις ΗΠΑ, και η οικονομία αντιδρά πολύ θετικά» προσέθεσε.

Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «προσβλέπουμε στη θετική σας υποστήριξη, θέλουμε αμερικανικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να γιγαντώσουμε την οικονομία με ένα ρυθμό με τον οποίο οι άνθρωποι θα νιώσουν τη διαφορά».

Επισήμανε πως πάντοτε οι ΗΠΑ μπορούν να βασίζονται στην Ελλάδα ως έναν αξιόπιστο και προβλέψιμο εταίρο.

Παίρνοντας εκ νέου τον λόγο ο Ντόναλαντ Τραμπ εξέφρασε την εκτίμησή του για τη στάση αυτή και τα έδωσε συγχαρητήρια για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας. «Από απόψεως ποσοστού, μιλάμε για μία από τις μεγαλύτερες ανακάμψεις στον κόσμο. Είναι τεράστια ανάκαμψη και τα έχετε καταφέρει πάρα πολύ καλά».

Ο Σουλεϊμανί σχεδίαζε «μια τεράστια επίθεση». Σώσαμε πολλές ζωές σκοτώνοντας τον

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος αναφέρθηκε στο παρελθόν του Σουλεϊμανί όταν ρωτήθηκε για αποδείξεις που δικαιολογούν την δολοφονία από τις ΗΠΑ του πανίσχυρου Ιρανού στρατηγού.

«Πρώτα από όλα ήξερα το παρελθόν του, είπε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο. «Το παρελθόν του ήταν φρικτό. Ήταν ένας τρομοκράτης».

«Συνέβη μια επίθεση πολύ πρόσφατα στην οποία ήταν υπεύθυνος», πρόσθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, αναφερόμενος στην επίθεση με ρουκέτα που σκότωσε έναν Αμερικανό εργολάβο στο Ιράκ. «Σώσαμε πολλές ζωές σκοτώνοντάς τον», είπε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έδωσε αποδείξεις ότι επίκειτο επίθεση εναντίον του αμερικανικού προσωπικού στην Μέση Ανατολή, τονίζοντας ότι τα μέλη του Κογκρέσου θα ενημερωθούν και θα τους δοθούν αποδεικτικά στοιχεία αύριο Τετάρτη.

 H αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων θα ήταν το «χειρότερο πράγμα» για το Ιράκ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εκτίμησε ότι μια αποχώρηση δυνάμεων του αμερικανικού στρατού από το Ιράκ θα ήταν το «χειρότερο πράγμα» που θα μπορούσε να συμβεί σε αυτή τη χώρα, υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύει στα δικά του μάτια το Ιράν.

«Θα ήταν το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσε να συμβεί στο Ιράκ», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Σε κάποιο σημείο, θα αποχωρήσουμε (…) αλλά αυτή η στιγμή δεν έχει έρθει», πρόσθεσε.

Μετά το πέρας της κατ’ ιδίαν συζήτησης Μητσοτάκη – Τραμπ, ακολούθησε κατ’ιδίαν συνάντηση των δύο ηγετών και στη συνέχεια διευρυμένη συνάντηση μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών.

Σημειώνεται πως στη συνάντηση από αμερικανικής πλευράς παρευρίσκονται, μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς και οι υπουργοί Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος.

Ο πρωθυπουργός επισκέπτεται τον Λευκό Οίκο σε μια συγκυρία που, όπως έχει τονίσει, οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο που ήταν ποτέ. Τόσο η ψήφιση του Eastmed Act από το Κογκρέσο όσο και οι θέσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ εναντίον της δήθεν συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης ενισχύουν τις ελληνικές θέσεις, την ώρα που η Τουρκία έχει οδηγηθεί, όπως έχει σημειώσει ο κ. Μητσοτάκης, στην απόλυτη απομόνωση.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΜητσοτάκηςσυνάντησηΤραμπ