Τα μέτρα που εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας: «Είναι το σχέδιο μας για την Ελλάδα των Πολλών»

Δέσμη μέτρων οικονομικής ελάφρυνσης, με στόχο να απαλύνει τις «πληγές» των πολιτών από την κρίση, ειδικά εκείνους που χτυπήθηκαν περισσότερο και που έβαλαν «πλάτη», όπως χαρακτηριστικά είπε,  εξήγγειλε από το Ζάππειο Μέγαρο, όπου παραχώρησε συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει ετοιμάσει πακέτο θετικών μέτρων με μόνιμο χαρακτήρα, που χωρίζεται σε δύο μέρη: σε αυτά που αφορούν στο 2019 και θα εφαρμοστούν άμεσα και σε αυτά που θα εφαρμοστούν το 2020 και θα συμπεριληφθούν στον προϋπολογισμό του 2020.

Αυτά που ανακοινώνουμε σήμερα «είναι το σχέδιο μας για την Ελλάδα των Πολλών, ένα σχέδιο που είχαμε καταρτίσει εδώ και πάρα πολύ καιρό. Τώρα είναι η ώρα να δρέψουμε τους καρπούς των προσπάθειών μας. Για αυτό το σχέδιο ζητάμε την ψήφο εμπιστοσύνης της Εθνικής Αντιπροσωπείας, με αυτό ζητάμε την ψήφο και στις Ευρωεκλογές και στις εθνικές εκλογές» τόνισε ο πρωθυπουργός ΑλέξηςΤσίπρας στη συνέντευξη τύπου στο Ζάππειο.

Τα μόνιμα  μέτρα για το 2019:

– Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24 στο 13%

– Μετάταξη των τροφίμων με συντελεστή ΦΠΑ 24% στο 13%

– Μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια (ηλεκτρισμός και φυσικό αέριο) στο 6%

– Καταβολή 13ης σύνταξης (δώρο Πάσχα)

Prime Minister GR

@PrimeministerGR

Για το 2019 προχωράμε σε μείωση του ΦΠΑ, στην εστίαση από το 24% στο 13% και στη μετάταξη όλων των τροφίμων επίσης, στον

Τα μόνιμα μέτρα για το 2020:

Όσον αφορά στα μόνιμα μέτρα για το 2020, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μέτρα με έντονο φιλοαναπτυξιακό πρόσημο και ανακοίνωσε την κατάργηση από 1/1/20 της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 20.000, την αύξηση του συντελεστή της απόσβεσης των επενδύσεων και την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρήσεων για νέους εργαζόμενους.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι για το 2020 το συνολικό πακέτο μέτρων είναι περίπου 1,3 δισ ευρώ. Συγκεκριμένα τα μέτρα είναι:

– Κατάργηση από 1.1.2020 της εισφοράς αλληλεγγύης ως 20.000 ευρώ και ριζική μείωση της εισφοράς για τα εισοδήματα πάνω από 20.000 ευρώ.

– Αύξηση του συντελεστή αποσβέσεων επενδύσεων στο 150%. Δηλαδή νέες επενδύσεις θα λαμβάνουν υπερέκπτωση κόστους. Αφορά επενδύσεις σε όλους τους κλάδους.

– Μείωση του συντελεστή φορολόγησης κατ’ έτος. «Άρα οι επενδυτές θα ξέρουν ότι θα έχουν πάρα πολύ σημαντικά κίνητρα από το 2020 και μετά».

– Επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρήσεων για νέους εργαζόμενους.

– Μείωση φόρου συνεταιρισμών στο 10%

– Έκπτωση 10% στο φορολογητέο εισόδημα των συνεταιρισμένων αγροτών

– Μείωση του κόστους θέρμανσης για ορεινές ζώνες της χώρας

– Έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα των τόκων στεγαστικών δανείων

TσίπραςδιανομήεξαγγελίεςΖάππειομέτραΜόνιμαπλεόνασμα