Ουρανοξύστης από ξύλο: Μέσα στον υψηλότερο ξύλινο πύργο του κόσμου

3 Αυγούστου  2022 

Ο ουρανοξύστης Ascent στο Μιλγουόκι κερδίζει τον τίτλο του υψηλότερου ξύλινου κτιρίου στον κόσμο. Έχει ύψος 86,6 μέτρων και αποτελείται από 25 ορόφους.

Ο ουρανοξύστης σχεδιάστηκε από την Korb + Associates Architects και εγκαινιάστηκε τον Ιούλιο του 2022. Η βάση, ο ανελκυστήρας και το φρεάτιο του κλιμακοστασίου έχουν φτιαχτεί από τσιμέντο, ενώ η υπόλοιπη δομή του είναι κατασκευασμένη από ξύλο.

Το Ascent, το οποίο στεγάζει πολυτελή διαμερίσματα και καταστήματα λιανικής, κέρδισε τον τίτλο του υψηλότερου ξύλινου πύργου, από το Mjøstårnet το ύψους 85,4 μέτρων κτίριο στη Νορβηγία.

Ο ουρανοξύστης κατασκευάστηκε σε λιγότερο από δύο χρόνια, βασίστηκε στον βιοφιλικό σχεδιασμό και κόστισε 80 εκατ. δολάρια.

Όπου είναι δυνατόν, τα φυσικά υλικά με τα οποία κατασκευάστηκε το κτίριο είναι εκτεθειμένα. Όμως, η εξωτερική επένδυση είναι σχεδόν αποκλειστικά από γυαλί, ενώ έχει γίνει και χρήση μεταλλικών πάνελ. Οι αρχές ζήτησαν από τους κατασκευαστές να μην τοποθετήσουν κανένα εύφλεκτο υλικό στο εξωτερικό του κτιρίου.

Σύμφωνα με τους δημιουργούς του, το ξύλο του κτιρίου απομακρύνει διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα, με τη δράση του να ισοδυναμεί  με την αφαίρεση 2.400 αυτοκινήτων από το δρόμο για ένα χρόνο.

Το γεγονός ότι ο πύργος είναι φτιαγμένος από ξύλο εξοικονόμησε επίσης τρεις έως τέσσερις μήνες από τον χρόνο κατασκευής.

ξύλοουρανοξύστης