Για αδυναμία αποπληρωμής τριών δόσεων στο ΔΝΤ τον Ιούνιο ενημέρωσε τον Τζ. Λιου ο Α. Τσίπρας

Η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει τις τρεις δόσεις του Ιουνίου συνολικού ύψους 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ προς το ΔΝΤ είναι το μήνυμα που μετέφερε στον Αμερικανό Υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου ο Αλέξης Τσίπρας στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν το βράδυ της Παρασκευής, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε ο ανταποκριτής του Mega στην Ουάσινγκτον Μιχάλης Ιγνατίου.

Με βάση τις πληροφορίες αυτές, που δεν επιβεβαιώνονται όπως τόνισε και ο Μ. Ιγνατίου,  κ. Τσίπρας ζήτησε από τον κ. Λιου να παρέμβει προς το ΔΝΤ ώστε να εξεταστεί το ενδεχόμενο όλες οι δόσεις που πρέπει να καταβάλλει η Ελλάδα μέσα στον Ιούνιο να ενοποιηθούν σε μία και η αποπληρωμή να γίνει μετά τα μέσα του μήνα.  Η πρώτη δόση ύψους 303 εκατ. ευρώ πρέπει να καταβληθεί στις 5 Ιουνίου.

Μια τέτοια απόφαση πρέπει να ληφθεί από το ΔΣ του ΔΝΤ αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θεωρείται και πολύ πιθανό.

Από την  πλευρά του ο Τζακ Λιου κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να επιτευχθεί άμεσα συμφωνία με τους διεθνείς δανειστές, επισημαίνοντας τους κινδύνους που θα είχε για την Ελλάδα μία ενδεχόμενη αποτυχία στις διαπραγματεύσεις.  Ο κ. Λιου προειδοποίησε τον κ. Τσίπρα ότι μία αποτυχία στις διαπραγματεύσεις για μία γρήγορη συμφωνία θα προκαλούσε άμεσα δυσκολίες στην Ελλάδα, καθώς και αβεβαιότητα στην Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία.

Aλέξης ΤσίπραςΔΝΤΔΟΣΕΙΣΛιου