Science Fiction/Double Feature

“Θέλω να είμαι αισιόδοξος ότι η επόμενη χρονιά θα φέρει τη λαϊκή κυριαρχία την αλλαγή στην εξουσία και την αξιοπρέπεια […] Θα περάσουμε δύσκολες στιγμές καθώς έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια δύσκολη οικονομική κρίση αλλά θα θα το κάνουμε με το κεφάλι ψηλά. Εμείς τις δεσμεύσεις μας θα τις κάνουμε πράξη.”

Ο Αλέξης Τσίπρας κινείται πια σε λογική προεκλογικής εκστρατείας, όπως καταλαβαίνει κανείς από πληθώρα δηλώσεών του τις τελευταίες μέρες. Και λογικό, δεν διαφαίνεται άλλωστε αυτή τη στιγμή ο τρόπος με τον οποίο οι πρόωρες εκλογές θα αποφευχθούν. Κι ενώ ακούγονται διάφορες εκκλήσεις για συναίνεση, παραμένουν – από την πλευρά της κυβέρνησης τουλάχιστον – ως επί το πλείστον σε επίπεδο θεωρητικό.

Η συναίνεση έχει πιθανότητες μόνο αν δώσεις κάτι στην πλευρά με την οποία επιδιώκεις να συμβιβαστείς. Και ας πούμε πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι τόσο αδιάλλακτος που δεν έχει νόημα καν να το προσπαθήσεις: υπάρχουν οι ανεξάρτητοι βουλευτές, η ΔΗΜΑΡ, ακόμα κι οι ΑΝΕΛ αν αλλάξει η παρούσα δυναμική, που θα μπορούσαν τελικά να στηρίξουν εκλογή προέδρου από τη Βουλή αυτή αν τους δώσεις κάτι.

Συνταγματική αναθεώρηση και αλλαγή του εκλογικού νόμου; Εκλογές μες το 2015; Κυβέρνηση ειδικού σκοπού με άλλο Πρωθυπουργό; Κάτι. Πρέπει βέβαια η συναίνεση να είναι κάτι που τελικά θέλεις, γιατί αν έχεις ήδη βάλει πλώρη για εκλογές, όλες οι περίφημες “διεργασίες” για τις οποίες ακούμε αυτές τις μέρες είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας.

Aλέξης ΤσίπραςδιεργασίεςεκλογέςΣαμαράς